PSO įspėja apie dar vieną „epidemiją“ Europoje: sukelia mažiausiai 13 vėžio rūšių

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį pareiškė, kad „epideminiai“ antsvorio ir nutukimo rodikliai yra susiję su daugiau kaip 1,2 mln. kasmet Europoje fiksuojamų mirčių, ir paragino skubiai peržiūrėti politiką, kad ši pavojinga tendencija pasikeistų.

nutukimas<br>123rf nuotr.
nutukimas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 4:12 PM

Per penkis pastaruosius dešimtmečius nutukimo rodikliai regione išaugo 138 proc. ir yra susiję su daugeliu vėžinių ir širdies bei kraujagyslių ligų, nurodė PSO naujoje ataskaitoje.

Pasak PSO, Europoje yra nutukę beveik ketvirtadalis suaugusiųjų – daugiau nei bet kuriame kitame regione, išskyrus Amerikos regioną.

„Antsvorio ir nutukimo rodikliai visame regione pasiekė epidemijos mastą ir vis dar didėja“, – pažymėjo PSO Europos regiono biuras.

„Per didelis kūno masės indeksas yra pagrindinis neužkrečiamųjų ligų, įskaitant vėžį ir širdies bei kraujagyslių ligas, rizikos veiksnys“, – pranešime cituojamas PSO Europos regiono direktorius Hansas Kluge.

Pasak PSO, nutukimas sukelia mažiausiai 13 skirtingų vėžio rūšių ir, tikėtina, lemia mažiausiai 200 tūkst. naujų vėžio atvejų per metus.

„Ateinančiais metais šis skaičius toliau augs“, – rašoma ataskaitoje.

Apskaičiuota, kad dėl per didelio svorio ir nutukimo kasmet miršta per 1,2 mln. žmonių, o tai sudaro daugiau kaip 13 proc. visų mirčių regione, priduriama ataskaitoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.