Omikron atmainos sukelti COVID-19 simptomai kitokie: štai, kokių ženklų ignoruoti nevalia Virusas Lietuvą gali pasiekti bet kada

Omikron atmainos sukelti pirmieji ligos simptomai skiriasi nuo kitų atmainų, pastebi su naujojo varianto viruso užsikrėtusiais pacientais dirbantys medikai.

Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>K.Kavolėlio nuotr.
Koronavirusas<br>K.Kavolėlio nuotr.
Koronavirusas<br>Unsplash nuotr.
Koronavirusas<br>Unsplash nuotr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr., lrytas.lt mont.
Koronavirusas<br>123rf iliustr., lrytas.lt mont.
Koronavirusas<br>Pexels nuotr.
Koronavirusas<br>Pexels nuotr.
Koronavirusas<br>123rf nuotr.
Koronavirusas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2021-12-11 19:50

Vakarų Europoje sparčiai plintanti koronaviruso omikron atmaina Lietuvoje oficialiai užfiksuota dar nebuvo. Tačiau epidemiologai neatmeta galimybės, kad pirmieji šio viruso varianto atvejai šalyje bus aptikti netrukus.

Gali būti ir taip, kad omikron atmaina – jau Lietuvoje. „Tai, kad Lietuva kol kas nėra aptikusi tos (omikron – red. pastaba) atmainos nebūtinai rodo, kad jos nėra Lietuvoje. Sekoskaitos tyrimai truputį atsilieka nuo PGR tyrimų, visai gali būti, kad kažkas ir pas mus yra atvežęs tą atmainą“, – šią savaitę „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ sakė Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro profesorė Aurelija Žvirblienė.

Kitokie simptomai

Nurodoma, kad trys pagrindiniai ankstyvos COVID-19 ligos simptomai yra intensyvus kosulys, karščiavimas ir skonio arba uoslės praradimas.

Tačiau medikai perspėja, kad omikron atmainos sukeltos ligos simptomai skiriasi. Dėl to kyla grėsmė, kad susirgimas liks nepastebėtas, o dėl to virusas plis lengviau.

Dažniausių COVID-19 simptomų trijulę Anglijos Nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS – National Health service) išskyrė dar praėjusį pavasarį ir šis sąrašas per visą pandemiją beveik nepakito.

Tačiau dabar Pietų Afrikoje, kur pirmą kartą buvo aptiktas omikron variantas, dirbantys medikai teigia, kad pagrindiniai COVID-19 ligos simptomai yra nuovargis, viso kūno ir galvos skausmai.

Pietų Afrikos medikų asociacijos vadovė daktarė Angelique Coetzee sako, kad omikron atmaina užsikrėtę pacientai nesiskundžia uoslės arba skonio praradimu. Būtent šis specifinis simptomas daugeliui žmonių iki šiol padėdavo įtarti susirgus koronavirusu dar ankstyvoje ligos fazėje.

Karališkojo Londono koledžo profesorius Timas Spectoras pasisako už tai, kad pagrindinių koronaviruso simptomų sąrašas būtų praplėstas. Omikron atmaina dar nėra plačiai paplitusi, bet, mokslininkų skaičiavimu, vien Jungtinėje Karalystėje iki Kalėdų gali būti nustatyta iki 90 tūkst. naujojo varianto sukeltų ligos atvejų. Tai ypač aktualu Lietuvai, nes prieš didžiąsias metų šventes į šalį grįžta daug Jungtinėje Karalystėje uždarbiaujančių lietuvių.

Be to, mūsų šalyje ateinantį ketvirtadienį leisis lėktuvas iš omikron atmainos židiniu tapusios Pietų Afrikos respublikos.

Tačiau vis dar stengiamasi iki galo suprasti naująjį viruso variantą, kuris didesnio dėmesio sulaukė vos prieš dvi savaites.

Mokslininkai mano, kad jis gali plisti lengviau ir gali išvengti vakcinų, tačiau pabrėžiama, kad tam išsiaiškinti būtini papildomi tyrimai.

Tiesa, patys skiepų kūrėjai jau pranešė atlikę tyrimus ir išsiaiškinę, kad sustiprinančioji vakcinos dozė efektyviai apsaugo užsikrėtimo omikron atmaina. Dvi „BioNTech“/„Pfizer“ vakcinos dozės gali neužtikrinti pakankamos apsaugos nuo koronaviruso varianto omikron, tačiau trys vakcinos dozės gali atmainą neutralizuoti, teigiama trečiadienį paskelbtame pranešime spaudai.

Užkrečiamesnė atmaina

T.Spectoras teigė, kad „ZOE“ COVID-19 simptomų tyrimo programos duomenys rodo, kad maždaug pusė visų susirgimo atvejų nėra pastebimi laiku, nes žmonėms nepasireiškia „klasikiniai“ COVID-19 simptomai – karščiavimas, nuolatinis kosulys ir uoslės ar skonio praradimas.

„Tikriausiai susirgimai dėl omikron atmainos yra daug panašesni į švelnius ligos atvejus. Taigi, tai sukels į peršalimą panašius simptomus, kurių žmonės neatpažins kaip COVID-19 ligos“, – perspėjo profesorius.

T.Spectoras pabrėžė, kad omikron atmaina, kaip manoma, gali būti užkrečiamesnė nei šiuo metu didžiojoje pasaulio dalyje dominuojanti delta atmaina.

Tiesa, kiek ramina, tai, kad iš turimų duomenų matyti, jog omikron atmainos sukelta liga rečiau baigiasi sunkiomis komplikacijomis ir mirtimi.

„Tai bus gera žinia, nes mažiau žmonių pateks į ligonines. Iš dalies tai pasiekti padės ir aukštas vakcinacijos lygis“, – aiškino profesorius.

Tačiau jis akcentavo, kad jei dėl klastingų omikron atmainos simptomų ženkliai padaugėtų užsikrėtimų, išaugti gali ir sunkių pacientų skaičius.

Jei įtariate, kad galėjote užsikrėsti COVID-19 liga, svarbu atlikti testą ir izoliuotis – taip apsaugosite kitus nuo susirgimo ir tolesnio viruso plitimo.

Parengta pagal thesun.co.uk ir lrytas.lt inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.