Viena iš nepageidaujamų reakcijų po COVID-19 vakcinos – alpimas: paaiškino, kodėl nereikėtų to bijoti

Viena iš nepageidaujamų reakcijų pasiskiepijus nuo COVID-19 yra ir alpimas. Nors jis gali išgąsdinti ir patį žmogų, ir skiepytis atvykusius aplinkinius, specialistai pabrėžia – tai yra psichogeninė organizmo reakcija į adatos dūrį, neturinti jokių rimtesnių padarinių. 

Vakcinavimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcinavimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Skiepai<br>T.Bauro nuotr.
Skiepai<br>T.Bauro nuotr.
Vakcinacija <br>T.Bauro nuotr.
Vakcinacija <br>T.Bauro nuotr.
Vakcinavimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcinavimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcinavimas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vakcinavimas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vakcinavimas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vakcinavimas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vakcinavimas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vakcinavimas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 18, 2022, 10:47 AM, atnaujinta Jan 18, 2022, 11:25 AM

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Sveikatos technologijų vertinimo skyriaus vedėja dr. Rugilė Pilvinienė antradienį surengtoje spaudos konferencijoje apie nepageidaujamas reakcijas į COVID-19 vakcinas, teigė, kad alpimas, nors ir yra sunkesnė reakcija į skiepą, neturėtų sukelti nerimo.

Pasak jos, žmogus nualpti gali nuo bet kurios vakcinos, tačiau jokių padarinių tai neturėtų sukelti. Visgi, R.Pilvinienės teigimu, svarbiausia tokiu atvejų apsaugoti žmogų, kad krisdamas šis nesusižeistų.

„Didžiausią sunkių nepageidaujamų reakcijų pranešimų kiekį po „Comirnaty“ vakcinos vartojimo sudarė pranešimai apie alpimo atvejus. Čia reikėtų paminėti, kad alpulys, kaip psichogeninė (psichinės kilmės, – aut.past.) reakcija į adatos dūrį, yra nurodytas preparato charakteristikų santraukoje ir yra būdingas visoms vakcinoms.

Tai yra nepageidaujama reakcija, kuri iš esmės atrodo gal labai nejaukiai, ypač, jei mato aplinkiniai, kad žmogus praranda sąmonę, nualpsta. Bet jei žmogus alpdamas nesusižeidžia, tai praeina be jokių padarinių“, – aiškino R.Pilvinienė.

Pasak jos, dėl to pasiskiepijus labai svarbu neskubėti palikti vakcinacijos vietos, pailsėti.

„Ramiai pabūti, kad neįvyktų toks netikėtas poveikis kaip alpimas, ir žmogus griūdamas nesusižalotų“, – patarė specialistė.

R.Pilvinienė išskyrė ir dar vieną sunkesnę organizmo reakciją po vakcinacijos – ilgą karščiavimą.

„Pranešta apie stiprų karščiavimą, kai dvi tris dienas laikėsi karščiavimas virš 39 laipsnių, su visais karščiavimą lydinčiais reiškiniais. Taip pat reikėtų paminėti atvejus, kai pranešta apie kraujo spaudimo padidėjimus, stiprų galvos skausmą, miokarditą, perikarditą.

Per vienerius metus po „Comirnaty“ vakcinos vartojimo buvome gavę 14 pranešimų apie miokardito ir/ar perikardito atvejus“, – dėstė VVKT atstovė.

Kaip rašė portalas lrytas.lt, per pirmuosius vakcinacijos metus gauti 6 808 pranešimai apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas į vakcinas nuo COVID-19 ligos.

Didžiąją dalį 2021 metais gautų pranešimų apie įtariamas nepageidaujama reakcijas, susijusias su vakcinų nuo COVID-19 ligos vartojimu, sudarė pranešimai apie nesunkias ĮNR, t. y., 6 401 pranešimas arba 94 proc. Apie sunkias ĮNR gauta 407 pranešimai ir tai sudarė apie 6 proc. nuo bendro analizuojamu laikotarpiu gautų ĮNR pranešimų skaičiaus. 

ĮNR pranešimai sudarė 0,16 procento nuo bendro vakcinacijų skaičiaus (sunaudotų vakcinų dozių skaičius nuo vakcinacijos pradžios iki gruodžio 31 dienos siekė 4 131 021 dozę).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.