Su karščiuojančia dukrele pas medikus nuskubėjusi moteris namo grįžo ašarodama – papiktino klinikos prašymas

Vilnietė Inga skundžiasi, kad į šeimos gydytojo kabinetą atlėkė su karščiuojančiu vaiku, tačiau namo išvažiavo nieko nepešusi ir su ašaromis akyse. Moteris įsitikinusi, kad iš jos buvo paprašyta susimokėti už kraujo tyrimą, kuris turi būti atliekamas nemokamai, o tai esą ne pirmas toks atvejis. Tačiau klinikos laikosi pozicijos, kad ligonių kasų kompensuojami tik tie tyrimai, kurių reikalingumą nustato ir paskiria šeimos gydytojas.

Moteris įsitikinusi, kad kraujo tyrimas jos vaikui turėjo būti atliktas nemokamai.<br>lrytas.lt montažas
Moteris įsitikinusi, kad kraujo tyrimas jos vaikui turėjo būti atliktas nemokamai.<br>lrytas.lt montažas
Ligoninė, medikai, medicina, slauga, seselė, gydytoja, polilinika<br>V.Balkūno nuotr.
Ligoninė, medikai, medicina, slauga, seselė, gydytoja, polilinika<br>V.Balkūno nuotr.
Poliklinika, ligoniai.<br>T.Bauro nuotr.
Poliklinika, ligoniai.<br>T.Bauro nuotr.
Poliklinika, ligoniai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Poliklinika, ligoniai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 11, 2022, 7:28 PM, atnaujinta Mar 13, 2022, 3:06 PM

Į portalo lrytas.lt redakciją besikreipusi Inga (tikrasis vardas žinomas) pasakojo apie nemalonią patirtį Vilniuje įsikūrusioje „Euromed“ klinikoje. Ji į medikus kreipėsi dėl trimetės dukros karščiavimo. Tačiau moteris liko be tyrimų, taip ir nesužinojusi, kodėl pakilo mergaitės temperatūra ir ką daryti toliau.

Inga sakė šiuo klausimu bendravusi tiesiogiai su klinikos vadovu, tačiau pokalbis su juo nebuvo iš maloniųjų.

„Vadovas iš manęs tik pasišaipė ir pasakė, kad per dažnai daromės kraujo tyrimus. Bet aš juk negaliu žinoti, kas kiek laiko mano vaikas susirgs. Yra sutartis su ligonių kasomis – tegul daro, kiek reikia tyrimų.

Dukrai – temperatūros 38 laipsniai, o aš išėjau iš klinikos apsiverkusi ir be tyrimų. Prašiau žmogiškumo, sakiau, kad skundą parašysiu, o jis, sudėjęs rankas į kišenes, sako „rašyk“. Gydytoja pati bijo vadovo ir prašė jos čia nekišti“, – su kartėliu prisiminė moteris.

Skundų – ne vienas

Inga tikino, kad tai nėra pirmas atvejis, kai tenka maldauti tyrimų, nors jie turėtų būti atliekami nemokamai. Anksčiau ji kelis kartus sumokėjusi už kraujo tyrimus, tačiau kilus įtarimui kreipėsi į ligonių kasas ir gavo paaiškinimą, kad kraujo tyrimai nemokami.

„Jei gydytoja skiria, galima tyrimą atlikti nemokamai tiek kartų, kiek reikia. Klinika ir savo puslapyje rašo, kad tokie tyrimai daromi nemokamai“, – pastebėjo ji.

Moteris pasakojo socialiniuose tinkluose mačiusi ir daugiau dėl panašios situacijos besiskundžiančių tos pačios klinikos pacientų.

„Jie nori pasipelnyti iš žmonių, kurie nežino kokie tyrimai jiems priklauso nemokamai“, – įsitikinusi Inga.

Tiesa, moters atkaklumo dėka kraujo tyrimas jos atžalai galiausiai buvo paskirtas. 

„Kitą dieną paskambinau gydytojui ir pasakiau, kad vaikas jau trečia diena su temperatūra ir paprašiau padaryti kraujo tyrimą. Ji man nurodė paskambinti į resgistratūrą. Ten visi šitą klausimą jau turbūt apkalbėję, man nieko nesakė.

Tai dabar pasidariau kraujo tyrimą bet nežinau, kaip bus kitą kartą, kai vaikas susirgs“, – kalbėjo Inga. 

Tiesa, tai ne vienintelė istorija, kai skundžiamasi dėl paslaugų apmokėjimo minėtoje klinikoje. Praėjusiais metais kita vilnietė buvo pateikusi skundą Valstybinei ligonių kasai (VLK) dėl mokėjimo už odontologines pasluagas toje pačioje klinikoje. Skundą išnagrinėjusi VLK tuomet pateikė išvadą, kad už paslaugas moteris susimokėjo nepagrįstai ir nurodyta dėl išlaidų gražinimo kreiptis į kliniką.

Portalas lrytas.lt susisiekė su tąkart nukentėjusia moterimi. Ši patvirtino, kad pinigus atgauti pavyko, tačiau klinika ir tuomet vis ieškojo dingsčių negrąžinti kelių dešimčių eurų.

