Lietuvoje užregistruoti dar du beždžionių raupų atvejai Užsikrėtusieji jaunesni nei 40 m.

Sveikatos apsaugos ministerija ketvirtadienį pranešė apie dar du patvirtintus beždžionių raupų atvejus Lietuvoje.

Beždžionių raupai.<br>123rf nuotr.
Beždžionių raupai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sveikatos apsaugos ministerija

2022-08-04 17:24, atnaujinta 2022-08-04 17:36

Beždžionių raupai diagnozuoti 20–29 m. ir 30–39 m. amžiaus grupėms priklausantiems asmenims. Abu asmenys kreipėsi į ligoninę, išleisti gydytis ambulatoriškai.

Lrytas.lt primena, kad pirmasis beždžionių raupų atvejis šalyje buvo nustatytas trečiadienį. Užsikrėtęs vyras – 40–49 m. amžiaus grupės Lietuvos pilietis, neseniai parvykęs iš kitos Europos šalies.

Nors beždžionių raupais gali užsikrėsti visi, tačiau ne visiems užsikrėtimo rizika vienoda. Šiuo metu didesnė beždžionių raupų užsikrėtimo rizika kyla asmenims, turintiems tiesioginį fizinį kontaktą su sergančiu asmeniu. Sergantys asmenys gali užkrėsti kitus, kol yra ligos simptomai (dažniausiai 2–4 savaites).

Žmogus gali užkrėsti kitus, kai atsiranda odos bėrimai. Žaizdelėms užsitraukus ir nukritus šašams, žmogus tampa nebeužkrečiamu.

Jeigu jums atsirado bėrimas, pakilo temperatūra, kreipkitės į gydymo įstaigą: konsultuokitės telefonu su šeimos gydytoju arba vykite į ligoninės, kurioje yra Infekcinių ligų skyrius, priėmimo skyrių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.