Lietuva ragina sukurti finansinės paramos mechanizmą už ukrainiečių gydymą

Lietuva prisidėjo prie Lenkijos inicijuoto bendro 11 Europos Sąjungos valstybių narių pareiškimo, kuriuo prašoma kuo skubiau sukurti finansinės paramos mechanizmą už karo pabėgėlių iš Ukrainos gydymą.

Lietuva prisidėjo prie Lenkijos inicijuoto bendro 11 Europos Sąjungos valstybių narių pareiškimo, kuriuo prašoma kuo skubiau sukurti finansinės paramos mechanizmą už karo pabėgėlių iš Ukrainos gydymą.<br>LSMU Kauno ligoninės nuotr.
Lietuva prisidėjo prie Lenkijos inicijuoto bendro 11 Europos Sąjungos valstybių narių pareiškimo, kuriuo prašoma kuo skubiau sukurti finansinės paramos mechanizmą už karo pabėgėlių iš Ukrainos gydymą.<br>LSMU Kauno ligoninės nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 30, 2022, 4:05 PM

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, Briuselyje sveikatos apsaugos ministrų susitikime dalyvaujantis ministras Arūnas Dulkys pabrėžė koordinuotos ES finansinės paramos svarbą, nes patiriamos išlaidos reiškia didelį papildomą krūvį Lietuvos nacionalinei sveikatos sistemai.

Kaip trečiadienį žurnalistams sakė sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė, Lietuva kol kas skaičiuoja savo išlaidų kompensacijos poreikį.

„Kadangi vyksta skaičiavimas, sunku pasakyti, bet, matyt, kalbėtume apie tūkstančius, šimtus tūkstančių (eurų – BNS)“, – sakė ji.

Posėdžio metu taip pat aptarta parama Ukrainai, būsimi vakcinų nuo COVID-19 ligos solidarumo strategijos iššūkiai ir tinkamas Europos šalių atsakas į retąsias ligas.

A. Dulkys pranešė apie bendrą Baltijos šalių sveikatos ministrų kreipimąsi į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovus, kad Rusija neturėtų dalyvauti PSO valdymo struktūrų veikloje, nes ji pažeidžia pagrindines organizacijos vertybes, principus ir neigia Ukrainos žmonių teisę į sveikatą.

Tokį sprendimą jau parėmė Lenkija ir Rumunija. Kitos valstybės narės ir Europos Komisija pabrėžė, kad koordinuota pagalba Ukrainai ir kaimyninėms šalims turi būti toliau stiprinama.

Kalbėdamas apie būsimus vakcinų nuo COVID-19 ligos solidarumo strategijos iššūkius, A. Dulkys teigė, kad svarbu užtikrinti tolesnį bendrą vakcinų įsigijimo ir tiekimo koordinavimą ES lygiu.

„Nors per pastaruosius metus mokslinių tyrimų ir įrodymų padaugėjo, mes dar nežinome, kaip atrodys ateinantys pandemijos metai, todėl įvertinus dabartines patirtis dirbant su vakcinų gamintojais, Europos Komisija kartu su valstybėmis narėmis turėtų užtikrinti, kad kaip įmanoma greičiau būtų atlikti pirkimo sutarčių pakeitimai, kuriuose būtų suteikiama daugiau lankstumo valstybėms narėms planuoti vakcinų tiekimą į šalį bei būtų atsižvelgta į valstybių narių poreikį gauti ilgo galiojimo vakcinas“, – kalbėjo A. Dulkys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.