Pas artimuosius į ligoninę atėję panevėžiečiai suskubo įamžinti, ką pamatė: įstaiga atšovė – kalti patys lankytojai

Nuo gegužės Lietuvoje atšaukta ekstremali situacija dėl COVID-19 infekcijos. Ligoninės suskubo atlaisvinti pacientų lankymo tvarką. Tačiau savo sergančius artimuosius pamatyti suskubę panevėžiečiai skundžiasi eilėmis ir trumpomis lankymo valandomis. Ligoninės atstovai atsako, kad kliūčių pridaro pačių lankytojų gudravimai ir nenoras laikytis elementarių taisyklių.

Nusiskundė lankytojų eile prie Respublikinės Panevėžio ligoninės<br>lrytas.lt koliažas
Nusiskundė lankytojų eile prie Respublikinės Panevėžio ligoninės<br>lrytas.lt koliažas
Nusiskundė lankytojų eile prie Respublikinės Panevėžio ligoninės<br>Soc. tinklo nuotr. 
Nusiskundė lankytojų eile prie Respublikinės Panevėžio ligoninės<br>Soc. tinklo nuotr. 
Gydymo įstaigose atnaujinta pacientų lankymo tvarka.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Gydymo įstaigose atnaujinta pacientų lankymo tvarka.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Gydymo įstaigose atnaujinta pacientų lankymo tvarka.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gydymo įstaigose atnaujinta pacientų lankymo tvarka.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 12, 2022, 7:11 AM

Sekmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalinta nuotrauka, kurioje matyti prie Respublikinės Panevėžio ligoninės nusidriekusi žmonių eilė. Įrašo autorius lakoniškai nurodė, kad pacientų lankymo laikas savaitgaliais: nuo 11 iki 13 val.

Po nuotauka pasirodė ir komentarų, kuriuose abejota, ar per tokį laiko tarpą visi norintys suspės aplankyti savo artimuosius. Vieni spėliojo, kad dėl susidariusios eilės kaltas gydymo įstaigos darbas.

„Baigėsi ligoninės personalui katino dienos“, – rašė viena komentatorė.

„Atlaisvino sąlygas, apribojimus, o ligoninė lyg atskira respublika“, – stebėjosi kita „Facebook“ vartotoja.

Tačiau buvo tokių, kurie užstojo medikus ir teigė, kad visą procedūrą užvilkinti gali ir susirinkę lankytojai bei negailėjo priekaištų besiskundžiantiems.

„Kiekvienas apie kitus sprendžia pagal save“, – kaltintojus gėdino moteris.

Ligoninė: eilė greitai „ištirpsta“

Portalas lrytas.lt susisiekė su Respublikinės Panevėžio ligoninės administracija. Šios atstovai nurodė, kad daugiausia keblumų kyla dėl paties lankytojų elgesio, nenoro laikytis nustatytų taisyklių.

„Prasidedant lankymo valandoms, pastebimos lankytojų eiles, kurios labai greitai „ištirpsta“, nes, ligonių lankymo metu ligoninės darbuotojai, tinkamai ir sparčiai atlikdami savo darbą, įleidžia ligonių lankyti atvykusius asmenis, patikrindami ir suregistruodami juos“, – lrytas.lt atsiųstame komentare teigia ligoninės atstovas spaudai Vytautas Riaubiškis.

Pasak jo, lankytojai nenoriai pratinasi prie paskelbtos pacientų lankymo tvarkos, darbo dienomis renkasi jau nuo 16 val., nors paskelbta, kad lankymo valandos prasideda tik 17 val.

„Lankytojai neįleidžiami anksčiau numatyto lankymo laiko, nes ligoninėje besigydantys pacientai privalo laikytis dienos režimo, tad gydymo įstaigoje neleidžiama elgtis kaip kam patinka“, – paaiškino V.Riaubiškis.

Jis pabrėžė, kad visi ligonius lankantys asmenys prie įėjimo yra registruojami, matuojama temperatūra, patikrinami vizualiai, siekiant maksimaliai išvengti bet kokio infekcinio užkrato patekimo į ligoninės patalpas. V.Riaubiškis akcentavo, kad saugumo priemonių laikytis būtina ir apgailestavo, kad dažnas tai daro nenoriai.

„Infekcija niekur nedingo, tad visada, esant jai palankioms plitimo sąlygoms, ji netruks pasireikšti. Ligoninės patalpose visi esantys asmenys privalo dėvėti burną ir nosį dengiančias apsaugines kaukes, tačiau dažnai pastebimi ir šios tvarkos nesilaikymo atvejai“, – pastebėjo ligoninės atstovas.

Lankytojai bando apeiti taisykles

Jis skundėsi, kad pasitaiko ir kitų medikų darbą bei pacientų ramybę trikdančių gudravimų.

„Pacientų lankymo tvarkoje aiškiai nurodoma, kad vieną ligonį vienu metu gali lankyti vienas lankytojas, o apsilankymo laikas negali būti ilgesnis nei 30 min. Lankytojai bando gudrauti ir keli eina lankyti to paties asmens, sustodami į laukiančiųjų eilę kas kelintas, taip pažeisdami pacientų lankymo tvarką ir dirbtinai sukurdami eiles. Susirinkus keliems asmenims į palatas, yra trikdomas kitų ligonių poilsis, gauname jų nusiskundimus“, – nurodė V.Riaubiškis.

Jis taip pat pastebėjo, kad lankantys pacientus gali padaryti tai lauke, tam esą sudarytos puikios sąlygos. Ligonis (jei tik gali) ir jo artimasis galėtų pasivaikščioti ligoninės teritorijoje esančiame parke. Tačiau panevėžiečiai tokia galimybe pasinaudoti, V.Riaubiškio tikinimu, nenori.

„Ligoninės administracija ir darbuotojai deda visas pastangas, kad pacientų lankymas gydymo įstaigoje vyktų sklandžiai, tačiau reikalauja visose šalies gydymo įstaigoms privalomos pacientų lankymo tvarkos laikymosi. Pagerėjus epidemiologinei situacijai bus svarstoma galimybė dar labiau supaprastinti ligonių lankymą ligoninėje“, – žadėjo Respublikinės Panevėžio ligoninės atstovas.

Jis taip pat akcentavo, kad lankymo taisyklių sklaida buvo pasirūpinta: sama laikinoji pacientų lankymo tvarka paskelbta ligoninės svetainėje, feisbuke ir rašytine forma pakabinta įvairiose matomose ir dažniausiai lankomose vietose ligoninės teritorijoje ir patalpose. Panaši tvarka yra paskelbta ir kitose didžiosiose šalies ligoninėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.