Skaudi netektis: prieš pat savo gimtadienį mirė garsi medikė Dalia Triponienė

Šeštadienį mirė docentė, chirugė, mokslininkė Dalia Triponienė. Lapkričio 21 dieną jai būtų suėję 83-eji. Liūdną žinią pranešė Vilniaus universiteto medicinos fakultetas (VU MF).

Mirė Dalia Triponienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mirė Dalia Triponienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mirė Dalia Triponienė<br>M.Patašiaus nuotr.
Mirė Dalia Triponienė<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 15, 2021, 11:25 AM, atnaujinta Nov 15, 2021, 2:36 PM

D. Triponienė buvo Lietuvos mokslo premijos laureatė, Vilniaus medicinos draugijos puoselėtoja ir globėja, ilgametė Vilniaus miesto Klinikinės ligoninės Kraujagyslių chirurgijos centro gydytoja kraujagyslių chirurgė, skaičiavusi 50 metų klinikinio, pedagoginio ir mokslinio darbo stažą – aukštos kvalifikacijos gydytoja, mokslininkė ir dėstytoja, mylima ir gerbiama pacientų, studentų ir kolegų už profesionalumą, kompetenciją, geranoriškumą, kolegiškumą, iniciatyvumą, novatoriškumą, nuoširdų rūpestį, pagarbą ir pasišventimą savo darbui.

„Dr. Dalia Triponienė buvo viena iš moderniosios kraujagyslių chirurgijos pradininkų, įnešusių nemažą indėlį į šios mokslo šakos plėtrą Lietuvoje, ji daug nusipelnė Vilniaus medicinos istorijai, puoselėdama geriausias Vilniaus medicinos draugijos tradicijas. 2012 m. ji buvo apdovanota Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordinu Riterio kryžiumi už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje.

Už ilgametį, nepriekaištingą ir pasiaukojamą darbą Lietuvos žmonių sveikatos labui 2018 m. Sveikatos apsaugos ministras suteikė jai Lietuvos gydytojo vardą ir apdovanojo nusipelniusio Lietuvos gydytojo garbės ženklu.

Docentės Dalios Triponienės kasdienis gyvenimas ir veikla buvo tarsi nenutrūkstamas šviesus, jautrus ir darnus virpančių stygų skambesys, sklidinas meile ir šiluma šeimai, draugams, kolegoms, studentams ir pacientams, kupinas nenuilstančio veržlumo ir žingeidumo, siekio veikti, kurti, rašyti ir prisiminti iškilias asmenybes ir jų darbus, pažinti istorijos ir kultūros lobius, išgirsti koncertų ir pamatyti renginių premjeras, džiaugsmingai susitikti su savo kurso draugais ir bendraminčiais.

Docentės Dalios Triponienės dalintą šviesą, šilumą, jautrumą, žmogiškumą, meilę gyvenimui, optimizmą ir gebėjimą pakylėti kasdienybės akimirkas į neaprėpiamas aukštumas amžinai jaus ją pažinojusiųjų širdys“, – VU MF pranešime užuojautą fakulteto ir Vilniaus Medicinos draugijos vardu reiškė profesorius Algirdas Utkus ir docentė Lina Zabulienė.

D.Triponienės laidotuvės vyks š. m. lapkričio 15 dieną (pirmadienį) Rokantiškių kapinėse, karstas išnešamas 12 val.

Prezidento užuojauta

Pirmadienio rytą užuojautą dėl medikės mirties pareiškė ir šalies prezidentas Gitanas Nausėda.

„Viena ryškiausių Lietuvos medicinos mokslo asmenybių docentė Dalia Triponienė išliks mūsų atmintyje ne tik kaip aukštos kvalifikacijos gydytoja ir mokslininkė, bet ir kaip ilgametė jaunųjų medikų kartų ugdytoja, nenuilstanti visuomenės sveikatingumo skatintoja“, – rašoma Prezidento užuojautoje.

Pasak šalies vadovo, gydytojos ir mokslininkės Dalios Triponienės viso gyvenimo atsidavimas pasirinktam klinikiniam, pedagoginiam ir moksliniam darbui paliko ryškų prasmingos tarnystės žmonėms pavyzdį. Už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje Dalia Triponienė buvo apdovanota Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi.

Dėl šios netekties Prezidentas pareiškė nuoširdžią užuojautą doc. Dalios Triponienės šeimai, kolegoms, studentams ir visai Lietuvos medikų bei mokslininkų bendruomenei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.