Po istorinės operacijos mokslininkai nestabdo: dviem žmonėms persodino kiaulių širdis

Niujorko universiteto chirurgai sėkmingai persodino genetiškai modifikuotas kiaulių širdis dviem recipientams. Tiesa, šįkart tai buvo žmonės, kuriems dar prieš operaciją buvo diagnozuota smegenų mirtis, antradienį pranešė mokslininkai. Kaip skelbiama, tai dar vienas žingsnis arčiau tikslo, kuris padėtų išspręsti transplantacijoms reikalingų donorinių organų trūkumą.

Genetiškai modifikuotos kiaulės širdies transplantacija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Genetiškai modifikuotos kiaulės širdies transplantacija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-13 17:32

Medikai sakė, kad širdys veikia normaliai, nepastebėti jokie organo atmetimo ženklai. Trijų dienų eksperimentas atliktas birželio ir liepos mėnesiais.

Dar kovą mirė 57 metų vyras, kuriam dėl sunkios širdies ligos Merilendo universitete buvo atlikta istorinė operacija. Su genetiškai modifikuota kiaulės širdimi pacientas išgyveno du mėnesius. Priežastys, kodėl transplanto sulaukusio vyro širdis galiausiai sustojo iki šiol nėra visiškai aiškios.

Dabar Niujorko universitete naudotos kiaulių širdys buvo sukurtos „Revivicor Inc.“ kompanijos. Prieš operaciją medikai patikrino jas dėl virusų. Širdyse nepastebėta kiaulių viruso, vadinamo kiaulių citomegalovirusu, kuris buvo aptiktas Merilendo universitete gydyto vyro kraujyje ir galėjo prisidėti prie jo mirties.

Transplantacijai augintos kiaulės turėjo keturias genetines modifikacijas, kurios turi padėti išvengti nenormalaus organo augimo ir jo atmetimo bei šešias modifikacijas, padedančios išvengti kiaulių ir žmonių nesuderinamumo.

Praėjusiais metais Niujorko universitete taip pat persodinti kiaulių inkstai dviem pacientams, kurių smegenys jau buvo mirusios.

Tyrėjai mano, kad kol kas saugiau ksenotransplantacijas atlikti recipientams, kuriuos jau ištiko smegenų mirtis. Šie tyrimai suteikia daugiau duomenų, nes biopsijas galima atlikti dažniau.

„Dažnesnis testavimas pateikia daug ypač svarbių detalių“, – sakė gydytojas Robertas Montgomery`is, Nujorko universiteto Langone transplantacijos instituto direktorius.

„Galėjome realiu laiku užfiksuoti viską, kas vyko per tą 72 valandų laikotarpį“, – sakė jis.

Tyrėjai teigė, kad transplantacijos operacija ir imunosupresija buvo atliekami taip pat, kaip ir įprasto žmogaus širdies persodinimo atveju,

„„Mūsų tikslas yra integruoti praktikas, taikomas atliekant tipišką širdies persodinimo operaciją. Skirtumas tas, kad transplantuojamas organas nėra žmogaus. Norime, kad jis normaliai funkcionuotų be papildomos pagalbos, neišbandytų prietaisų ar vaistų“, – sakė Niujorko universiteto Langone širdies transplantacijos chirurgijos direktorius dr. Naderis Moazamis.

Jis pridūrė, kad 72 valandas trukusių eksperimentų metu buvo gauti preliminarūs duomenys, todėl reikia atsakyti į ne vieną klausimą prieš pradedant tolesnius kiaulės širdies transplantacijos bandymus.

Parengta pagal „Reuters“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Rusija pradėjo sausumos puolimą Charkive