Švedija nusprendė neskiepyti nuo koronaviruso 5–11 metų vaikų

Švedijos visuomenės sveikatos agentūra ketvirtadienį pranešė nerekomenduosianti skiepyti nuo pandeminio koronaviruso 5–11 metų amžiaus vaikų. 

Nuo COVID-19 skiepijami vaikai.<br>123rf nuotr.
Nuo COVID-19 skiepijami vaikai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2022, 7:59 AM

Šis sprendimas reiškia, kad Švedija vėl pasirinko kitokią nei dauguma Europos šalių COVID-19 strategiją. 

Ši Skandinavijos šalis, prasidėjus pandemijai priėmusi kontroversišką sprendimą neskelbti jokių karantinų ir neuždaryti mokyklų, rekomenduoja skiepyti tik rizikos grupei priklausančius vaikus.    

„Vakcinos yra saugios, esama labai gerų skiepų, tačiau dabar mes koncentruojamės į medicininę naudą atskiram vaikui ir nematome, jog nauda būtų pakankamai didelė, kad rekomenduotume skiepyti visą grupę“, – sakė Visuomenės sveikatos agentūros atstovė Britta Bjorklund.

„Nenorime skiepyti visos vaikų grupės visuomenės labui“, – sakė ji.   

„Norime matyti aiškią naudą patiems vaikams ir atskiram vaikui, todėl šiuo metu to nerekomenduojame“, – pridūrė B. Bjorklund. 

Visgi šis sprendimas gal būti peržiūrėtas, jei sveikatos padėtis pasikeis, nurodė pareigūnai.  

Nors prasidėjus pandemijai Švedija nusprendė neskelbti karantinų, ji uždraudė lankytis senjorų globos namuose, apribojo žmonių, galinčių dalyvauti viešuose susibūrimuose, skaičių ir sutrumpino barų bei restoranų darbo valandas. 

Švedijoje, kaip ir kitose Europos valstybėse, dėl itin užkrečiamos pandeminio koronaviruso omikron atmainos fiksuojami rekordiniai per parą nustatomų naujų COVID-19 atvejų prieaugiai. Trečiadienį 10,3 mln. gyventojų turinčioje šalyje buvo nustatyta per 50 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų. 

Nuo pandemijos pradžios Švedijoje nuo COVID-19 mirė daugiau kaip 15 700 žmonių. Šis mirčių skaičius atitinka Europos vidurkį, tačiau yra gerokai didesnis už Švedijos kaimynių Norvegijos, Suomijos ir Danijos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.