Visi trys beždžionių raupais užsikrėtę lietuviai lankėsi toje pačioje šalyje, laboratorijoje – beveik kas antras testas teigiamas

Ketvirtadienio vakarą pranešta apie dar du beždžionių raupų atvejus. Liga diagnozuota 20–29 m. ir 30–39 m. amžiaus grupėms priklausantiems asmenims. Abu jie kreipėsi į ligoninę, išleisti gydytis ambulatoriškai.

Beždžionių raupai<br>123rf nuotr.
Beždžionių raupai<br>123rf nuotr.
Beždžionių raupai<br>123rf iliustr.
Beždžionių raupai<br>123rf iliustr.
Beždžionių raupai.<br>123rf nuotr.
Beždžionių raupai.<br>123rf nuotr.
Beždžionių raupai<br>123rf nuotr.
Beždžionių raupai<br>123rf nuotr.
Beždžionių raupai.<br>123rf nuotr.
Beždžionių raupai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 5, 2022, 12:49 PM, atnaujinta Aug 5, 2022, 1:57 PM

„Tai yra jauni vyrai. Kiek žinoma, prieš susergant jie lankėsi vienoje Europos šalių“, – penktadienį sakė Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus vyriausioji specialistė Galina Zagrebnevienė.

Lietuvoje jau nustatyti trys atvejai, užsikrėtimai tarpusavyje nesusiję, nors visi trys vyrai prieš susirgdami lankėsi toje pačioje šalyje – Vokietijoje.

Nei vienas užsikrėtusysis nėra gydomas ligoninėje, po nustatytos infekcijos jie išleisti į namus, privalo izoliuotis iki ligos pabaigos.

Šiuo metu iš viso žinoma apie 7 asmenis, kurie bendravo su beždžionių raupais užsikrėtusiais žmonėmis.

„Jie yra stebimi. Nei vienas iš šių asmenų kol kas neturi simptomų“, – patikino G.Zagrebnevienė.

Pasak jos, Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje (NVSPL) iš viso atlikti 8 tyrimai dėl įtariamo beždžionių raupų atvejo, 3 iš jų atsakymai buvo teigiami.

G.Zagrebnevienė pabrėžė, kad Lietuva turi pakankamai testų, tiriami visi įtariami atvejai. 

PSO praneša, kad nuo liepos pabaigos Europoje mažėja užsikrėtimų beždžionių raupais.

Lrytas.lt primena, kad pirmasis beždžionių raupų atvejis šalyje buvo nustatytas trečiadienį. Užsikrėtęs vyras – 40–49 m. amžiaus grupės Lietuvos pilietis, neseniai parvykęs iš Vokietijos.

Vakcinos – tik po rizikingo kontakto

Dar šį mėnesį Lietuvą turi pasiekti 1400 vakcinos nuo beždžionių raupų dozių, skirtų skiepyti asmenis, kurie turėjo kontaktą su užsikrėtusiuoju.

Skiepų pirkimas koordinuojamas Europos Sąjungos lygmeniu. Planuojama, kad vakcinos bus naudojamos kartu su užsikrėtusiuoju gyvenantiems asmenims, taip pat sveikatos priežiūros ir laboratorijos darbuotojams paskiepyti. Skiepas turi būti suleistas praėjus ne daugiau nei 4 dienoms po rizikingo kontakto.

Nuo beždžionių raupų apsaugo ir raupų vakcinos. Jomis Lietuvos gyventojai skiepyti iki 1980 m.

„Jeigu asmuo buvo paskiepytas raupų vakcina, tai nereiškia, kad 100 proc. populiacijos turi imuninį atsaką būtent į beždžionių raupus. Dalis populiacijos lieka imli infekcijai, nes imunitetas nesusidaro“, – paaiškino G.Zagrebnovienė.

„Negalime pasakyti, kad visi paskiepyti asmenys dabar yra neimlūs“, – pridūrė ji.

Nors beždžionių raupais gali užsikrėsti visi, tačiau ne visiems užsikrėtimo rizika vienoda. Šiuo metu didesnė beždžionių raupų užsikrėtimo rizika kyla asmenims, turintiems tiesioginį fizinį kontaktą su sergančiu asmeniu. Jie gali užkrėsti kitus, kol yra ligos simptomai (dažniausiai 2–4 savaites).

Žmogus gali užkrėsti kitus, kai atsiranda odos bėrimai. Žaizdelėms užsitraukus ir nukritus šašams, žmogus tampa nebeužkrečiamu.

Kaip skelbia PSO, apie bėrimus praneša net 99 proc. užsikrėtusiųjų. Dažnai liga pasireiškia karščiavimu, galimi ir kiti nespecifiniai simptomai: raumenų, galvos skausmas, silpnumas

Jeigu jums atsirado bėrimas, pakilo temperatūra, kreipkitės į gydymo įstaigą: konsultuokitės telefonu su šeimos gydytoju arba vykite į ligoninės, kurioje yra Infekcinių ligų skyrius, priėmimo skyrių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.