Psichologinis erekcijos sutrikimų atspalvis būdingesnis jauniems ir darbingiems, karjeros siekiantiems vyrams

Šiandien erekcijos sutrikimų problema yra gana opi – nuo jos kenčia vis daugiau jaunų, lytiškai aktyvių vyrų. Erekcijos disfunkcija gali labai sumenkinti vyro savivertę. O tuomet atsiranda visa eilė kitų problemų – nuo baimių, nerimo pojūčių ir pasitikėjimo savimi sumažėjimo iki lytinių santykių vengimo ar net depresijos.

Erekcijos sutrikimai gali būti susiję ir su poros santykių bėdomis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Erekcijos sutrikimai gali būti susiję ir su poros santykių bėdomis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2021, 11:13 PM

Jauniems vyrams būdingesnės psichologinės kilmės erekcijos disfunkcijos priežastys

Jaunesniame amžiuje erekcijos sutrikimai labai dažnai susiję su pablogėjusia emocine būkle ir įvairiomis psichologinėmis problemomis. Jauni vyrai gali labai stipriai išgyventi įvairius gyvenimo pokyčius, problemas darbe, atsakomybių naštą, karjeros siekius, šeimos bėdas ir jausti labai didelę įtampą.

Vyrams šiandien primetami gana dideli reikalavimai – jie turi būti sėkmingi ne tik šeimos reikaluose, bet ir karjeroje, finansuose, kitose srityse. Jei bent kas nors nenusiseka ir griūna vyro pasitikėjimas savimi, tuomet neigiama reakcija linkusi pasireikšti būtent per erekcijos sutrikimus.

Erekcijos sutrikimai gali būti susiję ir su poros santykių bėdomis. Jei vyro netenkina turimi santykiai, tai labai didelė tikimybė, kad triks ir jos erekcijos funkcija.

Erekciją gali rimtai sutrikdyti nerimas, kaltės jausmas, pasitikėjimo savimi sumažėjimas. Jei vyras gyvena dvigubą lytinį gyvenimą, tuomet labai tikėtina, kad lytinis aktas kartais gali ir nenusisekti.

Nerimo vaidmuo – itin svarbus. Jei lytiškai aktyvus vyras kasdien jaučia stiprią nervinę įtampą, tai tikimybė, kad sutriks jo erekcijos funkcija, yra itin didelė.

Ilgalaikis nerimas gali būti susijęs su depresija, o depresija, be abejonės, turi didelę įtaką lytiniam vyro gyvenimui, šeimos santykiams ir kitoms sritims.

Erekcijos problemos gali sukelti emocines bėdas

Ilgalaikiai erekcijos sutrikimai labai dažnai susiję su juntamu nerimu, sumažėjusiu pasitikėjimu savimi, kaltės jausmu ir depresija. Tai reiškia, kad erekcijos sutrikimai gali kilti ne tik iš psichologinių bėdų, bet gali nutikti ir atvirkščiai – erekcijos disfunkcija gali paskatinti tokių psichologinių bėdų išsivystymą arba sustiprėjimą. Kartais gali būti nelengva atrasti priežastinį ryšį ir atskirti, kad emocinės bėdos sukėlė erekcijos sutrikimus, ar nutiko atvirkščiai. Negana to, priežastys gali būti kompleksinės.

Dėl erekcijos sutrikimų kenčia ne tik pats vyras. Poros santykiams tai irgi gali padaryti nemažai žalos, mat dėl santykių tvirtumo pradeda abejoti ne tik pats vyras, bet ir jo antroji pusė.

Jei su antrąja puse iš esmės santykiai yra geri, tuomet būtent su ja pirmiausiai reikėtų atvirai pasikalbėti apie erekcijos sutrikimus.

Neįtikėtina, tačiau kartais pakanka nuoširdaus pokalbio su artimuoju ir problema pradeda spręstis. Jei to nepakanka, tai antroji pusė gali palaikyti ir net palydėti į gydytojo urologo kabinetą.

Šiuo atveju svarbiausia vyro nepalikti vieno – vienam kur kas sunkiau išgyventi savo problemą. Užsisklendimas gali pridaryti papildomos žalos, paaštrinti problemą, priversti vengti lytinių santykių.

Dažniausiai išeitį surasti tikrai įmanoma

Problemą galima aptarti ne tik artimu žmogumi, bet ir su draugu – svarbiausia, kad tema netrikdytų ir būtų galima atvirai išsipasakoti. Šis lytinės sveikatos sutrikimas turi tokią pačią reikšmę kaip ir kitos sveikatos bėdos, tačiau ne paslaptis, kad daugybė asmenų tiesiog gėdijasi ir vengia apie tai kalbėti.

Erekcijos sutrikimų problema sprendžiama šalinant arba koreguojant juos sukėlusias priežastis, tad gali būti taikoma ir psichoterapija, ir medikamentinis gydymas, ir gyvenimo būdo korekcija. Lietuvoje jau yra antros kartos vaistas, veikiantis greitai, padedantis išsaugoti spontaniškumą ir sukeliantis mažiau nepageidaujamų reiškinių. Jį gali paskirti gydytojas urologas. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Jei šios priemonės nepadeda, tuomet vyrams siūlomos injekcijos į varpą, vakuuminės pompos ar net itin pažangūs varpos implantai.

Būtina pabrėžti tai, kad labai svarbus vyro tikėjimas pačiu savimi, o ne aplinkinių nuomone ir visuomenės peršamais standartais, kurie dažnu atveju yra tiesiog nerealūs.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su „Berlin Chemie Menarini Baltic“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.