Rusijoje – tuščios vaistinių lentynos: Maskvos gyventojai pristigo net paracetamolio

Rusams kyla vis daugiau problemų, norint įsigyti vaistų. Vieni šalies gyventojai suskubo papildyti medikamentų atsargas, o pavėlavusiems belieka žiūrėti į tuščią lentyną. Vaistų trūkumo problemą pastebi ir šalies medikai.

Rusams ėmė trūkti vaistų.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Rusams ėmė trūkti vaistų.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Rusams ėmė trūkti vaistų.<br>J.Butkutės nuotr.
Rusams ėmė trūkti vaistų.<br>J.Butkutės nuotr.
Rusams ėmė trūkti vaistų.<br>Pexels nuotr.
Rusams ėmė trūkti vaistų.<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 29, 2022, 4:00 PM, atnaujinta Mar 29, 2022, 4:03 PM

Po neseniai atliktos širdies operacijos Jelenai Dmitrijevai buvo paskirti keturi skirtingi vaistai. Visi jie – importuojami, visų jų trūksta Rostove prie Dono, kur gyvena moteris.

„Eilių nėra, bet to vaisto, kurio man reikia, nebeliko, apžiūrėjau visas vaistines. Ir mano sūnus lankėsi daugelyje vaistinių...“, – skundžiasi moteris.

Nailja Musina, gyvenanti apie 1700 kilometrų į šiaurę, Mezelinske, miestelyje prie Volgos upės, susiduria su ta pačia problema, bandydama surasti vaistą, padedantį išvengti kiaušidžių vėžio. Laimei, Turkijoje gyvenanti jos dukra, rado panašų vaistą ir atsiuntė jį paštu į Rusiją.

Sutrikimus vietinėje vaistų rinkoje pastebi ir medikai. Kovo viduryje atlikta 3 317 gydytojų apklausa, kurios metu dauguma respondentų pranešė apie daugiau nei 80 vaistų trūkumą. Tyrimo rezultatus kovo 21 dieną paskelbė verslo laikraštis „Vedomosti“.

Gydytojai pranešė, kad trūksta vaistų nuo uždegimo ir epilepsijos ar prieštraukulinių vaistų, taip pat antidepresantų, geriamųjų kontraceptikų, kai kurių tipų insulino ir vaistų, vartojamų tam tikroms diabeto rūšims gydyti.

Dėl Rusijos pradėto neišprovokuoto Ukrainos puolimo, Vakarai pritaikė agresorei ekonomines sankcijas. Kai kuriais skaičiavimais, 2022 metais Rusijos ekonomika dėl užsienio įmonių veiklos stabdymų, logistinių trikdžių bei rublio kurso smukimo gali susitraukti net 15 procentų,

Jau pasirodė pranešimų apie kai kurių plataus vartojimo prekių stygių. Buvo pranešta, kad rusija-patiria-masini-deficita-jau-mokosi-gyventi-be-siu-prekiu-ir-paslaugu-22828602"="">rusija-patiria-masini-deficita-jau-mokosi-gyventi-be-siu-prekiu-ir-paslaugu-22828602"" target="_blank">kai kuriose parduotuvėse trūksta pagrindinių produktų, tokių kaip cukrus ir grikiai.

Vaistų irgi pradeda trūkti.

Lieka neaišku, kiek medikamentų problemą galėjo nulemti importo trikdžiai, o kiek vartotojų elgesys: išsigandę rusai suskubo kaupti vaistus.

Rusijos farmacijos pramonė yra palyginti maža, o daugelis modernių šalies gyventojams skiriamų vaistų yra įvežami iš užsienio arba tarptautinių kompanijų gaminami pačioje Rusijoje.

Tarp tarptautinių farmacijos gigantų, kurie apribojo eksportą arba gamybą, yra Vokietijos „Bayer“ ir JAV bendrovės „Pfizer“ bei „Eli Lilly“.

Maskvoje vaistinės pranešė, kad trūksta karščiavimą mažinančių vaistų – tokių kaip paracetamolis, acetaminofenas ar ibuprofenas, taip pat nuskausminamųjų vaistų, rašo verslo laikraštis.

Ekspertai spėja, kad šokas Rusijos vaistų rinkoje gali neužtrukti ilgai. Iš dalies prisitaikyti gali vidaus gamyba, galimos naujos importo kryptys. Pavyzdžiui, Indija turi didžiulę generinių vaistų gamybos pramonę ir neprisijungė prie Vakarų įvestų sankcijų.

Tačiau kol kas rusams tenka pratintis ne tik prie vaistų trūkumo, bet ir kylančių medikamentų kainų.

Baškirijos regiono sostinėje Ufoje vaistinių pirkėjai skundėsi pastarosiomis savaitėmis smarkiai išaugusiomis kainomis. Ant vienos iš vaistinių sienų – plakatai, žadantys, kad čia nepritrūks nei vietinių, nei importinių vaistų

„Aš naudoju antimikrobinį kremą“, – pasakojo vietos gyventoja Olga Ivanova. „Ir ką jūs galvojate Anksčiau jis kainavo 450 rublių (4,6 eur.), o dabar jo laukti turiu savaitę arba 10 dienų, o kaina 562 rubliai (5,75 eur.).

„Pirkau vaistų, kurių man reikėjo, importuotus vaistus, – sakė kita Ufos gyventoja, Olga Čižik. „Jie tiesiog pabrango nuo 300 rublių iki 400 rublių.“

Buvęs kelių Amerikos farmacijos kompanijų atstovas Aleksandras Kurmyškinas teigė, kad importuojamų vaistų tiekimo problemos greičiausiai tėra laikinas reiškinys.

„Iš ankstesnės panašių krizių patirties žinau, kad užsienio tiekėjai, kaip taisyklė, vertina Rusijos rinką. Jie supranta, kad pacientų atžvilgiu valstybė atlieka savo darbą“, – sakė jis.

Jo teigimu, vyriausybei gali tekti įsikišti, pavyzdžiui, padėti išspręsti skolų klausimus tarp importuotojų ir tiekėjų.

„Tačiau kol vyksta derybos, artimiausius tris ar keturis mėnesius tikrai bus jaučiamas kažkoks deficitas“, – sakė jis.

Parengta pagal www.rferl.org inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.