Užregistruotas 12-as organų donoras šiais metais

Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad trečiadienį, kovo 2 d., Kauno klinikose buvo užregistruotas efektyvus donoras. Artimieji priėmė kilnų sprendimą ir sutiko padovanoti organus donorystei. Tai jau 12-as donorystės atvejis šiais metais.

Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>T.Bauro nuotr.
Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>T.Bauro nuotr.
Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>Kauno klinikų nuotr.
Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>Kauno klinikų nuotr.
Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>Kauno klinikų nuotr.
Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Nacionalinis transplantacijos biuras

Mar 4, 2022, 9:59 AM

Atlikus tyrimus medikai nustatė, kad transplantacijai yra tinkami donoro inkstai ir ragenos. Persodinimo operacijos atliktos Kauno klinikose.

Toks artimųjų sprendimas gali suteikti viltį pasveikti keturiems žmonėms, o potencialiai vienas donoras gali išgelbėti net septynis žmones.

Donorystės procesai – sudėtingi

Donorystės procesas prasideda tada, kai ligoninė koordinatoriams praneša apie potencialų organų donorą. Iš karto po to koordinatoriai nustato kokius tyrimus reikia atlikti, įvertina ar organus reikia pergabenti, pradeda recipientų paieškas.

Daug kas priklauso nuo to, kuriame mieste organų donoras buvo užregistruotas. Lietuvoje transplantacijas atlieka dvi ligoninės – LSMU ligoninė Kauno klinikos ir VU ligoninė Santaros klinikos. Tuo tarpu donorinių ligoninių Lietuvoje yra daugiau: Alytuje, Panevėžyje, Šiauliuose, Klaipėdoje, Utenoje, Ukmergėje ir antroji Vilniuje – Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė.

Kadangi kiekvienas organas turi skirtingą išemijos laiką – nuo organo priklauso ir kokiu būdu jis bus pergabenamas. Trumpiausiai gyvybingi išlieka plaučiai ir širdis – apie 4 valandas, kiek ilgiau kepenys – apie 8 valandas, o inkstai – 24 valandas. Todėl jei pergabenti reikia širdį arba plaučius – dažniausiai tai atliekama sraigtasparniu.

Į pagalbą dažnai yra pasitelkiamos ir policijos pajėgos. Kai donorinis organas yra pervežamas greitosios pagalbos automobiliu – jį lydį policija, o sraigtasparniui gabenant organą kai kuriais atvejais policija stabdo eismą žiede, kad niekas nesutrukdytų greitam organo pristatymui į operacinę.

Šimtai laukia tinkamo organo

Šiuo metu 311 žmonių laukia organų arba audinių transplantacijos: 65 laukia inksto, 1 kasos ir inksto komplekso, 38 širdies, 6 plaučių, 5 širdies ir plaučių komplekso, 43 kepenų, 153 ragenų transplantacijos.

Tinkamo organo ar audinio pacientai laukia nuo kelių dienų ar mėnesių iki kelerių metų. Dažniausiai toks laukimas reiškia kasdien patiriamą skausmą, vizitus į ligoninę ar dializės centrus, nuolatinį nerimą. Sunkiai sergantiems transplantacija pagerintų gyvenimo kokybę, leistų judėti, keliauti, dirbti, tuo tarpu kitiems tai yra vienintelė viltis pasveikti ir gyventi.

Šiuo metu Lietuvoje donorais gali tapti visi pilnametystės sulaukę asmenys, kurie išreiškia sutikimą ir gauna donoro kortelę. Užpildyti prašymą galima internetu – ntb.lt svetainėje, taip pat visose gydymo įstaigose ir „Eurovaistinės“, „Gintarinės vaistinės“ bei „Camelia“ vaistinėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.