Vilniečiai jau gali atsiimti kalio jodido tabletes, tačiau jų gauti pavyks ne visiems: ką reikia žinoti

Nuo antradienio vilniečiams atnaujinami elektroniniai kalio jodido receptai, tačiau vaistinės susiduria su preparato trūkumu.

kalio jodidas<br>Vilniaus miesto savivaldybės iliustr.
kalio jodidas<br>Vilniaus miesto savivaldybės iliustr.
kalio jodidas<br>Vilniaus miesto savivaldybės iliustr.
kalio jodidas<br>Vilniaus miesto savivaldybės iliustr.
Vaistinės, kuriose galima atsiimto jodo tabletes<br>Vilniaus miesto savivaldybės iliustr.
Vaistinės, kuriose galima atsiimto jodo tabletes<br>Vilniaus miesto savivaldybės iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 14, 2022, 3:03 PM, atnaujinta Mar 14, 2022, 4:14 PM

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė, kad iki šiol kalio jodido tablečių neatsiėmę vilniečiai galės tai padaryti vaistinėse, nes pernai preparato neatsiėmusiems sostinės gyventojams atnaujinami elektroniniai receptai.

Tačiau Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė informuoja, kad dabar už savo lėšas kalio jodido įsigyti norintys gyventojai jų neranda, nes preparato trūksta rinkoje.

„Vaistinių tinklai yra pateikę papildomus užsakymus, kai kurios savo gamybinėse vaistinėse jau pradėjo šio preparato gamybą, dedamos visos pastangos patenkinti pacientų poreikius, tačiau tai priklauso nuo gamintojų ir tiekėjų, visoje rinkoje yra šių tablečių trūkumas“, – komentare BNS sakė K. Nemaniūtė-Gagė.

Vaistinių asociacijos vadovė taip pat informuoja, kad Vilniaus miesto savivaldybėje vaistinės gyventojams jau išdalijo 80 proc. kalio jodido tablečių – jas gavo 400 tūkst. miestiečių.

Nespėjusiems nemokamai atsiimti šio vaistinio preparato vilniečiams bus pratęsti receptai – tabletes pasiimti jie galės nuo kovo 15 dienos, o gimusiems ar tapusiems oficialiais sostinės gyventojais po 2021 metų sausio 1-osios Sveikatos apsaugos ministerija šiuo metu svarsto pirkti papildomą tablečių partiją.

Pasitikrinti, ar receptas jau atnaujintas, gyventojai gali pasitikrinti esveikata.lt puslapyje, o kalio jodido tabletes bus galima atsiimti svetainėje jodas.vilnius.lt nurodytose vaistinėse.

Vilniečiai kalio jodido tabletėmis galėjo apsirūpinti prieš paleidžiant Astravo atominę elektrinę – prevencinės priemonės buvo skirtos iki 100 kilometrų atstumu nuo jos gyvenantiems žmonėms.

Sostinės savivaldybės pranešime nurodoma, kad kalio jodido tabletės apsaugo skydliaukę nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio ir tabletes reikia vartoti tik po specialaus SAM pranešimo.

Vilniaus rajone gyvenamąją vietą deklaravę gyventojai dėl kalio jodido tablečių atsiėmimo tvarkos turi kreiptis į Vilniaus rajono savivaldybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.