Koronavirusas praėjusią parą pasiglemžė net 36 asmenų gyvybes, fiksuoti 2527 nauji atvejai 31 iš mirusių buvo nepasiskiepijęs nuo COVID-19

Sergamumas koronavirusu Lietuvoje išlieka aukštas. Epidemiologai Vėlinių savaitgalį pasitinka neramiomis nuotaikomis – baiminamasi, kad lietuviai aktyviai lankys giminaičius ir taip išnešios užkratą. Tuo metu ligoninės jau ruošiasi dar vienam pacientų antplūdžiui.

Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 31, 2021, 9:24 AM, atnaujinta Oct 31, 2021, 9:41 AM

Praėjusią parą, šeštadienį, Lietuvoje patvirtinti 2527 nauji koronaviruso (COVID-19) atvejai, mirė net 36 žmonės, 31 asmuo buvo nevakcinuotas, pranešė Statistikos departamentas. Bet kuria skiepo doze paskiepyti 909 asmenys.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 408 715 žmonių (iš jų laboratoriškai patvirtintų: 398 878).

Nuo pandemijos pradžios dėl COVID-19 viruso sukeltos ligos mirė 5873 žmonės. Praėjusią parą mirė du 40-49, trys 50-59, devyni 60-69 metų amžiaus žmonės, aštuoni 70-79 metų ir po septynis 80-89 metų ir 90-99 metų amžiaus grupėms priklausančius asmenis. Tarp jų nuo COVID-19 buvo nepaskiepyti arba paskiepyti tik iš dalies 31 žmogus.

Kaip skelbia Statistikos departamentas, paskutinių 7 dienų naujų atvejų vidurkis parai – 2969.

Naujų atvejų skaičius per 14 dienų, tenkantis 100 000 gyventojų, šiuo metu siekia 1443,5 atvejo. Teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per 7 dienas sudaro 15 proc., o galimai imunitetą įgijo jau 71,9 proc. asmenų.

Iš viso iki šiol pasveiko 363 424 asmenys, šiuo metu serga – 31 462.

Per parą epidemiologiškai ištirtas 2369 atvejai. Dėl rizikingo sąlyčio per parą izoliuoti 4769 asmenys. Iš viso saviizoliacijoje šiuo metu yra 53 236 žmonės.

Per praėjusią parą pirma skiepo doze paskiepyti 417 žmonių, antra – 150, trečia – 342. Iš viso dviem skiepo dozėmis vakcinuota 1 412 660 žmonių, trimis – 84 867.

Susirgo ir į ligonines praėjusią parą dėl COVID-19 ligos naujai paguldyta 161 žmogus, 135 nauji pacientai pradėti gydyti taikant deguonies terapiją, 3 – taikant dirbtinę plaučių ventiliaciją. Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose gydomi 140 žmonių.

Iš viso iš 2478 COVID-19 gydymui skirtų lovų užimtos 1821.

Praėjusią parą šalyje atlikti 7692 molekuliniai (PGR) tyrimai dėl įtariamo koronaviruso, o iš viso nuo pandemijos pradžios jų atlikta 4 328 671. Taip pat per parą atlikta 5051 antigeno ir 2177 antikūnų tyrimai.

Kaune – daugiau lovų pacientams

Šiuo metu Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės padalinyje, talkinančiame pagrindiniam kovidiniam ligoninės padaliniui Šilainiuose, yra 35 COVID-19 pacientams skirtos lovos. Nuo šios savaitės pabaigos, kaip informavo LSMU Kauno ligoninės direktoriaus medicinai pavaduotojas Justinas Dzidzevičius, tokių lovų Hipodromo g. 13 padalinyje bus beveik 80.

„Gali būti, kad visiems mums – ir kardiologams, ir pulmonologams, ir vidaus ligų gydytojams teks tapti gydytojais infektologais“, – 2020-ųjų kovą, prasidėjus pandemijai, prognozavo LSMU Kauno ligoninės direktorė medicinai (anuomet – Respublikinės Kauno ligoninės vadovė) prof. dr. Diana Žaliaduonytė.

EVA leidus sustiprinančiai dozei naudoti „Moderna“ vakciną, SAM tarsis su ekspertais

Europos vaistų agentūrai (EVA) leidus sustiprinančiai skiepo dozei nuo koronaviruso naudoti „Moderna“ vakciną, Sveikatos apsaugos ministerija nurodo, kad sprendimą Lietuvoje priims pasitarus su ekspertais.

„Naujiena dar visai šviežia, tarsimės su ekspertais“, – BNS šią savaitę informavo ministerija.

Artimiausias Vyriausybės nepriklausomų ekspertų patariamosios tarybos posėdis planuojamas lapkričio 8 dieną.

EVA šią savaitę rekomendavo leisti skirti bendrovės „Moderna“ sukurtos vakcinos „Spikevax“ nuo COVID-19 stiprinančiąsias dozes visiems 18 metų sulaukusiems asmenims.

Stiprinančiąją dozę sudaro pusė dozės, vartojamos pagal pirminės vakcinacijos planą.

Vakcina „Spikevax“ yra antrasis preparatas, kurio stiprinančiosioms dozėms žalią šviesą uždegė ši Europos Sąjungos farmacijos sektoriaus priežiūros tarnyba, anksčiau šį mėnesį leidusi skirti bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurtosios vakcinos papildomas dozes.

EVA pridūrė, kad dabartiniai duomenys rodo, jog papildomai paskiepytiems asmenims pasireiškiantis šalutinis poveikis yra panašus kaip gavus „Spikevax“ antrąją dozę.

„Širdies uždegimo ir kitų labai retų šalutinio poveikio atvejų rizika gavus stiprinančiąją dozę yra atidžiai stebima“, – sakoma pranešime.

Lietuva revakcinaciją nuo koronaviruso visiems pilnamečiams gyventojams įteisino praėjusią savaitę. Sustiprinančiąja doze galima skiepytis ne anksčiau kaip po 180 dienų nuo pirmosios arba antrosios COVID-19 vakcinos dozės suleidimo dienos.

Skiepijimas vykdomas tik „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta „Comirnaty“ arba „Janssen“ vakcinomis, tačiau pastaruoju preparatu skiepytis gali tik tie, kurie ir pirmąjį kartą gavo „Janssen“ vakcinos dozę.

Nors iki šiol revakcinacijai specifinėms grupėms buvo naudojama ir „Moderna“ sukurta „Spikevax“ vakcina, jos pasirinkti kol kas negalima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.