JAV ekspertų grupė rekomendavo vakcinas nuo COVID-19 mažiausiems vaikams

JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) suburta ekspertų grupė trečiadienį vienbalsiai rekomendavo vakcinas nuo COVID-19 jaunesniems nei penkerių metų vaikams – daugumoje šalių paskutinei amžiaus grupei, dar laukusiai imunizacijos.

Vaikai, COVID-19 vakcinos.<br>123rf nuotr.
Vaikai, COVID-19 vakcinos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2022, 9:39 AM

Netrukus turėtų būti duotas oficialus leidimas naudoti šioje amžiaus grupėje „Moderna“ ir „Pfizer“ vakcinas, o pirmieji tokio amžiaus vaikai turėtų būti paskiepyti kitos savaitės pradžioje, praėjus kiek daugiau nei pusantrų metų nuo leidimų naudoti pirmąsias vakcinas pagyvenusiems žmonėms.

Šia rekomendacija užpildoma reikšminga spraga ir patenkinamas „išties ignoruotų jaunesnių gyventojų“ imunizacijos poreikis, sakė Virdžinijos universiteto medicinos profesorius Michaelas Nelsonas, buvęs tarp 21 balsavusio eksperto.

JAV užregistruota 480 vaikų, kurių amžius – 0–4 metai, mirties nuo COVID-19 atvejų. Tai daug didesnis tokio amžiaus vaikų mirties atvejų skaičius nei per gripo sezoną, net labai prastą, sakė FDA mokslininkas Peteris Marksas.

Iki 2022 metų gegužės į ligonines dėl COVID-19 buvo paguldyti 45 tūkst. šios amžiaus grupės vaikų. Beveik ketvirtadaliui jų reikėjo intensyviosios slaugos.

Prieš susitikimą FDA paskelbė savo nepriklausomas analizes dėl minėtų farmacijos bendrovių vakcinų. Padarytos išvados, kad šios vakcinos yra saugios ir veiksmingos.

„Moderna“ ir „Pfizer“ vakcinos yra sukurtos pasitelkiant informacinę RNR (iRNR), pernešančią genetinę informaciją į žmogaus organizmo ląsteles ir priverčiančią jas gaminti sveikatai nepavojingą pandeminio koronaviruso dyglio baltymą, savo ruožtu „apmokantį“ imuninę sistemą reaguoti į tikrą patogeną.

Ši technologija dabar laikoma pagrindine vakcinavimo nuo COVID-19 platforma.

„Pfizer“ siekė leidimo vaikus nuo šešių mėnesių iki ketverių metų skiepyti trimis 3 mikrogramų vakcinos dozėmis, o „Moderna“ paprašė FDA leisti vaikus nuo šešių mėnesių iki penkerių metų skiepyti jos vakcinos dviem 25 mikrogramų dozėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.