Akiniais aprūpinus senjorus, tokia pat dovana laukia Ukrainos žmonių

Maltos ordino pagalbos tarnybos globojami senjorai sulaukė dovanų – jiems patikrintas regėjimas ir nemokamai pagaminti skaitymo akiniai. Panaši palaikymo iniciatyva dabar laukia ir į Lietuvą atvykstančių Ukrainos karo pabėgėlių – verslui stojus į pagalbą, ukrainiečiams taip pat bus tikrinamos akys ir nemokamai gaminami korekciniai akiniai.

Aldona Jašinskienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Aldona Jašinskienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Aldona Jašinskienė (antra iš kairės) ir akinių senjorams iniciatyvos organizatoriai.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Aldona Jašinskienė (antra iš kairės) ir akinių senjorams iniciatyvos organizatoriai.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Aldona Jašinskienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Aldona Jašinskienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 23, 2022, 4:11 PM

76-erių vilnietė Aldona Jašinskienė atsargiai išima akinius iš dėklo ir pasimatuoja, pabando juos dėvėdama skaityti. „Labai patogūs. Ir matau labai gerai“, – sako ji ir priduria, kad iki šiol neturėjo po akių gydytojo patikros specialiai jai pagamintų akinių: skaitymui naudojo viename prekybos centrų pirktus akinius, kurie nebuvo labai patogūs.

Aldona sako, kad dabar ypač svarbu negailėti vieni kitiems gerumo, nes jis suteikia vilties šiuo itin neramiu laikotarpiu.

„Kiekvieną dieną pabundu su ta pačia neramia mintimi: ar Kijevas nepaimtas? Ar atsilaikė? Baisu net žinias įsijungti, nors ir be jų negali. Prasidėjus karui Ukrainoje man vėl prieš akis stojo Sausio 13-osios vaizdai, kai su vaikais prie televizijos bokšto stovėjome, pasiryžę iš paskutiniųjų savo laisvę ginti“, – kokiomis nuotaikomis dabar gyvena, dalinosi vilnietė A. Jašinskienė.

Padeda kuo gali: nuperka vaistų, aprūpina malkomis

Senjorė Aldona nepaisydama nei amžiaus, nei sveikatos bėdų, dar ir kitiems padeda – pati savanoriauja Maltos ordino pagalbos tarnyboje ir nuolat rūpinasi kitais žmonėmis, kuriuos globoja ši nevyriausybinė organizacija.

„Antradienis, kaip sakau, yra mano darbo diena – nuo ryto skubu pas Maltiečius pasiimti paramos maisto produktais, o tada vežu juos savo globotinei. Ilgą laiką lankiau namuose 84-erių moterį, atveždavau produktų, padėdavau apsitvarkyti, pabendraudavome. Prieš keletą metų ji mirė ir dabar jau rūpinuosi jos dukra: ji jaunesnė už mane, neturi neįgalumo, bet savimi pasirūpinti negali, todėl aš padedu kuo tik galiu. Šita veikla labai daug man duoda – niekas taip neišmokė atjautos ir kantrybės, net keturi mano užauginti vaikai“, – šypsosi Aldona.

Maltos ordino pagalbos tarnybos senjorų programų vadovė Gražina Semėnienė sako, kad per visą Lietuvą jų organizacija turi apie keturis šimtus savanorių, tarp kurių yra ir keliolika aktyvių senjorų, tokių kaip Aldona.

„Tokie savanoriai yra mūsų akys, rankos ir kojos – per juos sužinome, kaip realiai mūsų organizacijos globojami žmonės gyvena, kokios jų nuotaikos, kokios pagalbos reikia. Didelė jų dalis jau negali savimi pasirūpinti, bet labai atsargiai ką nors prie savęs prisileidžia. Padedame kaip tik galime: vieniems vežame maisto produktų, kitiems vaistų nuperkame, padedame šaldytuvą pataisyti ar malkų mašiną šildymui įsigyti, na, o dabar kvietėme pasitikrinti akis ir gauti dovanų akinius skaitymui. Tokia pagalba labai reikalinga – ne visiems pakanka gaunamos pensijos net ir būtiniausiems dalykams“, – pastebi senjorų programų vadovė G. Semėnienė.

