PSO perspėjo dėl COVID-19 atvejų augimo: „matome tik ledkalnio viršūnę“

Pasauliniu mastu didėjantys COVID-19 užsikrėtimų skaičiai gali neatspindėti realios situacijos. Numanoma, kad tikrasis koronaviruso plitimo mastas didesnis nei skaičiai rodo, nes dalis šalių ženkliai sumažino tyrimų apimtis, antradienį pranešė Pasaulio sveikatos organizazija (PSO), perspėjusi politikus išlaikyti budrumą koronaviruso atžvilgiu.

koronavirusas, Londonas<br>Scanpix/AFP nuotr.
koronavirusas, Londonas<br>Scanpix/AFP nuotr.
Koronavirusas Kinijoje.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Koronavirusas Kinijoje.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Koronavirusas Kinijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Kinijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 17, 2022, 10:11 AM, atnaujinta Mar 17, 2022, 10:47 AM

Nustatomi COVID-19 skaičiai mažėjo daugiau nei mėnesį, tačiau praėjusią savaitę ši tendencija pasikeitė, o Kinijoje jau ir imtasi griežtų karantino priemonių, siekiant suvaldyti naujus infekcijos protrūkius.

Sergamumas išaugo dėl įvairių veiksnių, tarp kurių labiau užkrečiama koronaviruso omikron atmaina ir jos „giminaitis“, BA.2 subvariantas. COVID-19 ėmė plisti lengviau ir dėl socialinio gyvenimo ribojimų panaikinimo, nurodė PSO.

„Matome atvejų augimą nepaisant to, kad kai kuriose šalyse sumažėjo diagnostinio testavimo apimtys, o tai reiškia, kad atvejai, kuriuos nustatome, yra tik ledkalnio viršūnė“, – sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Koronaviruso plitimą nulėmė ir žemi vakcinacijos rodikliai, kuriuos bent iš dalies lėmė „milžiniškas dezinformacijos kiekis“, – nurodo PSO atstovai.

Pastarąją savaitę naujų užsikrėtimų skaičius pasaulyje išaugo 8 proc., per 7 dienas nuo kovo 7 iki 13 d. viso nustatyta 11 milijonų ligos atvejų ir virš 43 tūkst. mirčių. Infekcijos augimas fiksuotas pirmą kartą nuo sausio pabaigos.

Didžiausias COVID-19 atvejų šuolis buvo užfiksuotas PSO Ramiojo vandenyno vakarų regione, į kurį įeina Pietų Korėja ir Kinija. Čia nustatyta 25 proc. daugiau atvejų ir 27 proc. išaugęs mirčių skaičius.

Afrikoje fiksuotas 12 proc. atvejų augimas ir 14 proc. daugiau mirčių. Tuo metu Europoje atvejų buvo vos 2 proc. daugiau, o mirčių nepadaugėjo. Tuo metu kituose pasaulio regionuose užsikrėtimų COVID-19 infekcija sumažėjo.

Ekspertai jau išreiškė susirūpinimą, kad Europa susiduria su nauja koronaviruso banga: nuo kovo užsikrėtimų daugėja Austrijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Nyderlanduose ir Jungtinėje Karalystėje.

PSO epidemiologė Maria Van Kerkhove sakė, kad omikrono subvariantas BA.2 atrodo labiausiai užkrečiamas iš visų šiuo metu žinomų koronaviruso variacijų.

Tačiau nepanašu, kad šis COVID-19 tipas sukelia sunkesnę ligą, nėra jokių įrodymų, kad susirgimų skaičiai auga dėl naujo koronaviruso varianto.

Vaizdas Europoje taip pat nėra visur vienodas. Danijoje, pavyzdžiui, pandemijos pikas pasiektas pirmoje vasario pusėje, kai greitai išsikvėpė susirgimų augimą nulėmęs BA.2 subvariantas.

Ekspertai perspėja, kad panaši koronaviruso banga kartu su BA.2 subvariantu gali atsiristi į JAV, kur vakcinų sukurtas imunitetas jau potencialiai priblėso, nes daugelis skiepijosi prieš kelis mėnesius.

„Pritariu ribojimų sušvelninimams, nes po dvejų metų negalima mąstyti apie tai, kaip kritišką padėtį“, – sakė Italijos Padujos universiteto imunologijos profesorė Antonella Viola.

„Tiesiog nereikėtų galvoti, kad COVID-19 nebeegzistuoja. Todėl laikytis ribojimų tebėra būtina. Tai iš esmės yra nuolatinis atvejų stebėjimas bei kaukių dėvėjimas patalpose arba erdvėse, kur žmonės būriuojasi ir nėra išlaikomi atstumai.“

Parengta pagal „Reuters“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.