„Pinigus jie gražino labai nenoriai. Turėjau skambinėti ir važiuoti į kliniką, o jie aiškino, kad negali paimti pinigų tiesiog iš kasos, įvairias istorijas pasakojo. Juos atgavau gal tik po 3 savaičių“, – skundėsi vilnietė.

Klinika: ar tyrimo reikia sprendžia gydytojas

Situaciją dėl kraujo tyrimų skyrimo buvo paprašyta pakomentuoti ir klinikos administracijos. Šie patikino, kad išsamesnį komentarą pateikti galėtų tik gavę tikslius pacientų duomenis, informaciją apie tai, kokiomis dienomis incidentai įvyko.

Tačiau klinikos atstovai pabrėžė, kad nemokamas tyrimas atliekamas visada, kai nustatomas jo poreikis, tad jei jis skirtas nebuvo, vadinasi gydytojas įvertino, kad tyrimas nereikalingas.

„Mūsų klinikoje pacientams skiriami tyrimai gali būti kompensuojami Vilniaus teritorinių ligonių kasų, jeigu gydantis Šeimos Gydytojas, pagal indikacijas mato, kad tai yra būtina siekiant sužinoti paciento ligos diagnozę“, – teigiama lrytas.lt atsiųstame klinikos komentare.

„Per dažnai“ – ne priežastis mokėti

VLK atstovai patvirtino, kad tyrimas atliekamas nemokamai turi būti visada, kai jo reikia, o tai, kad pacientas serga „dažnai“ nėra priežastis imti reikalauti pinigų už tyrimus.

„Šeimos gydytojo kompetencijai priskirti tyrimai, gydytojo paskyrimu atliekami tuomet, kai jų reikia. Ir tiek kartų, kiek reikia, neribojant jų atlikimo skaičiaus. Taigi, jeigu vaikas jaučiasi blogai, o šeimos gydytojas po vaiko apžiūros įvertinęs būklę nustato, kad konkretaus tyrimo tikrai reikia, jis turi būti atliktas, prireikus, ir pakartotinai“, – komentavo VLK specialistė Oksana Burokienė.

Ji nurodė, kad kiekvienu atveju šeimos gydytojas įvertina paciento sveikatos būklę ir pagal savo kompetenciją priima sprendimą dėl tyrimų atlikimo. Jeigu asmuo yra draustas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), tuomet jis turi teisę į visas reikiamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, apmokamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis, jei šios paslaugos atitinka sveikatos apsaugos ministro patvirtintus paslaugų teikimo reikalavimus ir dėl šių paslaugų teikimo gydymo įstaiga yra sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa. Tokiu atveju už visas suteiktas paslaugas bus apmokėta PSDF biudžeto lėšomis.

Kokius tyrimus skiria šeimos gydytojas?

VLK specialistė pabrėžė, kad esant indikacijoms šeimos gydytojas PSDF biudžeto lėšomis gali paskirti ir atlikti tik tuos tyrimus, kurie priskirti jo kompetencijai.

Šeimos gydytojo kompetencijai priskiriami šie tyrimai: bendras kraujo, šlapimo, C reaktyvaus baltimo koncentracijos arba eritrocitų nusėdimo greičio, glikemijos, lipidų apykaitos tyrimas (lipidograma), kalio, natrio, kreatinino kiekio kraujyje nustatymo tyrimai, taip pat, gliukozės toleravimo mėginio atlikimas, kepenų fermentų (alanininės transaminazės (ALAT), asparagininės transaminazės (ASAT), šarminės fosfatazės (ŠF)), skydliaukės funkcijos tyrimas (tirotropinis hormonas (TTH), prostatos specifinio antigeno nustatymo (pacientams po radikalaus priešinės liaukos gydymo), tyrimai ir kt. Taigi, jei šeimos gydytojas pacientui paskirs pirmiau minėtus tyrimus, tuomet už juos mokėti nereikės.

„Tuo atveju, kai diagnozei nustatyti arba gydymui paskirti, reikia atlikti tyrimus, kurie nepriskirti šeimos gydytojo kompetencijai, jis, vadovaudamasis šeimos gydytojo normos nuostatomis, pacientui gali išduoti siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai. Atkreipiame dėmesį, kad pagal gydytojo specialisto kompetenciją atliekami visi būtini tiriamieji ir gydomieji veiksmai, raštu teikiami patarimai siuntusiajam gydytojui. Gydytojo specialisto konsultacijos metu paskirti tyrimai yra sudedamoji gydytojo specialisto konsultacijos dalis.

Šių tyrimų išlaidos yra įskaičiuotos į gydytojo specialisto konsultacijos kainą ir apmokamos iš PSDF biudžeto lėšų. Todėl, jeigu gydytojas specialistas konsultacijos metu pagal savo kompetenciją paskirs atlikti tyrimą, už tyrimo atlikimą taip pat mokėti nereikės“, – nurodė O.Burokienė.

Daugiau informacijos apie tyrimus, kuriuos gali skirti šeimos gydytojas – čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.