Išaiškino, koks maistas lengvina COVID-19 ligos pasekmes

Net iki 50 proc. COVID-19 liga sergančių pacientų pasireiškia nemalonūs virškinamojo trakto simptomai – pilvo skausmas, viduriavimas, pykinimas bei vėmimas.

Naujausi moksliniai tyrimai rodo, jog susirgus COVID-19 žarnyne sumažėja gerųjų žarnyno bakterijų.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Naujausi moksliniai tyrimai rodo, jog susirgus COVID-19 žarnyne sumažėja gerųjų žarnyno bakterijų.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Naujausi moksliniai tyrimai rodo, jog susirgus COVID-19 žarnyne sumažėja gerųjų žarnyno bakterijų.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Naujausi moksliniai tyrimai rodo, jog susirgus COVID-19 žarnyne sumažėja gerųjų žarnyno bakterijų.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 12, 2021, 7:00 AM

Šis nesubalansuotas imuniteto uždegiminis atsakas siejamas su tuo, jog virusas patenka į žarnyno ląsteles ir sutrikdo jų funkcijas.

Naujausi moksliniai tyrimai rodo, jog susirgus COVID-19 žarnyne sumažėja gerųjų žarnyno bakterijų, kurios iš fermentuojamų maistinių skaidulų gamina trumposios grandinės riebalų rūgštis (TGRR), dar vadinamas butiratais. Šios rūgštys fiziologiškai yra itin svarbios sveikam žarnynui bei imunitetui.

Kodėl trumposios grandinės riebalų rūgštys svarbios kovojant su COVID-19?

Apie 70 proc. žmogaus imuninių ląstelių telkiasi būtent žarnyne. TGRR rūgštys yra pagrindinis žarnyno ląstelių maisto šaltinis.

Naujas tyrimas su žmonių žarnyno ląstelių mėginiais parodė, jog TGRR slopina biocheminius ir genetinius veiksnius, sąlygojančius uždegiminį imuniteto atsaką į virusą, dar vadinamą „citokinų audra“.

Šios riebalų rūgštys skatina priešuždegiminių citokinų gamybą (citokinai – tai medžiagos, kuriomis tarpusavyje bendrauja imuninės ląstelės). Taip pat minėtos rūgštys stiprina barjerinę-apsauginę žarnyno funkciją.

Kai mūsų mityboje pritrūksta maistinių skaidulų (prebiotikų), sumažėja ir gerųjų žarnyno bakterijų. Tuomet ima dominuoti patogeninės bakterijos, kurios dažniausiai minta žarnyno epiteliu.

Esant tokiai situacijai gerosios bakterijos nespėja pagaminti pakankamai žarnyno gleivinės poreikiams būtinų TGRR ir gleivinė pažeidžiama. Dėl pažeistos gleivinės toksinai ir mikrobai lengviau patenka į sisteminę kraujotaką. O tai sukelia organizmo lėtinius uždegimus, infekcijas ir kitus sutrikimus. Tačiau to galima išvengti.

Kaip paskatinti TGRR gamybą savo organizme?

Tam, kad gerosios žarnyno bakterijos galėtų gaminti pakankamai TGRR, svarbiausia organizmą reguliariai aprūpinti maistinėmis skaidulomis (prebiotikais): inulinu, pektinu, fruktooligosacharidais, virškinimui atspariu krakmolu, arabinoksilanu ir kt.

Šių skaidulinių medžiagų gausu įvairiuose vaisiuose, ankštinėse daržovėse, grūdinėse kultūrose. Taip pat vis labiau populiarėja maistinių skaidulų papildai – koncentruoti maistinių medžiagų šaltiniai gerosioms žarnyno bakterijoms.

Itin tinka papildai, kurių sudėtyje yra akacijų sakų ar specialaus kukurūzų krakmolo. Maistinių skaidulų papildus derėtų vartoti žmonėms, kurių mityboje trūksta vaisių ir daržovių ir tiems, kurie daugiausia valgo gyvulinės kilmės maisto produktus.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su UAB Lietuvos fitoterapijos asociacija.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.