Tyrimas parodė, kaip dažnai koronavirusu persirgę žmonės vėl patenka į ligoninę

Remiantis nauju tyrimu, komplikacijos po hospitalizacijos dėl COVID-19 ligos nėra toks jau retas reiškinys. Maždaug 11 proc. pacientų turėjo grįžti į gydymo įstaigą arba mirė per 30 dienų nuo išrašymo iš ligoninės.

Ligoninės reanimacija.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Ligoninės reanimacija.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Ligoninės reanimacija.<br>M.Morkevičiaus/ELTA asociatyvinė nuotr.
Ligoninės reanimacija.<br>M.Morkevičiaus/ELTA asociatyvinė nuotr.
koronavirusas, ligoninė. <br>V.Balkūno nuotr.
koronavirusas, ligoninė. <br>V.Balkūno nuotr.
koronavirusas, ligoninė. <br>G.Letukienės nuotr.
koronavirusas, ligoninė. <br>G.Letukienės nuotr.
Ligoninės reanimacija, koronavirusas.<br>M.Morkevičius/ELTA nuotr.
Ligoninės reanimacija, koronavirusas.<br>M.Morkevičius/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 17, 2022, 7:18 AM

Šio tyrimo rezultatai pirmadienį buvo paskelbti „Canadian Medical Association Journal“ moksliniame žurnale.

„Ankstyvos pakartotinės hospitalizacijos ar mirties rizikos veiksnių nustatymas yra svarbus tiek ligoninių klinistams, tiek pirminės sveikatos priežiūros gydytojams, kurie atnaujina paciento priežiūrą po išrašymo“ , – teigia tyrimo bendraautorius Finlay`is McAlisteris iš Albertos universiteto (Kanada).

Tyrėjai analizavo sveikatos duomenis visų suaugusiųjų, kurie nuo 2020 m. sausio 1 d. iki 2021 m. rugsėjo 30 d. su teigiamu koronaviruso testu buvo hospitalizuoti Albertos arba Ontarijo provincijose. Šiose teritorijose susitelkę beveik pusė Kanados gyventojų.

Iš visų 843 737 žmonių, kurių SARS-CoV-2 PGR testas buvo teigiamas, 5,5 proc. (46 412) suaugusiųjų buvo hospitalizuoti, ligoninėje jie vidutiniškai praleido 8 dienas. 14 proc. visų hospitalizuotų pacientų bent trumpai buvo gydyti reanimacijos skyriuje.

Maždaug 11 proc. iš ligoninės išrašytų pacientų vėl buvo hospitalizuoti arba mirė per 30 dienų. Arti trečdalio pakartotinės hospitalizacijos atvejų buvo susiję su plaučių funkcijos sutrikimais.

Taip pat pastebėta, kad COVID-19 liga užsikrėtę pacientai ligoninėje gydomi ilgiau ir miršta dažniau, nei kitų kvėpavimo takų infekcijų atveju, tačiau koronaviruso pacientų pakartotinės hospitalizijos rodikliai nebuvo aukštesni, nei kitų sveikatos problemų kamuotų pacientų.

„Nepaisant to, kad baimintasi aukštų pakartotinės hospitalizacijos po COVID-19 rodiklių, mes nustatėme, kad pakartotinės hospitalizacijos per 30 dienų laikotarpį duomenys atitiko kitų medicininių diagnozių patirtį“, – rašo tyrimo autoriai.

„Todėl nemanome, kad reikalingi COVID-19 pacientų išrašymo iš ligoninės tvarkos pakeitimai“, – priduria jie.

Pacientai, kurie mirė, buvo vyresni, turėjo daug gretutinių ligų, dažniau buvo vyrai, buvo išleisti gydyti namuose arba į ilgalaikės priežiūros įstaigą, praeityje dažniau buvo hospitalizuoti arba lankėsi skubios pagalbos skyriuje.

91 proc. Albertoje ir net 95 Ontarijuje hospitalizuotų pacientų buvo nepasiskiepiję. Tai dar vienas tvirtas koronaviruso vakcinų veiksmingumo patvirtinimas.

Autoriai pažymi, kad jų rezultatų duomenys neapima pokovidinio sindromo atvejų. Dėl šių hospitalizacija gali būti nereikalinga, tačiau tokiems pacientams vis tiek gali būti reikalinga papildomas medikų dėmesys.

„Ateities tyrimai turėtų pateikti daugiau duomenų apie tai, kokią įtaką koronavirusas turėjo juo persirgusių asmenų sveikatai, ypač atsižvelgiant į vėliau, jau po aktyvios infekcijos pasireiškiančius COVID-19 simptomus“, – nurodo mokslininkai.

Parengta pagal „MedicalXpress“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.