Pačius medikus suglumino „greitukių“ eilė prie ligoninės Kaune: pacientų prašo vieno dalyko

Didėjant susirgimų koronavirusu skaičiui ir kiek anksčiau nei įprasta prasidėjus peršalimo ligų sezonui, prie ligoninių vis dažniau rikiuojasi Greitosios medicinos pagalbos (GMP) automobilių eilės. Jose medikams ir pacientams tenka praleisti kelias valandas ir daugiau. Dėl to greitosios pagalbos gali ilgiau tekti laukti tų rajonų gyventojams, kuriuose budi vos po kelias GMP brigadas.

Prie ligoninės Kaune nusidriekė GMP automobilių eilė.<br>lrytas.lt ir Kauno rajono GMPS nuotr. koliažas
Prie ligoninės Kaune nusidriekė GMP automobilių eilė.<br>lrytas.lt ir Kauno rajono GMPS nuotr. koliažas
Saulius Tvirbutas<br>P.Mantauto nuotr.
Saulius Tvirbutas<br>P.Mantauto nuotr.
Jolanta Keburienė<br>Stop kadras
Jolanta Keburienė<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (3)

Loreta Mačiulienė, Klaudija Gudaitytė

Oct 2, 2021, 2:11 PM

„Vaizdas prie Kauno ligoninės skubios pagalbos skyriaus glumina. Tai – pastarųjų savaičių liūdna kasdienybė... Krūviai GMP tarnybai, o tuo pačiu ir skubios pagalbos skyriams yra labai išaugę.

Pacientams, kuriems neišvengiamai reikės greitosios medicinos pagalbos, teks apsišarvuoti kantrybe“, – feisbuke rašė Kauno rajono GMPS medikai, pridėję nuotrauką, kurioje matyti GMP automobilių eilė prie LSMU Kauno ligoninės Aukštuosiuose Šančiuose.

Medikai pavargę

Medikai prašo pacientų kantrybės, nes dėl tokių eilių, ypač rajonų gyventojams, greitosios pagalbos gali tekti gerokai palaukti. Tokiomis sąlygomis dirbti nelengva ir patiems medikams.

„Kai jau būna tokie išskirtiniai atvejai, kai tenka ir tris ir keturias valandas stovėti (...) nuovargis tikrai yra nemenkas, bet dirbame ir stengiamės, kad tą pagalbą žmogus gautų laiku. Mūsų tarnyba pastebėjo, kad kvietimų skaičius auga, matome, kad krūviai didėja“, – sakė kauno rajono GMPS direktorė Nelita Gudžiūnaitė-Bybartienė.

GMP automobilių eilės susidaro ir prie kitų gydymo įstaigų priėmimo skyrių. Antai eilėse taip pat tenka stovėti į Kauno klinikų Priėmimo ir skubios pagalbos centrą pacientus atvežusioms GMP brigadoms.

„Pas mus irgi būna eilės, neneigsime šito dalyko, tendencija yra kelių mėnesių, ne kelių savaičių (...) paciento ištyrimas skubios pagalbos skyriuje yra prailgėjęs ir gaunasi kad greitoji atvykusi negali iškarto paciento perkelti ant mūsų lovų“, – sakė Kauno klinikų Skubios pagalbos skyriaus vadovas Linas Darginavičius.

Daugėja karščiuojančių

„Auga ir COVID–19 skaičius, lyginant su rugpjūčiu pusantro karto išaugo srautai aplamai į priėmimą besikreipiančiųjų. Nebūtinai jie yra guldomi, bet po tyrimų išleidžiame atgal. Taip pat apie penktadaliu išaugo, sezonas daro savo, karščiuojančių ir dėl kitų ligų pacientų“, – pastebėjo LSMU Kauno ligoninės atstovas Saulius Tvirbutas.

Medicinos įstaigų profesinės sąjungos Solidarumas vadovės Jolantos Keburienės žiniomis, greitosioms eilėse tenka pastovėti ne tik Kaune ir kituose miestuose Ukmergėje, Mažeikiuose. Tai ypač prasta žinia rajonų gyventojams.

„Ta problema labai didžiulė rajone, nes, kaip žinia, rajonai turi ribotą skaičių GMP automobilių. Jiems tenka didesnis kilometrų skaičius. Automobilių ir ekipažų, darbuotojų yra tiek kiek yra, tai kitiems gali tikrai tekti ir palaukti, ir šiuo atveju labai prašau ir kreipiuosi į visą visuomenę ir rimtai apsvarstytų ar jų problemos negalėtų išspręsti šeimos gydytojas“, – greitąją atsakingai kviesti ragino J.Keburienė.

Pasak Sveikatos apsaugos ministro augant susirgimų skaičiui padėtis gydymo įstaigose gali blogėti.

„Tai, žinoma, kad kiekviena nauja banga, kiekviena nauja sudėtinga situacija mumis vėl truputėlį sugrąžins keletą žingsnių anksčiau ir tokių nesusipratimų, tai jų be abejo gali daugėti“, – žurnalistams sakė Arūnas Dulkys.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad Lietuvoje smarkiai auga sergamumas peršalimo ligomis ir gripu – šiuo metu sergamumo rodiklis daugiau nei dvigubai didesnis, nei pernai tuo pačiu metu.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Seime įteiktos Aleksandro Stulginskio žvaigždės