Lietuvoje nustatyti 1875 nauji koronaviruso atvejai, mirė 14 žmonių, iš jų 13 nebuvo pasiskiepiję

Per pastarąją parą, gruodžio 3-ąją, Lietuvoje nustatyti 1875 nauji koronaviruso atvejai. Mirė 14 žmonių, iš kurių 13 nebuvo pasiskiepiję.

Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vakcinacija.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Vakcinacija.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2021-12-04 09:09, atnaujinta 2021-12-05 00:25

Iš viso Lietuvoje nustatyti 478 314 koronaviruso atvejų. Šiuo metu sergančiųjų skaičius yra 18 175.

Pasveikę laikomi 444 346 žmonės, o per pastarąją parą šią statistiką papildė 3 260.

Per penktadienį bet kuria skiepo doze vakcinuotas iš viso 21 301 asmuo. Pirmąja doze paskiepyti 2 675, antrąja – 2 435, trečiąja – 16 191 žmogus.

Per pastarąją parą į ligonines paguldyta 150 koronavirusu užsikrėtusių žmonių.

Iš viso šiuo metu gydomi 1 276 žmonės, iš jų reanimacijoje – 122. 

Iš viso koronavirusas Lietuvoje nusinešė jau 6 825 žmonių gyvybes.

Dėl omikron atmainos SAM griežtina izoliacijos taisykles

Europoje kasdien fiksuojant naujus susirūpinimą keliančios koronaviruso atmainos omikron atvejus, Lietuva kartu su kitomis šalimis stiprina šios atmainos stebėseną ir epidemiologinę kontrolę.

Atsižvelgiant į Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) rekomendacijas bei kitų šalių patirtį, parengtos atsako priemonės tam atvejui, jeigu Lietuvoje būtų įtariami ar patvirtinti užsikrėtimai omikron viruso variantu.

Praėjusią savaitę Lietuva sugriežtino taisykles keliautojams, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pradėjo vykdyti sustiprintą keliautojų kontrolę.

Jeigu Lietuvoje bus patvirtintas ar įtariamas omikron atmainos atvejis, NVSC galės organizuoti tyrimų atlikimą kartu su savivaldybių administracijomis ne tik didelės, bet ir mažos rizikos sąlytį turėjusiems asmenims, taip pat sąlytį su kontaktiniais asmenimis turėjusiems asmenims.

Taip pat galės būti organizuojamas operatyvus išplėstinio židinio, organizuotos struktūros (darbovietės, ugdymo institucijos, namų ūkių, masinio renginio, pan.), geografinio regiono masinis ištyrimas. Policijos departamentui pavesta vykdyti griežtesnį kasdienį sąlytį su omikron atmainos atvejais turėjusių asmenų tikrinimą izoliacijos laikotarpiu dėl izoliavimo reikalavimų laikymosi.

Pagal atnaujintas izoliacijos taisykles, kurios įsigalios nuo gruodžio 4 d., asmeniui nustačius ar įtarus koronaviruso omikron atmainą, izoliuotis 10 dienų turės visi su juo kontaktavę žmonės, nepriklausomai nuo to, ar jie yra pasiskiepiję, ar persirgę COVID-19 liga. Galimybės trumpinti izoliacijos tokiais atvejais nebus, pabrėžia Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešime.

Susitrumpinti izoliacijos negalės ir iš Botsvanos Respublikos, Esvatinio Karalystės, Lesoto Karalystės, Mozambiko Respublikos, Namibijos Respublikos, Pietų Afrikos Respublikos ir Zimbabvės Respublikos atvykstantys keliautojai.

SAM primena, kad atvykusieji iš šių šalių, iš kurių atvykstant taikomos sustiprintos užkrečiamųjų ligų kontrolės priemonės, privalo izoliuotis nepriklausomai nuo to, ar buvo paskiepyti arba persirgę COVID-19 liga. Plačiau skaitykite čia

Paveiktų šalių sąrašas yra atnaujinamas kiekvieną penktadienį ir skelbiamas Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje.

PSO kol kas negavo pranešimų apie mirtis dėl omikron atmainos

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį pranešė, kad kol kas negauta jokių pranešimų apie mirties atvejus, susijusius su naująja COVID-19 omikron atmaina.

PSO teigė renkanti duomenis apie šį susirūpinimą keliantį variantą, šalims visame pasaulyje stengiantis sustabdyti jo plitimą.

Tačiau, nepaisant to, kad vis daugiau šalių praneša apie užsikrėtimo naująja koronaviruso atmaina atvejus, JT sveikatos agentūrai kol kas nepranešta apie jokius mirties atvejus.

„Kol kas nemačiau pranešimų apie mirtis dėl omikron, – Ženevoje sakė PSO atstovas žiniasklaidai Christianas Lindmeieris. – Mes renkame visus įrodymus, ir toliau dirbdami gausime dar daugiau įrodymų“.

„Kuo daugiau šalių... toliau testuos žmones ir konkrečiai nagrinės omikron atmainą, tuo daugiau rasime atvejų, informacijos ir – tikėkimės, kad ne – bet galbūt ir mirčių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.