Brangs kompensuojamieji vaistai? Pasakė, kiek gali išaugti jų kainos

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) inicijuojami pakeitimai, skatinantys rinktis pigiausius vaistus, kompensuojamųjų vaistų priemokas padidins kiek daugiau nei euru, sako sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Pečkauskas Aurimas<br>M.Patašiaus nuotr.
Pečkauskas Aurimas<br>M.Patašiaus nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Ignas Jačauskas, BNS

May 25, 2022, 2:10 PM

„Supraskime, kad vaistai šiuo metu kompensuojami visi, kurie papuola į kainyną, 100 proc. bazinės kainos ir prisimokėjimui lieka tik ta nedidelė dalis, kuri atsiranda būtent per priemoką“, – trečiadienį sakė jis.

„Turime įsidėję ir vadinamąsias lubas. Tai reiškia, jog dabar priemoka neviršija 5 eurų net ir brangiausiems vaistams, kurie gali kainuoti 1000 eurų. (...) Po šių pakeitimų, jei jie bus priimti, bus šiek tiek daugiau nei 5 eurai“, – pabrėžė A. Pečkauskas.

Dabar teisės aktai numato, kad priemoka vienai vaisto pakuotei negali viršyti 20 proc. bazinės kainos, bet taip pat ji negali viršyti 4,7 euro.

SAM siūlo nuo kitų metų pakelti priemokos kartelę iki 25 proc. nuo bazinės kainos arba 15 proc. vidutinės recepto kainos. Tokiu atveju priemoka didėtų iki 5,87 euro.

„Vertiname ir bendrą infliaciją, ir bendrą kontekstą. Mūsų socialinių partnerių išsakytos pastabos dėl brangstančių logistikos grandinių, dėl brangstančio tiekimo. Natūralu, kad ir kitos priemonės, esančios mūsų pakete, skatina žengti šį žingsnį“, – sakė viceministras.

Jis akcentavo, kad tokios priemokos liks galioti visiems asmenims, taip pat ir perkant ne pigiausią tos kategorijos kompensuojamą vaistą.

Trečiadienį Vyriausybė svarstys SAM inicijuojamus pakeitimus dėl kompensuojamų vaistų kainodaros, kurie skatintų pacientus rinktis medikamentus su mažiausiomis priemokomis.

Šiam tikslui ministerija siūlo įvesti metinį 45 eurų metinį „priemokų krepšelį“, jį viršijus valstybė padengtų tolesnes papildomas pacientų išlaidas perkant vaistus su mažiausia priemoka.

Pritarus Ministrų kabinetui, teisės aktų pakeitimų paketas dar bus teikiamas Seimui.

Inicijuojamos naujovės paliestų ir vyresnius nei 75-erių pacientus bei gaunančius mažas pajamas, t. y. iki 267 eurų, asmenis per mėnesį.

Siūloma atsisakyti ligšiolinės tvarkos, kai padengiamos visos jų priemokų išlaidos, o apmokėti tik išlaidas už vaistus su mažiausia priemoka.

Kartu siūloma nustatyti priemokų lubas medicinos pagalbos priemonėms įsigyti – maksimalios pacientų priemokos negalėtų viršyti 50 proc. bazinės kainos. Šiuo metu priemokų lubos galioja tik vaistams ir sudaro 20 proc. bazinės kainos.

Ministerija taip pat planuoja įvesti visų kompensuojamųjų vaistų bazinės kainos apskaičiavimą pagal penkių mažiausias kainas turinčių Europos Sąjungos (ES) šalių kainų vidurkį. Dabar tokia tvarka galioja tik tais atvejais, jei rinkoje konkretų kompensuojamąjį vaistą tiekia vienas tiekėjas.

Planuojama, kad tokia kainodara leis sutaupyti apie 16–20 mln. eurų. Šios lėšos būtų skirtos pritraukti naujiems vaistams į rinką.

A. Pečkauskas sakė, kad visais šiais pakeitimais tikimasi paskatinti „naujų, inovatyvių vaistų, kurie gali padėti išgydyti onkologines ir kitas visas ligas“ atėjimą.

Viceministras atkreipė dėmesį, kad Seime esama iniciatyvų iki 65 metų mažinti gyventojų amžiaus kartelę, kuomet valstybė apmoka priemokas už kompensuojamuosius vaistus. Anot jo, ši idėja turėtų būti įvertinta SAM teikiamo paketo kontekste.

Ministerijos duomenimis, kompensuojamuosius vaistus naudoja daugiau nei 1 mln. gyventojų. Kompensuojamųjų vaistų sąraše yra apie 2 tūkst. medikamentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.