Aukštesniems nei 175 cm – mokslininkų įspėjimas: gresia kraujo krešuliai ir skausmingi nervų pažeidimai

Aukšti žmonės, ypač baltaodžiai vyrai, turi didesnę maždaug 100 sveikatos būklių išsivystymo riziką, palyginti su žemesnio ūgio bendraamžiais, rodo didelės apimties JAV kariuomenės veteranų tyrimas.

Mokslininkai nustatė, kad ūgis yra susijęs su kraujo krešulių rizika.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai nustatė, kad ūgis yra susijęs su kraujo krešulių rizika.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2022, 10:35 PM, atnaujinta Jun 15, 2022, 12:14 AM

Tačiau ankstesni tyrimai išaiškino, kad aukštesni žmonės rečiau serga koronarine širdies liga, turi aukštą kraujo spaudimą ar padidėjusį cholesterolį.

Visgi, remiantis žurnale PLOS Genetics paskelbtomis naujo tyrimo išvadomis, vyrams, kurių ūgis didesnis nei 175 cm., dažniau išsivysto su venomis ir kūno galūnemis susiję sveikatos sutrikimai.

Tyrėjai išanalizavo 280 tūkst. kariuomenės veteranų sveikatos duomenis. Net 91 proc. tyrimo dalyvių buvo vyrai, o 73 proc. baltaodžiai.

Jau anksčiau ūgis buvo susietas su tam tikromis rizikomis bei nauda sveikatai, tačiau tai yra pati plačiausia duomenų analizė, skirta įvertinti genetiškai prognozuojamą ūgį ir tai, kaip jis gali būti susijęs su ilgalaike sveikata.

Didesnė kraujo krešulių rizika

Didelis ūgis tyrimo metu buvo susietas su daugeliu sveikatos būklių, išskyrus širdies problemas.

Tyrėjai nustatė, kad aukštesniems nei 175 cm. ūgio vyrams buvo didesnė tikimybė, kad jų rankose ar kojose išsivystys nervų pažeidimai, vadinami periferine neuropatija.

Pagrindinis tyrimo autorius daktaras Sridharanas Raghavanas sakė, kad šios išvados „ypač įdomios“. Viena iš teorijų, kodėl aukšti žmonės gali jausti stipresnį nervų skausmą ar tirpimą, taip pat didesnę pirštų ir pėdų deformacijų riziką, yra ta, kad dėl didesnės kūno masės išauga apkrova, kurią patiria kaulai, raumenys ir pėdos.

Aukštiems žmonėms taip pat nustatyta didesnė kraujo krešulių arba venų varikozės rizika, o tai signalizuoja apie kraujotakos problemas. Odos ir kaulų infekcijos, įskaitant celiulitą, kojų opas ir nagų grybelį, taip pat buvo susijusios su didesniu ūgiu.

Aukšti žmonės rečiau serga širdies ligomis

Pasak tyrėjų aukštiems žmonėms dažniau išsivysto aritmija, tačiau, be šios rizikos, didesnis ūgis padeda išvengti daugelio širdies ligų, pažymi autoriai.

Didelis ūgis buvo susijęs su mažesne hipertenzijos ir didelio „blogojo“ cholesterolio kiekio rizika, būklių, kurios yra insulto ir širdies priepuolių rizikos veiksniai. Aukštesnio ūgio dalyviai ir tie, kuriems genetiškai prognozuojama, kad jie bus aukšti, taip pat turėjo mažesnę vainikinių arterijų ligos riziką.

Ateityje ūgis gali būti svarbus medicininės rizikos veiksnys, tačiau pirmiausia reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima geriau suprasti ryšį tarp ūgio ir sveikatos.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.