Vilniečius užklupo plikledis: dėl lūžių – rekordiniai pacientų skaičiai Vilniaus ligoninėje Ribos planines operacijas

Pirmadienio rytą vilniečius iš kojų vertė slidūs šaligatviai. Pagalbos į medikus kreipėsi jau šimtai lūžius patyrę sostinės gyventojų. Vienoje didžiausių miesto gydymo įstaigų dėl išaugusio pacientų srauto net teks riboti planines operacijas.

Pirmadienio rytą vilniečius pasitiko plikledis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmadienio rytą vilniečius pasitiko plikledis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmadienio rytą vilniečius pasitiko plikledis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmadienio rytą vilniečius pasitiko plikledis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmadienio rytą vilniečius pasitiko plikledis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pirmadienio rytą vilniečius pasitiko plikledis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pirmadienio rytą vilniečius pasitiko plikledis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmadienio rytą vilniečius pasitiko plikledis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 3, 2022, 11:10 AM, atnaujinta Jan 3, 2022, 6:02 PM

„Pastarasis savaitgalis mūsų ligoninės komandai buvo išties intensyvus“, – lrytas.lt atsiųstame komentare teigia Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) atstovė Asta Bagdonavičienė. Per praėjusią parą į RVUL Skubios pagalbos skyrių kreipėsi 330 pacientų, iš jų 60 teko hospitalizuoti.

Traumatologinio pobūdžio pagalbos prireikė 179 pacientams (įprastai per parą kreipiasi apie 100). Vyrauja tipinės „griuvimo“ traumos – dažniausios patologijos yra riešų, čiurnų lūžiai, taip pat yra ir sudėtingesnių – blauzdikaulių ir šlaunikaulių – lūžių, atskirą dalį sudaro raiščių patempimai, įvairūs sumušimai, patirti griuvimo metu.

„Šiandiena jokio atokvėpio medikams taip pat nežada, nes nuo pat ryto pacientų srautas yra didžiulis. Vien per pirmąją valandą traumatologo konsultacijai Skubios pagalbos skyriuje buvo užregistruoti 26 pacientai. Dėl didelio vadinamųjų „ekstrinių“ pacientų antplūdžio, šią savaitę Ortopedijos ir traumatologijos centre bus ribojamos planinės operacijos“, – pranešė A.Bagdonavičienė.

Kita RVUL atstovė Dalia Smagurauskaitė Eltai sakė, kad šiuo metu traumas patyrusių pacientų skaičiai išaugo dvigubai nei įprastomis dienomis.

„Jeigu kalbame apie amžių, tai čia turbūt nebūtų kažkokių didelių tendencijų, nes slysta tiek jauni, tiek vyresnio amžiaus žmonės. Dažniausiai pasitaikančios traumos tai, be abejo, kulkšnių ir riešų lūžiai, kada žmogus griūdamas atsiremia ranka, taip pat patempti raiščiai, trūkusios sausgyslės. Pasitaikė ir galvos sutrenkimų, sumušimų, kai žmogus griūna ant nugaros“, – tikino RVUL atstovė.

Anot Vilniaus miesto savivaldybės Teritorijų tvarkymo poskyrio vedėjos Rasos Ražanskienės, dėl itin nepalankių oro sąlygų šaligatvių slidumo problemos išvengti buvo beveik neįmanoma.

„Pastarosiomis dienomis ne tik Vilnius, bet ir visa Lietuva patyrė orų virsmus, kai minusinę temperatūrą greit keisdavo pliusinę, o krintančias snaiges – lietus bei lijundra. Šis orų „kokteilis“ yra pats nedėkingiausias, nes pašalusių šaligatvių valymas tampa bergždžiu darbu – ledą tirpdančias druskas kaip mat nuplauna lietus.

Visos 6 miesto tvarkymo kompanijos, su krituliais kovojo tiek vakar vakare, tiek šiandien. Pirmadieniui persiritus į antrąją pusę situacija kiek pagerėjo, nes nustojo lyti. Tai leidžia pakartotinai pabarstyti šaligatvius druska ir ištirpdyti susidariusį leduką paviršiuje“, – lrytas.lt teigė ji.

Pasak R.Ražanskienės, šiomis dienomis miesto tvarkymo įmonės išbarstė gerokai daugiau druskos nei ankstesniais metais, barstymo ir valymo darbai tebevyksta ir dabar. Kiek sudėtingesnė situacija lieka mažiau vaikščiojamose Vilniaus vietose, kiemuose.

„Todėl gyventojus raginame susilaikyti nuo nebūtinų kelionių, rūpinti savo saugumu, neskubėti, įvertinti esamą situaciją. Pastebėjus pavojingus ruožus prašome informuoti seniūniją arba kreiptis į Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyrių numeriu 1664“, – į vilniečius kreipėsi sostinės savivaldybės atstovė.

Kreipiasi ir į vaistines

Pastarosiomis dienomis į vaistines plūsta pacientai, kurie dėl pasikeitusių oro sąlygų patyrė traumas. Vaistininkai sako, kad Lietuvos gyventojai skundžiasi sumušimais, patempimais, ypač nukenčia senjorai. Šiomis dienomis reikėtų būti ypač atsargiems, jei įmanoma, vengti išėjimo į lauką, mat kai kurios traumos gali baigtis ir labai rimtai.

„Šiomis dienomis lauke šlapia ir slidu, todėl kur kas daugiau žmonių paslysta ir susižeidžia: susitrenkia galūnes, patempia raiščius, o kartais dėl kritimo patiria ir kaulų lūžius. Vaistinėse smarkiai padaugėjo pacientų, kurie susitraumavę pas mus ateina pasikonsultuoti“, – pasakoja „Camelia“ vaistininkas Arnas Janušauskas.

Jei esate priversti šiomis dienomis eiti į lauką, būtina pasirūpinti tinkama neslidžia avalyne, vaikščioti reikėtų neskubant, atsargiai, pasiramstyti į stabilias atramas. Geriau nenešti sunkių nešulių.

„Labai dažna ir pavojinga trauma – alkūnių sumušimai ir lūžiai, tad krisdami stenkitės svirti į priekį, o ne atgal. Krisdami atgal taip pat rizikuojate sutrenkti galvą, o tokia trauma ypač pavojinga“, – pabrėžia vaistininkas.

„Camelia“ vaistininkai ragina ir prašo paslydusiems padėti atsikelti, jei reikia, iškviesti medikus.

Patyrus nedidelius sužeidimus, vaistininkai rekomenduoja kaip galima greičiau sumuštą vietą atšaldyti ledu. Skausmui malšinti taip pat tinka šaldantys tepalai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.