Plastinei ir rekonstrukcinei chirurgijai Lietuvoje – 40 metų

2022 m. balandžio 1 d. Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santaros klinikų Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriui sukanka 40 metų.

Plastinės rekonstrukcijos medikų darbas.<br>VUL Santaros klinikų nuotr.
Plastinės rekonstrukcijos medikų darbas.<br>VUL Santaros klinikų nuotr.
Plastinės rekonstrukcijos medikų darbas.<br>VUL Santaros klinikų nuotr.
Plastinės rekonstrukcijos medikų darbas.<br>VUL Santaros klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

VUL Santaros klinikos inf.

Apr 1, 2022, 11:47 AM

VUL Santaros klinikų Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos centro vadovas ir skyriaus vedėjas med. dr. Nerijus Jakutis teigia, jog persikėlus iš skyriaus gimimo vietos – buvusios Raudonojo kryžiaus ligoninės – į VUL Santaros klinikas, per 10 metų ženkliai pasikeitė padalinio veiklos spektras: „Jis tapo labai panašus į atitinkamų Vakarų Europos šalių rekonstrukcinės chirurgijos centrų veiklą. Galime džiaugtis įvykusiu rekonstrukcinės chirurgijos renesansu bei tikra revoliucija krūtų rekonstrukcinės chirurgijos srityje“.

VUL Santaros klinikose gydomi patys sudėtingiausi pacientai, todėl dalis rekonstrukcinių operacijų atliekama kartu su kitais įvairaus profilio specialistais: neurochirurgais, ortopedais-traumatologais, ginekologais, urologais, pilvo chirurgais.

Nuo 2021 metų pabaigos, padalinyje įsteigus krūtų chirurgijos (onkochirurgijos) poskyrį, Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos centras tapo šalies krūtų rekonstrukcinės chirurgijos avangardu, nes remiasi sukaupta didele patirtimi ir siūlo plačiausią paslaugų spektrą.

Nepaisant to, kad žymiai sumažėjo sunkias plaštakos traumas, amputacijas patyrusių pacientų srautas, padalinys išliko amputuotų galūnių replantacijų ir sudėtingų viršutinės galūnės traumų bei jų pasekmių chirurginio gydymo centru Lietuvoje.

VUL Santaros klinikose Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriuje per metus gydoma apie 1500 pacientų. Teikiama ir būtinoji, ir planinė pagalba visos šalies gyventojams. Pagrindinės darbo kryptys yra rekonstrukcinė chirurgija, krūtų rekonstrukcinė chirurgija, krūtų onkochirurgija, riešo atvira ir artroskopinė chirurgija, plaštakos viršutinės galūnės chirurgija, periferinių nervų chirurgija, reumatoidinės plaštakos chirurgija, plastinė-estetinė chirurgija.

Šiose srityse sukaupta didelė patirtis leido pasiekti itin gerų rezultatų. „Galime pasidžiaugti, kad esame išskirtinis centras, kuriame atliekame krūtų mikrochirurgines rekonstrukcines operacijas, kurių poreikis yra didelis. Rekonstrukciją atliekame pagrindiniais pasaulyje taikomais metodais: implantais ar ekspanderiais (plėtikliais), pacienčių savų audinių lopais, juos persodindami iš kitų kūno vietų, dažniausiai – pilvo apatinės dalies“, – sako med. dr. N. Jakutis. – Be to, atliekame ir profilaktines mastektomijas (krūties pašalinimo operacijas) su vienmomente rekonstrukcija pacientėms su nustatytomis BRCA ar kitų genų, lemiančių ženkliai padidėjusią riziką susirgti krūties vėžiu, mutacijomis“.

Svarbūs plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos istoriniai faktai

XX a. 8-ojo dešimtmečio pabaigoje tuometinėje Tarybų Sąjungoje vienintelis mikrochirurgijos centras buvo Maskvoje. Lietuvoje steigti tokio centro, bent artimiausiu metu, planuojama nebuvo. Dėl asmeninės tuomečio mikrochirurgo doc. Mečislovo Vitkaus iniciatyvos, atkaklumo ir toliaregiško jo žvilgsnio į priekį mikrochirurgijos operacijos prasidėjo būtent Lietuvoje – šią idėją jis atsivežė iš už Atlanto ir įgyvendino mūsų šalyje – vienintelėje iš Baltijos šalių 1982 m. balandžio 1 d. įsteigė pirmąjį Rekonstrukcinės mikrochirurgijos skyrių (dabar – Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyrius).

Mikrochirurgija buvo visiškai nauja sritis, kurią reikėjo sukurti – skirti dėmesio profesiniam tobulėjimui, skirti finansų, kurių nebuvo lengva gauti. Profesinės patirties doc. M. Vitkus ir jo sūnus prof. Kęstutis Vitkus jau turėjo – prieš keletą metų (1980 m.) tuometėje Vilniaus Raudonojo kryžiaus ligoninėje juodu pirmąkart Lietuvoje replantavo du visiškai amputuotus rankos pirštus. Mikrochirurgijos metodo pritaikymas leido padaryti perversmą chirurgijoje, nes stipriai išplėtė rekonstrukcinės chirurgijos galimybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.