Nemokami akiniai – ir ukrainiečiams, iniciatyva jau pasinaudojo apie 90 žmonių

Idėja pasirūpinti Lietuvos senjorų akimis kilo akinių lęšius gaminančiai bendrovei „Bod Lenses“, įsikūrusiai Vilniuje. Įmonės darbuotojai inicijavo pyragų dienos minėjimą, kurios metu rinko lėšas paramai. Vėliau surinktą fondą dar padidino pati įmonė. „Taip nuo kelių darbuotojų prasidėjusi idėja išaugo į gražią iniciatyvą kartu su Maltos ordino pagalbos tarnyba, į kurią atsiliepusiems senjorams buvo patikrintas regėjimas ir pagaminti akiniai“, – sako įmonės pardavimų vadovas Povilas Steponavičius.

Pasirūpinus senjorų akimis, dabar pradedama nauja iniciatyva – šįkart skirta nuo karo nukentėjusiems Ukrainos žmonėms palaikyti. Visi prieglobsčio į mūsų šalį atvykę ukrainiečiai, pateikę pabėgėlio statusą patvirtinantį dokumentą, jau gali nemokamai pasitikrinti regėjimą bet kuriame „Fielmann“ salone Lietuvoje – čia jiems bus padovanoti ir akinių rėmeliai bei užtikrinta tolimesnė akinių priežiūra, tuo tarpu gydytojo paskirtus akinių lęšius nemokamai pagamins „Bod Lenses“.

Neseniai startavusia iniciatyva jau pasinaudojo apie devyniasdešimt į mūsų šalį atvykusių ukrainiečių ir jų skaičius vis didėja.

Trumparegiais tampa vis daugiau jaunų žmonių ir net ikimokyklinio amžiaus vaikų

Skaitymo akinių, dar vadinamų amžiaus akiniais, nė vienas neišvengsime – anksčiau ar vėliau jų prireiks kiekvienam, – sako Inesa Kamarauskienė, „Marijampolės optikos“ direktorė. Ši optika buvo viena projekto partnerių, kurioje buvo nemokamai tikrinamos senjorų akys prieš akinių lęšių gaminimą. Patikrinus senjorų akis paaiškėjo, kad daugumai buvo reikalingi būtent skaitymo akiniai.

„Paprastai visiems žmonėms nuo 50 metų jau reikia skaitymo akinių, bet dabartiniu metu šis amžius vis jaunėja ir jau nenustembame, kai skaitymo akinių prireikia ir keturiasdešimtmečiui. Pamažu pradedama pastebėti, jog raidės ir skaičiai liejasi, žmogus nebesupranta, ar ten 8, ar 6 parašyta. Ar žiūrėsi daug į kompiuterį ar telefoną, ar nežiūrėsi, tas laikas, kai teks užsidėti vadinamuosius amžiaus akinius, vis tiek neišvengiamai ateis“, – sako specialistė.

Kai akinių prireikia jaunesnio amžiaus žmonėms arba vaikams, pasak I. Kamarauskienės, tai jau kita klientų kategorija – jaunesniame amžiuje akiniai paskiriami arba dėl įgimtos akių ligos, arba dėl trumparegystės, atsiradusios dėl nuolatinio akių varginimo ekranais.

„Dabar mūsų akis vargina labai daug įvairių prietaisų, o kompiuteriai ir telefonai jas ypač gadina. Dažniausiai tai ilgalaikis procesas. Trumparegiais tampa vis daugiau jaunų žmonių ir net ikimokyklinio amžiaus vaikų – jei anksčiau po profilaktinių patikrinimų labai retam vaikui reikėdavo užsidėti akinius, tai dabar tokie atvejai tapo labai dažni“, – tausoti savo akis ragino I. Kamarauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.