Tyrimas išaiškino, kokių vaistų Lietuvoje vartojama daugiausiai

Pernai kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones (MPP) vartojo apie 1,12 mln. pacientų. Tai yra daugiau nei 40 proc. visų Lietuvos gyventojų, rodo Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) atlikta analizė.

Vaistai<br>M.Astrausko nuotr.
Vaistai<br>M.Astrausko nuotr.
Vaistai<br>Pexels nuotr.
Vaistai<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Valstybinės ligonių kasos inf.

Jun 10, 2022, 11:39 AM

Analizės duomenimis, kompensuojamųjų vaistų ir MPP vartojimas pernai palyginus su užpernai nežymiai išaugo. Tuomet juos vartojo 1,08 mln. pacientų t. y. 38,8 proc. visų Lietuvos gyventojų.

Apskaičiuota, jog praeitais metais Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) išlaidos kompensuojamiesiems vaistams ir MPP, įskaitant padengiamą pacientų priemokos sumą, sudarė 406 mln. eurų, tai yra 50 mln. eurų daugiau nei užpernai.

Ligonių kasų tyrimas taip pat atskleidė, kad Lietuvoje daugiausia – net 72 proc. gyventojų – įsigijo kompensuojamųjų kardiologinių vaistų, 17 proc. gyventojų naudojo kompensuojamąsias medicinos pagalbos priemones. Dar apie 15 proc. gyventojų vartojo virškinimo traktą ir metabolizmą veikiančius vaistus, o apie 14 proc. – nervų sistemą veikiančius vaistus. Panašios tendencijos fiksuojamos jau pastaruosius penkerius metus.

Tuo tarpu 2021 m. didžiausios PSDF išlaidos vaistams ir MPP kompensuoti, įskaitant padengiamą pacientų priemoką, teko priešnavikiniams (157,2 mln. eurų), kardiologiniams (68,7 mln. eurų) bei kraujotakos sistemą veikiantiems vaistams (38,5 mln. eurų).

Ligonių kasos taip pat sudarė ligų reitingą, kurių gydymo vaistais išlaidos PSDF biudžetui pernai buvo didžiausios. Pirmąjį penketuką sudaro: vaistai, skirti hipertenzinėms ligoms gydyti – 43,39 mln. eurų, II tipo cukriniam diabetui gydyti – 20,79 mln. eurų; broncho ir plaučio piktybiniams navikams gydyti – 18,3 mln. eurų; odos piktybinei melanomai gydyti – 17,12 mln. eurų; išsėtinei sklerozei gydyti – 16,05 mln. eurų.

Specialistų teigimu, per penkerius metus daugiau nei 3 kartus sumažėjo gyventojų lėšomis sumokama priemokų suma už vaistus ir MPP. Nuo 55 mln. eurų 2017-aisiais iki 17,55 mln. eurų pernai. Skaičiuojama, kad praeitais metais vidutinė PSDF išlaidų suma, tenkanti vienam receptui siekė 40,8 euro, o vidutinė gyventojo sumokėtų priemokų suma, tenkanti vienam receptui – vos 3 eurus.

Ligonių kasos primena, kad šiuo metu priemokų už kompensuojamuosius vaistus ir MPP mokėti nereikia visiems 75-erių metų ir vyresniems gyventojams. Taip pat priemokos padengiamos neįgaliesiems ir pensininkams nuo 65 metų amžiaus, kurių draudžiamosios pajamos užpraeitą mėnesį buvo mažesnės nei 267 eurai.

Šių gyventojų priemokos už vaistus ir MPP padengiamos valstybės biudžeto lėšomis, pervedamomis į PSDF. Vidutinė už šį gyventoją sumokėta padengiama priemoka, tenkanti vienam 2021 m. gruodžio mėnesio receptui, sudarė 4,27 eurus.

Visą VLK atliktą 2021 m. PSDF išlaidų ir pacientų priemokų kompensuojamiems vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms analizę rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.