Sergantys širdies ligomis gali nutraukti gydymą, nes nebeįpirks vaistų

Širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių pacientų draugija „Sveika širdis“ kreipėsi į Seimo Sveikatos reikalų komitetą dėl sumažėjusio kompensuojamųjų vaistų prieinamumo. Draugija yra sunerimusi, nes dalis pacientų, sergančių hipertenzija ir kitomis širdies ir kraujagyslių ligomis, neteko kompensacijos nuolat vartojamiems vaistams. Tai nutiko metų pradžioje, įsigaliojus naujam kompensuojamųjų vaistų kainynui.

Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 10:45 AM

Tai jau antras pacientų organizacijų kreipimasis dėl vaistų prieinamumo trūkumo. Vasarį dėl sumažėjusio kompensuojamųjų vaistų prieinamumo į Seimą kreipėsi ir Lietuvos pacientų organizacijų atstovų taryba. Savo vartojamų vaistų nuo širdies ir kraujagyslių ligų, astmos, prostatos, psichinės sveikatos ir kitų sutrikimų naujajame kainyne nerado apie 300 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Draugijos „Sveika širdis“ pirmininkė Rasa Šemiotienė teigia, kad, skubiai nesiėmus veiksmų, dalis pacientų apskritai gali nutraukti savo gydymą.

„Hipertenzija, padidėjęs cholesterolio kiekis ir daugelis kitų širdies ir kraujagyslių ligų reikalauja ilgo, nuoseklaus gydymo proceso. Itin svarbu, kad žmonės reguliariai vartotų vaistus. Tai pasiekti nėra lengva, todėl papildomi apsunkinimai turės skaudžių pasekmių šių ligų kontrolei“, – sako R. Šemiotienė.

Pasak jos, pacientai, norėdami tęsti iki tol taikytą ir efektyvų gydymą, yra priversti susimokėti pilną vaisto kainą. „Norime, kad visiems pacientams būtų užtikrinta teisė į gydymą kompensuojamaisiais vaistais. Turi būti sudaryta galimybė rinktis medikamentus ir gydytis jau vartojamu vaistu, nepaisant pasikeitimų kompensuojamųjų vaistų sąrašuose“, – teigia R. Šemiotienė.

Praėjusių metų pabaigoje Konstitucinis Teismas paskelbė, kad dabartinė tvarka, kai įstatymuose nėra aiškių kriterijų, o Vyriausybė nustato kompensuojamųjų vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių bazines kainas, prieštarauja Konstitucijai ir turi būti pakeista ne vėliau kaip iki 2023 m. sausio 1 d. Sveikatos apsaugos ministerija yra pradėjusi svarstyti, kaip įgyvendinant teismo sprendimą pakeisti Farmacijos įstatymą. Visgi, kada galima laukti pirmųjų ministerijos siūlymų, dar neaišku.

„Laukti negalime – būtina jau dabar atlikti skubius pakeitimus, nes gydytis pacientams reikia šiandien, o ne už pusmečio ar kitąmet“, – situaciją komentuoja R. Šemiotienė.

Šiuo metu kompensuojamų vaistų kainynai sudaromi ir atnaujinami du kartus per metus ir galioja šešis mėnesius. Naujas kompensuojamų vaistų kainynas turi įsigalioti liepos 1-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras