Paaiškėjo, koks imunitetas susidaro po ketvirto skiepo nuo COVID-19

Ketvirta vakcinos dozė padidina apsaugą nuo COVID-19 ligos, ypač vyresniems nei 70 metų žmonėms, rodo Jungtinės Karalystės duomenys.

Tyrimas parodė, koks imunitetas susidaro po ketvirto skiepo nuo COVID-19.<br>123rf iliustr.
Tyrimas parodė, koks imunitetas susidaro po ketvirto skiepo nuo COVID-19.<br>123rf iliustr.
Tyrimas parodė, koks imunitetas susidaro po ketvirto skiepo nuo COVID-19.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tyrimas parodė, koks imunitetas susidaro po ketvirto skiepo nuo COVID-19.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tyrimas parodė, koks imunitetas susidaro po ketvirto skiepo nuo COVID-19.<br>T.Bauro nuotr.
Tyrimas parodė, koks imunitetas susidaro po ketvirto skiepo nuo COVID-19.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 10, 2022, 2:34 PM, atnaujinta May 10, 2022, 2:37 PM

Tačiau tyrėjai pabrėžia, kad apsauga nuo užsikrėtimo yra trumpalaikė, greitai susilpnėja.

Balandį Jungtinėje Karalystėje pradėta ketvirtąja doze skiepyti vyresnius nei 75 metų žmones ir kitus labiausiai pažeidžiamus gyventojus.

Rudenį papildomas skiepas gali būti pasiūlytas ir platesnei visuomenei, tačiau sprendimas dar nepriimtas. Tai gali priklausyti ir nuo naujų koronaviruso variantų, prognozuojamos apkrovos lignoninėms.

Kai kurios šalys, tarp kurių – Izraelis ir Vokietija, ketvirtą vakcinos dozę jau siūlo visiems gyventojams.

Jungtinės Karalystės sveikatos reikalų sekretorius Sadžidas Džavidas teigė, kad tyrimo išvados yra „dar vienas įrodymas, pabrėžiantis, kaip svarbu, kad žmonės revakcinuotųsi, kai tik jiems suteikiama tokia galimybė“.

Tyrimas įtraukė 133 žmones. Paaiškėjo, kad praėjus dviem savaitėms po ketvirtosios skiepo dozės, vakcinos buvo „gerai toleruojamos“ ir „sustiprino imunitetą“.

Tyrėjai teigė, kad „imuninio atsako pikas po ketvirtosios dozės buvo panašus ir galbūt geresnis nei imunitetas po trečio skiepo“.

Ženklus antikūnų padidėjimas

Tačiau moksliniame žurnale „Lancet Infectious Diseases“ pakelbtame tyrime daroma išvada, kad ryškus spyglio baltymo antikūnų kiekio padidėjimas tikriausiai yra laikinas, kaip ir po trečiosios skiepo dozės.

Visi tyrimo dalyviai, tarp kurių buvo ir vyresni nei 70 metų žmonės, ir jaunesni, buvo paskiepyti „Pfizer“ arba „Moderna“ vakcinomis praėjus maždaug šešiems mėnesiams po trečiosios dozės.

„Visose grupėse, ypač vyresnių nei 70 metų, buvo pasiektas geras rezultatas, su „Moderna“ skiepu antikūnų buvo net šiek tiek daugiau“, – sakė tyrimo vadovas, Sautamptono universiteto profesorius Saulas Faustas.

Kita imuninės sistemos dalis, vadinamosios T-ląstelės, taip pat buvo sustiprinta po ketvirtosios skiepo dozės. Tai rodo, kad padidėjo ilgalaikė apsauga nuo sunkių COVID-19 ligos formų.

Profesorius S.Faustas atkreipė dėmesį į tai, kad pastarosios omikron varianto bangos metu dauguma buvo užsikrėtę koronavirusu, todėl dabar turi aukštą antikūnų kiekį. Jis nemano, kad tokie žmonės gautų daug naudos iš dar vienos vakcinos dozės.

Minimas tyrimas buvo nedidelės apimties, tad reikalingi išsamesni, ilgesnės trukmės tyrimai, kad būtų galima nustatyti, kiek laiko trunka imuninis atsakas.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.