Patarė nėščiosioms ir žindančioms neatidėlioti skiepų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centras (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos sulaukia daug klausimų apie skiepus nėščiosioms, planuojančioms pastoti ir žindančioms moterims. Specialistai primena, kad šios moterys turėtų pasitarti su savo šeimos gydytoju ir pandemijos metu neatidėtų skiepų nuo COVID-19 infekcijos ir nuo gripo.

Nėščioji<br>Kauno klinikų nuotr.
Nėščioji<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-26 11:13, atnaujinta 2021-11-29 15:04

Nėščiosios serga sunkiau

Mokslinių tyrimų duomenimis, nėščiosios COVID-19 infekcija serga sunkiau nei to paties reprodukcinio amžiaus moterys. Dažniau sunkesne ligos forma serga moterys, turinčios antsvorio, sergančios arterine hipertenzija, cukriniu diabetu.

Lietuvos akušerių ir ginekologų draugija skelbia, kad šiuo metu jau turimi moksliniai duomenys ir paskiepytų nėščiųjų rezultatai rodo tokį pat vakcinos efektyvumą nėščiosioms kaip ir bendrai populiacijai, nepastebėtas joks galimas tiesioginis ar netiesioginis neigiamas poveikis besivystančiam vaisiui ar nėštumo eigai Todėl:

– Planuojančioms pastoti skiepytis vakcina nuo COVID-19 ligos yra saugu, atidėti nėštumo planavimo nereikia.

– Rekomenduojamas visuotinis nėščiųjų skiepijimas COVID-19 vakcina bet kuriuo nėštumo trečdaliu.

– Žindyves taip pat rekomenduojama skiepyti COVID-19 vakcina.

Išvengs gripo komplikacijų

Nėščiosioms rekomenduojami ir skiepai nuo gripo bet kuriuo nėštumo trečdaliu.

Jei nėščioji suserga gripu, komplikacijų tikimybė padidėja ne tik jai, bet ir vaisiui. Itin pavojinga kelias dienas susirgus gripu besilaikanti aukšta temperatūra, nes ji gali sukelti sklaidos defektus ar net persileidimą. Skiepai nuo gripo neapsaugos 100 proc., tačiau nėščiosios sirgs kur kas lengvesne ligos forma, o komplikacijų tikimybė sumažės iki minimalios.

Nuo stabligės, difterijos ir kokliušo skiepyti galima trečiąjį nėštumo trimestrą. Stabligė pavojinga žemės ūkio darbus dirbančioms nėščiosioms, kokliušas itin pavojingas naujagimiams ir kūdikiams, nes jiems gresia kur kas didesnės ligos komplikacijos.

Net ir pasiskiepijus būtina laikytis bendrųjų asmens apsaugos priemonių naudojimo, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, socialinio atstumo išlaikymo, asmens higienos bei patalpų vėdinimo ir higienos reikalavimų.

Negalima skiepyti gyvomis vakcinomis

Nėščiųjų Lietuvoje negalima skiepyti gyvomis susilpnintomis vėjaraupių, raudonukės, tymų, epideminio parotito (vadinamosios kiaulytės), geltonosios karštligės vakcinomis. Analogiškos rekomendacijos taikomos ir žindyvėms.

Pasiskiepijus šiais skiepais nėštumo metu (pvz., dar apie jį nežinant) didėja persileidimo, apsigimimų tikimybė. Todėl labai svarbu iš anksto pasikalbėti su šeimos gydytoju apie planuojamą nėštumą ir laiku pasiskiepyti, nes, pavyzdžiui, po skiepo nuo tymų pastoti galima tik praėjus 1 mėn., o po vėjaraupių skiepo reikia laukti bent 3 mėn.

Dar iki pastojant patartina pasiskiepyti ir nuo erkinio encefalito (pirmoji ir antroji dozės suleidžiamos 1–3 mėn. intervalu). Nėštumo metu ir žindančioms moterims skiepytis nuo erkinio encefalito nerekomenduojama, nebent būtina skubi apsauga nuo gresiančios ligos. Tokiu atveju būtina pasikonsultuoti su gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.