Štai, ką reikia žinoti apie galimybių pasą nėščiosioms, persirgusiems, paskiepytiems, vaikams

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengė apžvalgą su dažniausiai užduodamais klausimais ir atsakymais apie galimybių pasą.  

Galimybių pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Galimybių pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sveikatos apsaugos ministerija

Aug 26, 2021, 10:25 PM, atnaujinta Aug 26, 2021, 11:31 PM

Kaip nėščiosios gali gauti Galimybių pasą?

Lietuvos akušerių ginekologų draugija (LAGD), įvertinusi naujausią mokslinę informaciją, kitų pasaulio specialistų bei atsakingų organizacijų rekomendacijas, teigia, kad skiepytis nuo COVID-19 saugu ir netgi rekomenduojama. Kaip rodo tyrimai, nepasiskiepijusios nėščiosios serga sunkesne koronaviruso forma, todėl vakcinos gali apsaugoti nuo galimų rimtų komplikacijų nėštumo metu.

Pasiskiepijusioms ar COVID-19 liga persirgusioms besilaukiančioms moterims Galimybių pasas išduodamas įprasta tvarka kaip ir kitiems pasiskiepijusiems ar persirgusiems asmenims.

Pasiskiepijus:

„Comirnaty“ arba „Spikevax“ vakcina – praėjus 1 sav. po antrosios vakcinos dozės suleidimo;

„COVID-19 Vaccine Janssen“ vakcina – praėjus 2 sav. po vienintelės vakcinos dozės suleidimo;

„Vaxzevria“ vakcina – praėjus 4 sav., bet ne daugiau kaip 13 savaičių nuo pirmosios dozės suleidimo ir iš karto po antrosios vakcinos dozės;

Persirgus COVID-19 liga – praėjus 2 sav. po bet kurios vienos vakcinos dozės.

Persirgus:

Persirgus COVID-19 – praėjus ne daugiau nei 210 d. nuo teigiamo COVID-19 testo rezultato. Arba turint teigiamą COVID-19 IgG antikūnų arba bendrųjų antikūnų kiekybinio ar pusiau kiekybinio serologinio imunologinio tyrimo rezultatą – praėjus ne daugiau nei 60 dienų.

Vis dėlto, suprantant situacijos jautrumą, besilaukiančioms moterims, nusprendusioms nesiskiepyti, sudaroma galimybė testuotis nemokamai. COVID-19 tyrimui registruotis galima www.1808.lt arba telefonu 1808. Nėščiosioms, norinčioms pasinaudoti galimybe nemokamai testuotis dėl COVID-19 ligos, nereikia kreiptis į prižiūrintį ar šeimos gydytoją.

Užtenka atvykus į mobilųjį punktą turėti asmens dokumentą ir nėščiosios kortelę, kuriuos reikės pateikti atsakingam specialistui. Svarbu žinoti, kad neigiamas PGR tyrimo atsakymas galioja 48 val. nuo ėminio paėmimo momento.

Kaip Galimybių pasą galėtų gauti vaikai nuo 16 metų amžiaus be internetinės bankininkystės?

Galimybių pasą už kitus asmenis, pavyzdžiui, vaikus nuo 16 metų, kurie neturi e. bankininkystės ar e. parašo, gali atsiimti jų artimieji. Asmenims iki 18 metų E. sveikatos sistemoje yra automatiškai sukurtas atstovavimas – vaikų tėvai yra paskirti jų atstovais ir gali tvarkyti savo vaikų paskyras. Taigi norint atsiimti Galimybių pasą už savo vaikus tėvai turėtų atvykti į Registrų centro klientų aptarnavimo padalinį.

Ar galima gauti ES Skaitmeninio COVID pažymėjimo dublikatą Lietuvoje, jei esu pasiskiepijęs kitoje ES šalyje?

Europos Sąjungos šalyje vakcinuotas asmuo gali gauti ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą toje šalyje, kurioje buvo paskiepytas. Lietuvoje toks pažymėjimas yra pripažįstamas ir suteikia tokias pačias teises kaip ir Galimybių pasas.

Atkreipiame dėmesį, kad kitoje ES šalyje atliktų skiepų pažymėjimų dublikatai Lietuvoje nėra išduodami. Neturint galimybių gauti ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą, galima naudotis gydymo įstaigos išduotais vakcinaciją patvirtinančiais dokumentais, kurie yra lygiaverčiai ES Skaitmeniniams COVID pažymėjimams.

Jei žmogus atvyksta ne iš ES šalies, bet yra vakcinuotas ES pripažįstama vakcina – kokius dokumentus gali naudoti paslaugoms gauti?

Asmuo, grįžęs ne iš ES šalies, bet vakcinuotas ES pripažįstama vakcina gali naudoti gydymo įstaigos išduotą dokumentą, kuris patvirtina vakcinaciją.

Daugiau informacijos:

Norėdami sutaupyti laiko, visada galite prieš teikdami klausimus SAM Spaudos tarnybai, peržvelgti dažniausiai užduodamus klausimus tam skirtose svetainėse.

Apie Galimybių pasą: https://eimin.lrv.lt/lt/naudinga-informacija-1/informacija-verslui-del-covid-19/verslo-salygos-karantino-metu/galimybiu-pasas/gyventoju-dazniausiai-uzduodami-klausimai

Apie ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą: https://sam.lrv.lt/lt/koronavirusas/informacija-visuomenei/es-skaitmeninis-covid-pazymejimas

Apie vakcinaciją: https://koronastop.lrv.lt/lt/vakcina

Apie valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valdymo priemones: https://koronastop.lrv.lt/lt/covid-19-pandemijos-valdymo-priemones

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: VRM komentarai apie transporto priemonės savininko deklaravimo kodą