Ekspertai: „Deltakron“ tikriausiai nėra, laboratorija suklydo

Keli ekspertai pirmadienį sakė, kad hibridinė pandeminio koronaviruso „deltakron“ atmaina, esą išaiškinta vienoje laboratorijoje Kipre, tikriausiai neegzistuoja ir kad laboratorijos išvadas tikriausiai nulėmė ėminių užteršimas.

Kipro mokslininkas atrado koronaviruso atmainą, kurioje susijungia delta ir omikron variantai.<br>SIPA/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kipro mokslininkas atrado koronaviruso atmainą, kurioje susijungia delta ir omikron variantai.<br>SIPA/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2022, 7:53 PM

Kipro žiniasklaida apie naujos susirūpinimą keliančios koronaviruso atmainos atradimą paskelbė šeštadienį. Pranešimuose teigta, kad „deltakron“ turi delta varianto genetinį pagrindą ir kai kurias omikron varianto mutacijas.

Nors koronavirusų genetinės kombinacijos įmanomos, jos yra retas dalykas, ir mokslininkai, analizuojantys „deltakron“ atradimą, sako, kad šiuo atveju tai taip pat mažai tikėtina.

„Kipro „deltakron“ sekos, apie kurias pranešė kelios didelės žiniasklaidos priemonės, atrodo kaip gan aiškūs užteršimo [atvejai]“, – savaitgalį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Londono Imperijos koledžo virusologas Tomas Peacockas (Tomas Pikokas).

Didžiosios Britanijos instituto „Wellcome Sanger“ COVID-19 genomo projekto vadovas Jeffrey Barrettas (Džefris Baretas) sakė, kad įtariamos mutacijos yra toje genomo dalyje, kur neretai pasitaiko klaidų atliekant tam tikras sekoskaitos procedūras.

„Tai beveik neabejotinai nėra biologinis delta ir omikron linijų rekombinantas“, – pirmadienį sakė jis.

Mokslininkai labai stengiasi kovoti su didžiule dezinformacijos apie COVID-19 banga, įskaitant daug internete platinamos dezinformacijos.

Praėjusią savaitę pasirodė nepatvirtintų pranešimų apie plintantį gripo viruso ir pandeminio koronaviruso „hibridą“ (angl. „flurona“ ar „flurone“). Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) šiuos pranešimus pirmadienį paneigė.

„Nenaudokime tokių žodžių kaip „deltakron“, „flurona“ ar „fluronas“. Būkite malonūs“, – tviteryje parašė PSO techniniam atsakui į COVID-19 protrūkį vadovaujanti Maria van Kerkhove.

„Šie žodžiai reiškia virusų ar jų variantų kombinacijas, o [tokių kombinacijų] nėra“, – pridūrė ji.

Nors žmonės neretai gali sirgti gripu ir COVID-19 tuo pačiu metu, šias ligas sukeliantys virusai negali susijungti.

Nuo pandemijos pradžios jau atsirado dešimtys koronaviruso variantų. Keturis iš jų – alfa, beta, delta ir omikron – PSO priskiria prie „susirūpinimą keliančių“ atmainų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.