Gydytoja prabilo apie situaciją pačioje Rusijoje: išgyvename pilietinį karą, daugelis mūsų jaučia baimę

Tūkstančiai Rusijos gydytojų ir kitų sveikatos priežiūros srities darbuotojų pasirašė atvirą laišką Vladimirui Putinui, ragindami jį nutraukti karo veiksmus prieš Ukrainą. Tačiau patys medikai pastebi, kad Rusijos visuomenė šiuo klausimu pasidalinusi į dvi stovyklas.

Protesto prieš karą Ukrainoje akimirka. Sankt Peterburgas.<br>Scanpix/AP nuotr.
Protesto prieš karą Ukrainoje akimirka. Sankt Peterburgas.<br>Scanpix/AP nuotr.
San Paule, Brazilijoje vykęs protestas prieš karą Ukrainoje<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
San Paule, Brazilijoje vykęs protestas prieš karą Ukrainoje<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 3, 2022, 10:01 PM

Laiške medikai teigė, kad jie „griežtai prieštarauja Rusijos ginkluotųjų pajėgų vykdomiems kariniams veiksmams Ukrainos teritorijoje“ ir paragino prezidentą išvesti kariuomenę.

Pirmadienį laišką iš viso buvo pasirašę apie 15 000 tūkst. medicinos specialistų visoje Rusijoje.

„Mūsų misija yra gelbėti žmonių gyvybes“, – pažymima laiške. „Šiuo abiem šalims sunkiu metu raginame nedelsiant nutraukti karo veiksmus ir visus politinius klausimus spręsti tik taikiomis priemonėmis.“

Laiške pabrėžiama, kad atakuojamose vietose yra gydytojų artimieji, draugai, pacientai ir kolegos. „Tarp jų nėra nei vieno žmogaus, kuriam būtų naudingas vykstantis kraujo praliejimas“, – pabrėžia medikai.

„Gyvybė yra neįkainojama, žmogui nužudyti pakanka akimirkos, o sužeistųjų gyjimas gali užtrukti metus. Už šiandien vykstantį karą mokėsime daugelį metų po jo. Todėl, vadovaudamiesi duota priesaika ir laikydamiesi vienodo požiūrio į visas gyvybes, reikalaujame nedelsiant sustabdyti visas operacijas, kuriose naudojami mirtini ginklai“, – rašoma laiške.

Tiesa, jo tonas išlieka atsargus, Vladimirui Putinui neišsakomi jokie priekaištai dėl pradėtos karinės agresijos, tik prašoma skubiai nutraukti karinius veiksmus.

Ksenia Suvorova, pagal išsilavinimą gydytoja ir Rusijos įrodymais pagrįstos medicinos naujienų svetainės MadMed.Media įkūrėja, prisidėjusi prie laiško, „BMJ“ medicinos žurnalui sakė, kad daugelis sveikatos priežiūros specialistų, kurie pasirašė laišką, turėjo Ukrainoje gyvenančių draugų ar giminaičių. Juos Rusijos karinė invazija palietė tiesiogiai.

„Mano geriausia draugė gyvena Charkove. Laimei, jai pavyko ištrūkti iš miesto jau pirmąją karo dieną, kai rusų tankai ėmė riedėti jos namų link. Iš pradžių ji įsikūrė priemiestyje, bet ir šią sritį netrukus ėmė bombarduoti. Iš draugų bei giminaičių Ukrainoje sulaukėme ir daugiau istorijų. Girdėti tokias naujienas buvo tiesiog baisu“, – sakė ji.

K.Suvorova pridūrė, kad kai kurie gydytojai ir medicinos specialistai Rusijoje buvo raginami prisijungti prie taip vadinamos „karinės operacijos“ Ukrainoje.

„Daugelis žmonių rimtai svarsto galimybę išvykti“, – sakė ji. „Žinoma, daugelis iš mūsų bijo.“

„Aš tikrai nepritariu priešiškumui Ukrainos atžvilgiu ir reikalauju nedelsiant nutraukti karo veiksmus. Sunku visiems gydytojams, jaučiames lyg patekę į praeitį ir išgyvename pilietinį karą, kuriame visuomenė yra susiskaldžiusi į karą palaikančius ir jo priešininkus. Kaip bebūtų, dauguma gydytojų karui prieštarauja, kaip teigiama laiške. Tai diktuoja ir profesija. Mūsų pareiga būti užjaučiantiems“, – aiškino K.Suvorova.

Ji patikino besidžiaugianti tuo, kad vis daugiau medikų pasirašo prieš karą nukreiptą laišką, nes tai parodo ir aiškią jų bendruomenės poziciją.

Kitos profesinės grupės, įskaitant žurnalistus, dėstytojus, mokslininkus ir kultūros veikėjus, taip pat kreipėsi į Putiną dėl karo Ukrainoje nutraukimo.

Rusijos medikų laišką anglų kalba rasite čia, o originalią jo versiją rusų kalba paspaudę šią nuorodą.

Parengta pagal BMJ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.