Pasikeitusį gyventojų elgesį pastebėję vaistininkai perspėja dėl nereceptinių vaistų vartojimo

Pastaruoju metu pastebimai išaugo kai kurių nereceptinių vaistų – nuskausminamųjų, uždegimą mažinančių, kalio jodido tablečių, taip pat žaizdų priežiūrai skirtų priemonių paklausa. Reaguodami į gyventojų poreikį pasirūpinti būtiniausiais medikamentais ir medicinos priemonėmis, „Eurovaistinė internete“ atstovai įspėja – net ir nereceptinius vaistus būtina vartoti atsakingai bei ragina dėl vaistų dozavimo, derinimo ir kitais su sveikata susijusiais klausimais nemokamai pasikonsultuoti su vaistininkais per nuotolį.

vaistinė<br>R.Neverbicko nuotr.
vaistinė<br>R.Neverbicko nuotr.
Vaistininkė Greta Maksimavičiūtė
Vaistininkė Greta Maksimavičiūtė
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-03-15 11:50

Gyventojai nori turėti būtiniausias priemones namuose

Vaistininkai pastebi, kad pastaruoju metu susikomplektuoti namų vaistinėlę panoro net tie, kurie iki šiol tokios neturėjo ir vaistus vartoja minimaliai. Gyventojai pageidauja turėti bazinių ir būtiniausių vaistų bei medicinos priemonių.

„Didžioji dalis po ranka nori turėti nuskausminamųjų, vaistų nuo karščiavimo, taip pat uždegimo mažinimui skirtų medikamentų. Gyventojai vis dažniau įsigyja ir specialių priemonių žaizdų dezinfekcijai, sterilių tvarsčių, pleistrų. Taip pat išlieka poreikis namų vaistinėlėje turėti vaistų nuo slogos, nosies purškalų, virškino sutrikimams ar pilvo pūtimui skirtų vaistų“, – gyventojų pasirinkimus vardija Greta Maksimavičiūtė, nuotoliniu būdu konsultuojanti vaistininkė.

Kiekvienuose namuose, anot vaistininkės, bet kokiomis aplinkybėmis rekomenduojama turėti vaistinėlę su būtiniausiais medikamentais ir pirmosios pagalbos priemonėmis, kurios prireikus padėtų reaguoti greitai.

Be aukščiau minėtų priemonių, rekomenduojama turėti ir termometrą, vaistų nuo peršalimo, alergijos, viduriavimo, o turintiems vaikų ir kūdikių – pastariesiems skirtų geriamųjų suspensijų. Dėl vaistinėlės turinio rekomenduojama konsultuotis su farmacininku, kuris gali padėti išsirinkti tinkamas priemones individualiai.

Netinkamas vaistų vartojimas gali pakenkti

G. Maksimavičiūtė priduria, kad pastarosiomis savaitėmis taip pat padidėjo kalio jodido tablečių ir įvairių kitų jodo preparatų paklausa. Tačiau vaistininkė ramina – šiuo metu nerimauti nėra pagrindo ir įspėja: „Jodido tirpalas ar kiti maisto papildai, kurių sudėtyje yra jodo, nėra kalio jodidas, tad nereikėtų jų painioti ar tikėtis panašaus poveikio. Gyventojams taip pat primename, kad jokiu būdu negalima šių tablečių vartoti profilaktiškai ir savo nuožiūra. Tai daryti reikėtų tik po aiškaus valstybės institucijų – SAM ar Vyriausybės nurodymo ir laikantis griežtų vartojimo instrukcijų.“

Vaistininkė įspėja, kad netinkamas net ir nereceptinių vaistų vartojimas gali pakenkti, kyla rizika perdozuoti. Todėl nereikėtų rinktis ir vartoti vaistų pasikliaujant vien savo ar aplinkinių patirtimi. „Prieš vartojant net ir, atrodytų, įprastą ir daugelio vartojamą nereceptinį vaistą, rekomenduojama pirmiausia pasikonsultuoti su vaistininku, o prieš duodant vaistų vaikams – ir su gydytoju. Priklausomai nuo simptomų bei gretutinių ligų, kitų vartojamų vaistų ar maisto papildų, vaistininkas gali padėti parinkti tinkamesnį ir efektyvesnį preparatą arba patikslinti dozę“, – sako G. Maksimavičiūtė.

Vaistai internetu parduodami tik po vaistininko konsultacijos

Internetinės vaistinės vadovė Justė Levčenkaitė pabrėžia, jog internetu užsisakius bent vieną nereceptinį vaistinį preparatą, su klientais visuomet nuotolinio ryšio priemonėmis susisiekia kvalifikuotas vaistininkas, kuris suteikia nemokamą farmacinę paslaugą.

„Tik vaistininkui suteikus visą reikiamą informaciją apie vaistų dozavimą, derinimą, tinkamas laikymo sąlygas ir aptarus kitus svarbius klausimus, kurie padėtų užtikrinti tinkamą vaistų vartojimą, užsakymas internete yra patvirtinamas. O tada, kaip įmanoma greičiau ir saugiai, vaistai išsiunčiami tiesiai į namus ar kitu nurodytu adresu arba į pasirinktą vaistinę“, – paaiškina J. Levčenkaitė.

Asmeninė vaistininko konsultacija nuotoliniu būdu yra itin konfidenciali, todėl gyventojai gali jaustis ramūs kalbėdamiesi bet kokiais klausimais. Farmacinė paslauga internetu ar telefonu gali būti suteikta ne tik perkantiems nereceptinių vaistų, bet ir kiekvienam, panorusiam gauti patarimų.

„Su kvalifikuotu vaistininku pasitarti raginame ir tada, jeigu kyla bet kokia dvejonė dėl namų vaistinėlėje jau turimų vaistų vartojimo, o ypač prieš parenkant ir duodant vaistų vaikams ir kūdikiams. Visa reikiama informacija suteikiama per nuotolį, todėl nereikia kelti kojos iš namų ar laukti eilėse“, – pabaigai priduria internetinės vaistinės vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.