Kauno klinikų medikai pirmą kartą Lietuvoje taikė inovatyvų onkologinių ligų gydymo metodą

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos pranešė pirmą kartą Lietuvoje atlikusios unikalią procedūrą, kuri suteikia galimybę lengviau kontroliuoti klastingą ligą ir neleidžia jai progresuoti. Tai – peptidų receptorių radionuklidinė terapija, atlikta pacientui, kuriam diagnozuotas išplitęs neoperabilus neuroendokrininis navikas (NET) storojoje žarnoje.

 Unikali procedūra neleis progresuoti navikui.<br>Kauno klinikų asociatyvi nuotr.
 Unikali procedūra neleis progresuoti navikui.<br>Kauno klinikų asociatyvi nuotr.
 Unikali procedūra neleis progresuoti navikui.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Unikali procedūra neleis progresuoti navikui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Birutė Mačienė, ELTA

Aug 28, 2021, 12:11 PM

Šioje ligoninėje pacientas buvo gydomas bendradarbiaujant su Nacionalinio vėžio instituto (NVI) gydytojais onkologais, nurodoma Kauno klinikų pranešime. Šiuo metu ligonis jaučiasi gerai ir jau sugrįžo į namus.

Pasak Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikos Onkologijos skyriaus vadovės doc. Rasos Jančiauskienės, tai – vienas sėkmingiausių į medicinos praktiką atėjusių onkologinių ligų gydymo metodų. Klinikiniai tyrimai rodo, kad ši terapija gali daugiau nei dvigubai prailginti pacientų gyvenimo trukmę lyginant su taikinių terapija. Po šios terapijos mažėja navikinių darinių kiekis, rečiau pasireiškia klinikiniai simptomai. Dažniausiai neuroendokrininiai navikai plinta lėtai. Pacientų, sergančių šia liga, gydymas priklauso nuo šių navikų išplitimo ir piktybiškumo.

„Nustačius, kad navikas neišplitęs, paprastai atliekama chirurginė operacija. Labiau išplitę navikai gydomi vaistais, neleidžiančiais jiems augti ir slopinančiais simptomus, kuriuos sukelia naviko išskiriamos biologiškai aktyvios medžiagos. Esant išplitusiam didesnio piktybiškumo navikui, neretai pacientams prireikia intensyvesnio gydymo chemoterapija arba taikinių terapija“, – sako doc. R. Jančiauskienė.

Naujasis gydymo būdas skiriamas tada, kai įprastinis sisteminis gydymas nebekontroliuoja ligos ir ji progresuoja nepaisant gydymo.

„Neoperabilūs neuroendokrininiai navikai (NET) ypatingi ne tik savo klinikine išraiška, kuri stipriai blogina paciento gyvenimo kokybę, bet ir specifiniais receptoriais, būdingiems tik šiam navikiniam susirgimui. Peptidų receptorių radionuklidė terapija pagrįsta specifinio vaisto, skiriamo pacientui, savybe išskirtinai jungtis tik prie šių receptorių, – paaiškino Kauno klinikų Radiologijos klinikos Branduolinės medicinos skyriaus vadovas doc. Donatas Vajauskas. – Prie vaisto prijungtas radioaktyvus liutecis patenka į naviko ląsteles. Tokiu būdu atliekama lokali spindulinė terapija, apšvitinant pažeistas ląsteles. Ši terapija leidžia tikėtis didesnio gydomojo poveikio ir mažesnės žalos paciento organizmui. Vienam pacientui skiriami 4 peptidų receptorių radionuklidinės terapijos gydymo ciklai.“

Kauno klinikų atstovų teigimu, peptidų receptorių radionuklidė terapija – precizinės, individualizuotos medicinos metodas, galintis prailginti pacientų, kuriems diagnozuotas neoperabilus neuroendokrininis navikas, gyvenimo trukmę ir pagerinti jo kokybę. Pirmiesiems pacientams šis naujasis gydymo būdas bus prieinamas dėl labdaros būdu skirtų vaistinių preparatų. Planuojama, kad per metus Kauno klinikose peptidų receptorių radionuklidinė terapija bus taikoma apie 17-20 pacientų.

„Kiekviena paciento ligos istorija – individuali, todėl reikalauja išskirtinai atidaus medikų darbo, supratingumo, žmogiškumo. Gydymas ir gijimas – tai gydytojo ir paciento partnerystės bei bendradarbiavimo reikalaujantys procesai“, – teigia doc. R. Jančiauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.