Apklausa parodė, kad vis daugiau Lietuvos gyventojų pritaria organų donorystei

Nacionalinio transplantacijos biuro prie Sveikatos ministerijos (NTB) užsakyta gyventojų apklausa parodė, kad vis daugiau lietuvių palaiko organų donorystę. 72 proc. tyrimo dalyvių atsakė pritariantys organų donorystei, o 54 proc. apklaustųjų atsakė, kad jų apsisprendimą tapti organų donoru lemtų donorystės prasmės suvokimas.

organų donorystė<br>T.Bauro nuotr.
organų donorystė<br>T.Bauro nuotr.
organų donorystė<br>Prane
organų donorystė<br>Prane
organų donorystė<br>T.Bauro nuotr.
organų donorystė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 16, 2021, 11:28 AM

„Spinter“ lapkričio mėnesį atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad 72 proc. tyrimo dalyvių pritaria organų donorystei – tai yra 6 procentais daugiau nei 2020 metais atliktos apklausos metu. Tuomet organų donorystei palaikymą išreiškė 66 proc. apklaustųjų.

„Lietuvos visuomenė darosi sąmoningesnė. Sunkūs pandemijos metai daugelį privertė atsigręžti į tikrąsias vertybes, pasirūpinti šalia esančiais, pagalvoti apie tai, kuo galime būti naudingi visuomenei.

Donorystė – vienas iš būdų padėti tiems, kuriems iš tiesų labai reikalinga pagalba, tai galimybė išgelbėti net kelias gyvybes, galimybė įprasminti savo gyvenimą ir palikti po savęs daugybę dėkingumu degančių širdžių“, – sakė Nacionalinio transplantacijos biuro direktorius Artūras Bagotyrius.

Rezultatai atsispindi realią situaciją

Palyginus su praėjusiais metais daug daugiau gyventojų sutikų dovanoti mirusio artimojo organus šiam nepasirašius sutikimo bei anksčiau neišreiškus nuomonės dėl donorystės. Šiais metais net 53 proc. respondentų atsakė, kad pritartų organų donorystei po artimo žmogaus mirties, o pernai tokių buvo tik 37 proc. Nežinodami artimojo valios jo organų nesutiktų dovanoti 30 proc. respondentų (20 proc. greičiau nesutiktų, 10 proc. nesutiktų), o ketvirtadalis (26 proc.) teigia niekada apie tai nesusimąstę.

Apklausos rezultatai atspindi realybę, nes šiuo metu, kai Lietuvos ligoninėse atsiranda potencialus organų donoras, 27 proc. atvejų šeimos nariai atsisako paaukoti savo artimojo organus.

NTB primena, kad labai svarbu pasikalbėti su savo šeimos nariais apie organų donorystę, pranešti jiems savo valią, kad sunkią akimirką jie rastų paguodą žinodami, kad išpildo paskutinį jūsų norą.

Suvokia donorystės prasmę

Daugiau kaip pusė – 54 proc. – gyventojų apklausos dalyvių sutinka, kad jų apsisprendimą tapti organų donoru lemtų donorystės prasmės suvokimas. 17 proc. respondentų svarbu pasitikėjimas gydytoju, o 6 proc. – dvasininko įtikinimas.

Donorystės modelio keitimui iš informuoto į numanomo sutikimo modelį pritartų 38 proc. apklausoje dalyvavusių gyventojų, pernai teigiamai atsakė 35 proc. gyventojų. Donorystės modelio keitimui nepritartų 28 proc. apklaustųjų, o 35 proc. teigia šiuo klausimu neturintys nuomonės.

Šiuo metu Lietuvoje veikia informuoto sutikimo donorystės modelis, kai visi norintys po mirties paaukoti savo organus sergantiems žmonėms, užpildo prašymą ir gauna Donoro kortelę. Šiuo metu daugiau kaip 38 tūkst. Lietuvos gyventojų yra įsigiję Donoro kortelę. Norintys gauti Donoro kortelę tai gali padaryti NTB internetinėje svetainėje, gydymo įstaigose, „Eurovaistinės“ vaistinėse.

Gyventojų apklausą įmonė „Spinter“ vykdė 2021 lapkričio 18-28 dienomis. Tyrimo metu telefonu ir internetu buvo apklausta 1015 respondentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.