Tokio atvejo dar nebuvo: moteris koronavirusu antrąkart užsikrėtė per rekordiškai trumpą laiką

31 metų sveikatos priežiūros srityje dirbanti moteris per 20 dienų laikotarpį koronavirusu užsikrėtė net du kartus, skelbia tyrėjai iš Ispanijos. Tai trumpiausias žinomas laiko skirtumas tarp infekcijų.

Saviizoliacija.<br>123rf nuotr.
Saviizoliacija.<br>123rf nuotr.
Saviizoliacija.<br>123rf nuotr.
Saviizoliacija.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 25, 2022, 5:55 PM, atnaujinta Apr 25, 2022, 5:58 PM

Tyrimai rodo, kad moteris buvo užsikrėtusi dviem skirtingais koronaviruso variantais: delta atmaina gruodžio pabaigoje ir omikron – sausį.

Tai reiškia, kad net jei anksčiau sirgote COVID-19 liga, net ir pilnai pasiskiepijusiems žmonėms egzistuoja tikimybė užsikrėsti dar kartą, nurodo tyrėjai.

Pakartotinė infekcija kai kuriose šalyse reikia bent 90 dienų tarp teigiamų testų rezultatų. Tokia praktika taikoma Jungtinėje Karalystėje (JK). Šio principo laikosi ir COVID-19 statistiką Lietuvoje apdorojantis ir skelbiantis Statistikos departamentas.

Remiantis šiuo apibrėžimu, vien JK iki balandžio pradžios beveik 900 tūkst. žmonių galėjo užsikrėsti COVID-19 infekcija du kartus. Tačiau, daryti skirtį tarp naujos infekcijos ir užsitęsusios senosios sudėtinga, nes tam reikėtų atlikti sekoskaitos tyrimus visiems teigiamą rezultatą parodžiusiems mėginiams. Ilgai trunkantiems sekoskaitos tyrimams, kurie nustato, kuriuo COVID-19 užsikrėtė žmogus reikia bent kelių savaičių, todėl pasirenkama tirti tik nedidelė visų teigiamų COVID-19 mėginių dalis.

Į tyrėjų akiratį patekusi ispanė po pirmojo teigiamo PGR testo jokių ligos simptomų nepajautė. Tačiau po trijų savaičių ji ėmė kosčioti, pakilo temperatūra, tad buvo atliktas dar vienas diagnostinis COVID-19 tyrimas.

Tolimesni tyrimai parodė, kad pacientė buvo užsikrėtusi dviejų skirtingų atmainų koronavirusu.

Europos klinikinės mikrobiologijos ir infekcinių ligų kongreso pristatyme tyrimo autorė dr. Gemma Recio teigė, kad šis atvejis yra puikus pavyzdys, kaip omikron atmaina gali „išvengti ankstesnio imuniteto, įgyto dėl natūralios infekcijos su kitais variantais arba vakcinuojantis“.

„Kitaip tariant, žmonės, sirgę COVID-19 liga, negali manyti, kad yra apsaugoti nuo pakartotinio užsikrėtimo, net jei jie buvo visiškai paskiepyti“, – pabrėžė G.Recio.

„Vis dėlto atrodo, kad ir ankstesnė infekcija kitais variantais, ir vakcinacija iš dalies apsaugo nuo sunkios ligos ir hospitalizavimo omikron atmaina užsikrėtusius asmenis“, – pridūrė dr. Recio iš Katalonijos instituto Taragonoje.

Ji teigė, kad labai svarbu stebėti visiškai paskiepytų žmonių pakartotinę infekciją, nes tai padėtų aptikti koronaviruso variantus, kurie gali išvengti vakcinų apsaugos.

2021 m. gruodį pasirodžius daug užkrečiamesniam omikron variantui, pakartotinio užsikrėtimo koronavirusu atvejų smarkiai padaugėjo, o kovo pradžioje pasirodė šiek tiek kitokia omikron atmainos versija, vadinama BA.2.

Iki omikron atmainos maždaug 1 proc. COVID-19 atvejų buvo pakartotiniai užsikrėtimai, tačiau dabar jie sudaro net 11 proc. visų atvejų.

Panašius skaičius Lietuvoje nurodė ir Statistikos departamentas nuo vasario 3 d. ėmęs skelbti antrinius ir net tretinius užsikrėtimus.

Tikėtina, kad dažniausiai tai yra žmonės, užsikrėtę alfa arba delta variantais, o vėliau vėl užsikrėtę labiau užkrečiama omikron atmaina.

Mokslininkai prognozuoja, kad galiausiai koronavirusu bent du kartus užsikrės kiekvienas, o per savo gyvenimą COVID-19 infekcija užsikrės dar ne kartą.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.