Skelbia, kad Lietuvos pajūryje aptiktos žmogui mirtį nešančios bakterijos: štai, ką reikia žinoti Palankios sąlygos susidarė dėl klimato kaitos

Globalinis atšilimas ir pramoninė bei žmogiškoji tarša daro ryškią neigiamą įtaką Baltijos jūrai. Dėl kasmet vis labiau šylančio jūros vandens, Baltijos pakrantėse vis dažniau aptinkamos įvairios žmogaus sveikatai ir net gyvybei pavojingos bakterijos. Šiemet Klaipėdos universiteto mokslininkės ir Klaipėdos licėjaus mokinio pristatytas bendras tyrimas atskleidė, kad sveikatai pavojingų bakterijų galima rasti jau ir Lietuvos pakrantėse, rašoma pranešime spaudai.

Lietuvos pajūryje aptiktos gyvybei pavojingos bakterijos.<br>I.Danieliūtės nuotr.
Lietuvos pajūryje aptiktos gyvybei pavojingos bakterijos.<br>I.Danieliūtės nuotr.
Ingrida Rimkienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Ingrida Rimkienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Lietuvos pajūryje aptiktos gyvybei pavojingos bakterijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos pajūryje aptiktos gyvybei pavojingos bakterijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos pajūryje aptiktos gyvybei pavojingos bakterijos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos pajūryje aptiktos gyvybei pavojingos bakterijos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos pajūryje aptiktos gyvybei pavojingos bakterijos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos pajūryje aptiktos gyvybei pavojingos bakterijos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos pajūryje aptiktos gyvybei pavojingos bakterijos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos pajūryje aptiktos gyvybei pavojingos bakterijos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 14, 2022, 3:40 PM

Tyrimas truko trejus metus

Klaipėdos licėjuje mokiniai kasmet rengia įvairius mokslinius darbus, kuriuos metų pabaigoje pristato tradicinėje kasmetinėje mokslinėje konferencijoje „Ieškau. Tiriu. Mąstau“.

Šiemetinė konferencijoje išskirtinio dėmesio sulaukė licėjaus trečios gimnazinės klasės mokinio Marijaus Taraškaus ir Klaipėdos universiteto mokslininkės Gretos Gyraitės bendras mokslinis tyrimas apie cholerai artimų Vibrio bakterijų paplitimą Lietuvos pajūrio pakrantėse.

Šis tyrimas buvo vykdomas trejus metus bandymus atliekant Klaipėdos universiteto biochemijos laboratorijoje. Tyrimo metu buvo ieškoma žmogaus sveikatai ir net gyvybei pavojingų Vibrio bakterijų ir joms artimų atmainų tam tikrose Klaipėdos, Nidos ir Palangos pajūrio vietovėse.

Rimtus susirgimus ir mirtį nešanti bakterija

Kaip rašoma M. Taraškaus tyrimo pristatyme, per pastaruosius du dešimtmečius visoje Europoje buvo nustatyta beveik 600 Vibrio bakterijų sukeltų infekcijų, įskaitant ir daugiau kaip 20 mirčių.

Remiantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, pastaraisiais metais palankios gamtinės sąlygos daugintis tam tikroms Vibrio genties bakterijoms susidarė ir kai kuriose Baltijos jūros pakrančių vietose Danijoje, Estijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Latvijoje, Lenkijoje, taip pat ir Lietuvoje.

Vibrio bakterijos žmogui gali sukelti infekcinį negalavimą – vibriozę. Dažniausiai vibriozė pasireiškia gastroenterito simptomais, viduriavimu, pykinimu, pilvo skausmais, vėmimu. Šios bakterijos taip pat gali sukelti ir žaizdų ar minkštųjų audinių infekcijas, septicemiją. Komplikacijos atveju susirgusiam asmeniui liga gali baigtis galūnių amputacija ar net mirtimi.

Dažniausiai šios bakterijos į žmogaus organizmą patenka per atviras žaizdas maudantis vandens telkinyje arba vartojant termiškai neapdorotas jūros gėrybes.

Užsikrėsti galima ir Lietuvos pakrantėse

Kaip atskleidė Klaipėdos licėjaus mokinio M. Taraškaus tyrimas, pavojingų Vibrio ir šiai genčiai priklausančių bakterijų galima aptikti ir Lietuvos pakrantėse.

Dar 2018-ais metais paimtuose vandens mėginiuose iš Nidos, Palangos atokesnių pakrančių ir Klaipėdos uosto akvatorijos tyrimo metu buvo aptiktos Vibrio bakterijų šeimai priskiriamos bakterijos V. cholerae ir V. vulnificus.

Didžiąją dalį Baltijos jūroje ties Lietuvos pakrante rastų bakterijų sudaro V. cholerae bakterijų genai (64 proc.). Tuo tarpu V. vulnificus bakterijų genų rasta beveik du kartus mažiau (36 proc.).

Pavojingų bakterijų Lietuvos pakrantės rasta imant mėginius kiekvieną vasaros mėnesį bei rugsėjį. Didžiausias jų kiekis mėginiuose nustatytas rugpjūtį. Būtent šį mėnesį, kaip teigiama tyrimo apraše, yra didžiausia grėsmė susirgti šios bakterijos sukeliamomis ligomis.

Tyrimo metu daugiausiai Vibrio bakterijų rasta Klaipėdos uosto hidrologinėje stotyje. Pasak tyrimo išvadų, tai gali būti sietina ir su Baltijos jūros pakrantės ties Klaipėda užterštumu dėl netoliese vykdomos uosto veiklos ir aktyvios laivybos.

Ateityje bus tiriamos ir maudyklos

Klaipėdos licėjaus biologijos mokytojos ir vienos iš mokslinio darbo vadovių Ingridos Rimkienės teigimu, šis tyrimas yra itin svarbus siekiant plačiau suvokti mūsų Baltijos jūros ekologinę būklę.

„Globalinis atšilimas ir tarša daro akivaizdžią įtaką Baltijos jūrai. Todėl šis tyrimas leidžia matyti platesnį vaizdą, kuria kryptimi mes judame bei suvokti, kas ateityje gresia šalia mūsų esančios jūros ekosistemai. Ateityje maudytis ar vartoti Baltijos jūros teikiamas gėrybes gali tapti itin pavojinga.

Todėl mes labai didžiuojamės, kad tokio sudėtingo tyrimo išdrįso imtis mūsų licėjaus mokinys, kuris su mokslininkės Gretos Gyraitės pagalba atliko itin kruopštų ir daug žinių reikalaujantį darbą. Šio tyrimo rezultatai ateityje bus itin vertingi ne tik mokslo bendruomenei, bet ir visiems Lietuvos gyventojams“, – teigė I. Rimkienė.

Pasak pedagogės, ateityje šį tyrimą Klaipėdos licėjuje ketinama tęsti savarankiškai naudojant mokykloje neseniai įrengtą modernią biochemijos laboratoriją.

Kitame tyrimo etape ketinama tirti Vibrio bakterijų paplitimą populiariose Lietuvos pajūrio maudyklose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.