Vilniuje užfiksuotas 28-tas efektyvus organų donoras šiemet

Organų donorystė yra be galo jautri tema, nes vienų žmonių netektis kitiems padovanojo viltį pasveikti ir gyventi toliau. Sekmadienį Vilniuje artimieji nusprendė pritarti organų donorystei ir pagerinti kito žmogaus gyvenimą.

Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>Kauno klinikų nuotr.
Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>Kauno klinikų nuotr.
Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>T.Bauro nuotr.
Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>T.Bauro nuotr.
Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>V.Balkūno nuotr.
Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>V.Balkūno nuotr.
Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>Santaros klinikų asociatyvi nuotr.
Organų transplantacijos operacijos akimirka.<br>Santaros klinikų asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Nacionalinio transplantacijos biuro inf.

Aug 2, 2022, 5:09 PM

Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB) prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad sekmadienį Vilniaus universitetinėje ligoninėje Santaros klinikose buvo užregistruotas efektyvus donoras. Šiemet tai jau 28-as efektyvus donoras.

Atlikus visus reikalingus tyrimus medikai nustatė, kad organų transplantacijai yra tinkamas vienas donoro inkstas, kuris transplantuotas Santaros klinikose ir gyvenimo kokybę pagerins vienam recipientui, kuris transplantacijos laukė beveik 2 mėnesius.

Vidutiniškai inksto transplantacijos Lietuvoje recipientai laukia apie metus. Praėjusiais metais iš viso buvo atliktos 102 inkstų transplantacijos, iš jų – 5 buvo atliktos vaikams.

Inkstų transplantacija yra atliekama ūminiu arba lėtiniu inkstų nepakankamumu sergantiems pacientams, kuriems yra reikalingos dializės – dirbtinio kraujo valymo – procedūros. Šią procedūrą turi atlikti sergantis žmogus maždaug 3–4 kartus per savaitę, viena dializės procedūra užtrunka apie 3–4 valandas. Vienintele išeitimi sugrįžti į įprastą gyvenimą šiuo atveju tampa inksto transplantacija.

Transplantacijų laukia daugybė žmonių

Organai gali susirgti ir nusilpti dėl įvairių ligų sukeliamų komplikacijų, traumų, apsinuodijimų ar avarijų. Nuo to nė vienas nėra apsaugotas – nei suaugusieji, nei vaikai. Tuomet tik nuo gerų žmonių valios priklauso, kada sunkiai susirgę vėl galės mėgautis visais gyvenimo teikiamais džiaugsmais.

Šiuo metu Lietuvoje veikia informuoto sutikimo donorystės modelis, kai žmonės, norintys po mirties paaukoti savo organus sergantiems žmonėms, turi užpildyti prašymą ir įsigyti Donoro kortelę. Tačiau po potencialaus donoro mirties vis tiek prašoma artimųjų sutikimo dovanoti mirusiojo organus. Tokio tipo organų donorystės modelis yra taikomas dar 7-iose Europos valstybėse.

Didžiojoje dalyje Europos valstybių taikomas numanomo sutikimo organų donorystės modelis. Tokio modelio atveju, žmogus laikomas pritariančiu organų donorystei, jeigu nėra raštu pareiškęs kitaip. Bet kokiu atveju, galutinį sprendimą dėl organų donorystės priima mirusiojo artimieji.

Dažniausiai artimieji nežino, kokia buvo velionio valia organų donorystės klausimu, o tai apsunkina jų apsisprendimą. Numanomo sutikimo organų donorystės modelis artimiesiems leistų lengviau priimti šį sprendimą, nes būtų laikoma, kad velionis, jeigu nebuvo raštu pareiškęs nepritarimo, pritarė organų donorystės idėjai.

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia 323 žmonės: 76 laukia inksto, 1 kasos-inksto komplekso, 38 širdies, 7 plaučių, 4 širdies-plaučių komplekso, 48 kepenų, 149 ragenų transplantacijos. Iš jų – 4 vaikai.

Kviečiame išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba bet kurioje „Camelia“, „Eurovaistinės“ arba „Gintarinės vaistinės“ vaistinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę