Po atlaisvinimų ragina ruoštis rudeniui: smogti gali ne tik koronavirusas Pabrėžia medicininių kaukių naudą

Nuo gegužės 1-osios Lietuvoje atšaukta ekstremalioji situacija dėl COVID- 19 ligos. Tačiau medikai įspėja, kad tai nėra pandemijos pabaiga, todėl atsipalaiduoti dar ne laikas.

Veido kaukės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Veido kaukės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Profesorius Vytautas Usonis<br>R.Neverbicko nuotr.
Profesorius Vytautas Usonis<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-04-23 19:16, atnaujinta 2022-04-24 12:32

Vyriausybė nutarė, kad nėra pagrindo pratęsti ekstremaliąją situaciją, galiojusią daugiau nei dvejus metus. Pastaruoju metu nustatoma vis mažiau naujų koronaviruso atvejų, mažiau apsikrėtusių pacientų paguldoma į ligonines.

Šiuo metu daugelis ribojimų jau panaikinti, bet būtina dėvėti kaukes gydymo, globos įstaigose ir viešajame transporte. Tačiau nuo gegužės turėtų nelikti ir šių reikalavimų.

Atšaukus ekstremaliąją situaciją turėtų nelikti ir prievolės izoliuotis sergantiems COVID-19, tai bus tik rekomenduojama.

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio teigimu, tokie sprendimai buvo priimti pasitarus su ekspertais.

Tačiau ir toliau bus svarbu skirti daug dėmesio COVID-19 infekcijos valdymui – testavimas ir vakcinacija persikels į gydymo įstaigas, taip pat bus tęsiami sekoskaitos tyrimai. Dėl testavimo spręs šeimos gydytojai, bet testuojami bus tik turintieji COVID-19 simptomų.

– Ar iš tiesų jau galime laisviau pasijusti? Ar dar turime dėvėti kaukes? – „Lietuvos rytas“ pasiteiravo Vilniaus universiteto profesoriaus Vytauto Usonio.

– Įsivaizduokite, mums Vyriausybė pasako – žieminių batų galite neavėti. Ar tai reiškia, kad turime išmesti batus? Ar jie bus reikalingi kitą žiemą? Pateikdamas tokį pavyzdį noriu atkreipti dėmesį – pandemijos pradžioje galbūt visuomenė labiau tikėjosi, kad bus valdžios pasakyta, ką galima ir ko negalima daryti.

Manau, perėjome į kitą etapą, kai yra žinomi COVID-19 infekcijos plitimo dėsningumai, nustatyti rizikos veiksniai. Vadinasi, atsakomybę už sveikatą turime prisiimti mes patys, o ne valdžia.

Bet pandemija dar nesibaigė. Šiai infekcijai yra būdingos bangos, kurių pakilimas apima sausį ir vasarį, o atoslūgis ateina pavasarį ir vasarą. Koronavirusas nėra sunaikintas, jis ir toliau gali plisti šeimose, darbo kolektyvuose.

Turime imtis visų priemonių, kurių veiksmingumas pasiteisino pandemijos metu. Tai rankų dezinfekavimas, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketas, veido apsauga, saviizoliacija blogai pasijutus, socialinio atstumo laikymasis.

Man keista, kad Vyriausybei patariantys ekspertai vis dar diskutuoja, ar reikia medicininės kaukės. Kaip jos gali nereikėti? Tai įrodyta jau šimtą kartų.

– Ar 80 proc. pasiskiepijusių šalies gyventojų – tai daug?

– Skiepytis būtina. Faktas akivaizdus – santykinis mirčių skaičius kur kas mažesnis pasiskiepijusiųjų nuo COVID-19 grupėje nei nepasiskiepijusiųjų.

Pastarąjį sezoną santykinis mirštamumas nepalyginti mažesnis nei per pirmąją pandemijos bangą. Tai rodo vakcinų veiksmingumą.

– O kaip bus rudenį? Ar reikės skiepytis nauja vakcina?

– Apie tai daug diskutuojama. SARS-CoV-2 virusas kinta maždaug kas pusmetį.

Esame turėję ne vieną koronaviruso atmainą – tai alfa, beta, gama, delta, omikron ir daugelis kitų. Niekas negali pasakyti, kokia atmaina dominuos spalį ar lapkritį.

Taigi neskubėkime išmesti šiuo metu sandėliuose saugomų vakcinų nuo koronaviruso.

Nauji skiepai atsirado ne tuščioje vietoje. Pirmą kartą infekcijų istorijoje pavyko nustatyti naują sukėlėją praėjus mažiau nei mėnesiui nuo registruotų atvejų. Buvo identifikuotas naujas koronavirusas ir nustatytas jo genomas.

Dar vienas revoliucinis dalykas – buvo naudojamos informacinės RNR technologijos, kurios buvo žinomos iki pandemijos. Tai pagreitino naujų vakcinų kūrimą.

Nors turime prisipažinti, kad dar nemokame valdyti koronaviruso plitimo, vis dėlto pavyko gerokai sumažinti COVID-19 ligos sunkios formos atvejų. Prie šios pergalės prisidėjo naujos vakcinos.

Kai kas ironizuoja, kad medicinoje nebeliko kitų ligų, išskyrus kovidą, bet turime likti budrūs.

Neabejoju, kad užklups naujas gripo sezonas. Užsienio epidemiologai įspėja, kad keletą metų gripo beveik nebuvo arba jis buvo labai švelnus. Todėl gripo virusas turėjo puikių galimybių sustiprėti, vadinasi, mūsų imuninė sistema gali būti nepasiruošusi.

Koronavirusas užgožė ir pneumokokinės infekcijos pavojų. Tai bakterinė infekcija, kurios skiepijimo apimtis smarkiai sumažėjo pandemijos metu. Per karantiną bendravimas buvo suvaržytas, todėl žmonės buvo apsaugoti ne tik nuo gripo viruso, bet ir pneumokokų.

Vadinasi, rudenį gali būti kur kas didesnė šių infekcijų rizika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.