Kėdainiuose – įtampa: nežinia, ar pacientams vėl bus pradėtos teikti hemodializės procedūros

Inkstų nepakankamumu sergantiems žmonėms hemodializės procedūros Kėdainių regione vis dar yra sunkiai pasiekiamos. Pernai gruodį prasidėję teisminiai ginčai dėl hemodializei reikalingų patalpų nuomos Kėdainių ligoninėje persimetė į aukštesnės instancijos teismus.

Kėdainių ligoninė.<br>rinkosaikste.lt nuotr.
Kėdainių ligoninė.<br>rinkosaikste.lt nuotr.
Kėdainių ligoninė.<br>rinkosaikste.lt nuotr.
Kėdainių ligoninė.<br>rinkosaikste.lt nuotr.
Kėdainių ligoninė.<br>rinkosaikste.lt nuotr.
Kėdainių ligoninė.<br>rinkosaikste.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-02-18 15:18

Paskelbė konkursą

Kėdainių ligoninėje hemodializės – kraujo valymo procedūros vis dar nėra atliekamos. Mat dėl patalpų, kurias nuomojosi ir kuriose daugiau nei 10 metų šį darbą dirbo bendrovės „Diaverum klinikos“ medikai, toliau vyksta ginčai teismuose.

Ligoninės ir minėtos klinikos sutartis dėl patalpų nuomos galiojo iki praėjusių metų gruodžio 1 dienos. Spalį, vos porai mėnesių likus iki jos galiojimo pabaigos, Kėdainių ligoninė paskelbė viešąjį patalpų nuomos konkursą, kurio rezultatai sukėlė įtampą ne tik paslaugos teikėjams, bet ir ligoniams.

Konkurso sąlygose buvo nurodyta, kad dešimčiai metų patalpos nuomojamos hemodializės paslaugoms teikti, o jų nuomos pradžia – 2021 m. gruodžio 1-oji.

Paskelbus konkurso rezultatus paaiškėjo, kad daugiau nei 10 metų šias paslaugas teikusi bendrovė „Diaverum klinikos“ turi atlaisvinti patalpas konkurentei „Nefrosana“, mat pastaroji konkurso dokumentuose nurodė didesnę nuompinigių sumą. Tačiau pralaimėjusioji pusė pateikė pretenziją dėl galimai padarytų konkurso procedūros pažeidimų.

Teigiama, kad konkurso laimėtojas paskelbtas neteisėtai, nes šios įmonės paraiška neatitiko konkurso reikalavimų.

Mat „Nefrosana“ nepateikė paaiškinimo, kokiam tikslui ketina nuomotis ligoninės patalpas, nors konkurso sąlygose buvo reikalaujama tai nurodyti.

Taigi, liko neaišku, ką laimėjusi įmonė ketina veikti tose patalpose ištisus 10 metų.

Ginčas persimetė į teismus

Paaiškėjus konkurso rezultatams „Diaverum klinikos“ kreipėsi į Kauno apygardos teismą prašydamos, kad 2021 m. spalio 28 d. Kėdainių ligoninės ir „Nefrosanos“ sutartis dėl patalpų nuomos būtų pripažinta niekine ir negaliojančia.

Minėtas teismas neseniai „Diaverum klinikos“ ieškinį atmetė. Tad ketvirtadienį, vasario 17-ąją, ši bendrovė Lietuvos apeliaciniam teismui įteikė skundą, prašydama panaikinti tokį Kauno apygardos teismo sprendimą.

Tol, kol vyksta bylinėjimasis, hemodializės paslaugos Kėdainių ligoninėje neteikiamos nuo gruodžio 7 dienos. Pacientai šiuo metu vežiojami į kituose miestuose veikiančius „Diaverum klinikų“ klinikas.

Tebesirūpina pacientais

Pranešime žiniasklaidai klinikų atstovai teigė, kad šiuo metu daroma viskas, kad pacientai patirtų kuo mažiau nepatogumų.

„Tikime, kad konkursas buvo neskaidrus, ir tai bandome įrodyti teismuose. O kol vyksta teisminiai ginčai, pacientus vežame į kitas klinikas, kuriose jiems suteikiamos visos įprastos procedūros“, – sakė „Diaverum klinikos“ atstovė Vilma Parčiauskaitė.

Kol kas neaišku, kada hemodializės paslaugos Kėdainių rajone vėl bus pradėtos teikti. Neseniai pareigas pradėjusios eiti naujosios ligoninės vadovės Editos Vaškevičienės teigimu, pati ligoninė neketina steigti hemodializės skyriaus, o ir konkurso laimėtoja pripažinta įmonė „Nefrosana“ kažin ar tai darys.

„Kėdainių ligoninė nuomoja tik patalpas. Ir nuomininkas – patalpų nuomos konkurso laimėtojas – nebūtinai jose turi atlikti hemodializės procedūras. Tokias paslaugas ligoninė galėtų teikti, bet šiuo metu konkrečių planų neturime“, – lrytas.lt sakė ligoninės direktorė E.Vaškevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.