Pernai nuo pneumokokinės infekcijos paskiepyta trigubai mažiau rizikos grupės vaikų

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, dėl pneumokokinės infekcijos kasmet pasaulyje miršta 1,6 mln. žmonių. Nors skiepai nuo šios infekcijos, kuri sukelia įvairias ligas, vaikams ir rizikos grupėms priklausantiems asmenims yra nemokami, tačiau Lietuvoje nuo jos pernai žmonės skiepijosi negausiai, informuoja Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC).

skiepai, vaikai<br>123rf nuotr.
skiepai, vaikai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras

May 2, 2022, 3:17 PM

Sumažėjo pasiskiepijusių nuo pneumokokinės infekcijos

NVSC duomenimis, Lietuvoje 2021 m. paskiepytų vaikų, priklausančių rizikos grupėms, sumažėjo 3 kartus, lyginant su 2019 m. Suaugusių asmenų, priklausančių rizikos grupėms, 2021 m. pasiskiepijo 1,3 karto mažiau nei 2019 m.

Kas yra pneumokokinė infekcija?

Pneumokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė liga, dažniausiai pasireiškianti plaučių uždegimu, bet gali būti ir meningito, viduriniosios ausies uždegimo priežastis. Tai priklauso nuo infekcinio proceso lokalizacijos.

Kaip užsikrečiama pneumokokine infekcija?

Pneumokokine infekcija užsikrečiama nuo sergančio asmens ar bakterijų nešiotojo per kvėpavimo takus oro lašeliniu būdu (kosint, čiaudint, kalbant), esant artimam kontaktui.

Nemokamai skiepijami asmenys, patenkantys į rizikos grupių sąrašus: tiek vaikai, tiek suaugusieji.

Nuo 2014 m. vakcina nuo pneumokokinės infekcijos yra įtraukta į Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Vaikai skiepijami 3 vakcinos dozėmis: 2 mėn., 4 mėn. ir 12–15 mėn. amžiaus, o vaikai (2–18 m.), kurie nebuvo paskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos nurodytame amžiuje, bet priklauso pneumokokinės infekcijos rizikos grupėms skiepijami vienkartine vakcinos doze. Suaugusieji, priklausantys rizikos grupėms, taip pat skiepijami vienkartine infekcijos vakcinos doze.

Pasitikrinti, kokie asmenys gali nemokamai pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos, galite čia

Suaugusieji, nepriklausantys rizikos grupėms, nuo pneumokokinės infekcijos pasiskiepyti gali savo lėšomis.

NVSC specialistai rekomenduoja pasinaudoti galimybe ir pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos nemokamai. Atkreipiame dėmesį, kad suaugusieji vieno vizito metu gali pasiskiepyti ne tik nuo pneumokokinės infekcijos, bet ir nuo stabligės ar erkinio encefalito.

Dėl skiepų reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.