Nauja COVID-19 ligos nustatymo tvarka šeimos gydytojų nedžiugina: padės tik per Marytės plauką

Jau po ilgojo savaitgalio COVID-19 ligą diagnozuoti bus galima nuotoliniu būdu. Gavus teigiamą savitikros testo rezultatą pakaks susisekti su šeimos gydytoju ir šis e.sveikatoje užfiksuos užsikrėtimą. Ekspertai naują tvarką vertina teigiamai, bet šeimos gydytojai skundžiasi, kad darbo jiems beveik nesumažės, o už popierizmą niekas nemoka.

Poliklinikoje<br>M.Patašiaus nuotr.
Poliklinikoje<br>M.Patašiaus nuotr.
Poliklinikoje<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Poliklinikoje<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Poliklinikoje<br>T.Bauro nuotr.
Poliklinikoje<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Čaplinskas<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Čaplinskas<br>T.Bauro nuotr.
Poliklinikoje<br>G.Bitvinsko nuotr.
Poliklinikoje<br>G.Bitvinsko nuotr.
Poliklinikoje<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Poliklinikoje<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 12, 2022, 6:38 AM

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio teigimu, šiuo metu pagrindinis COVID-19 pandemijos krūvis tenka pirminei sveikatos priežiūros grandžiai – šeimos gydytojams.

Išaugus nesunkiai sergančių pacientų skaičiui, siekiama apsaugoti gydytojus ir kitus poliklinikų pacientus. Todėl nuo kitos savaitės bus įteisintas koronaviruso diagnozavimas nutoliniu būdu.

Geriau dirbtų gydytojo darbą

Tačiau šeimos gydytojai abejoja, ar nauja tvarka ženkliai sumažins jų naštą. „Gal, per Marytės plauką ir palengvės“, – lrytas.lt sakė Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos valdybos narė gyd. Toma Kundrotė.

Pasak jos, biurokratinis krūvis gydytojams nuo to keisis menkai. „Mūsų darbas bus išklausyti pacientą telefonu ir užrašyti diagnozę į e.sveikatą. Dar turėsime išduoti nedarbingumą, jeigu nori. Patapsime paciento sekretorėmis“, – teigė T.Kundrotė.

Jos teigimu, medikams pavestos užduotys, kurioms gydytojo kompetencijos nėra būtinos. „Turime suvesti visą paklodę duomenų. Ar tai yra gydytojo darbas? Negali pacientas su koronavirusu pabūti namie, kažkur kitur savo ligą registruoti? Manau, šitai būtų galima išspręsti protingiau.

Nesu didžiulė rašymo fanatikė. Jau verčiau klinikinį darbą dirbsiu, apčiupinėsiu sergantį pacientą skaudančiu pilvu, patikrinsiu ar moters krūtyje nėra kažkokių piktų darinių“, – šeimos gydytojams tenkančiu popierizmu skundėsi T.Kundrotė.

Ji pasakojo šią savaitę per dieną turėjusi aštuonis sergančius pacientus, o šešiems jų po tyrimų nustatyta COVID-19 infekcija.

„Tai yra aštuoni papildomi žmonės prie 20–24 planinių dienos pacientų. Bet mums už tuos kovidinius ligonius niekas papildomai nemoka“, – pabrėžė T.Kundrotė.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai nurodo, kad pakaks šeimos gydytojui nusiųsti nuotrauką, kurioje matyti teigiamas namie atlikto diagnostinio COVID-19 testo rezultatas. Tačiau T.Kundrotė pastebi, kad tokią nuotrauką galima, kad ir iš interneto parsisiųsti. Visgi dėl galimo piktnaudžiavimo siekiant gauti nedarbingumo pažymą ji nesibaimina.

„Mes pacientus pažįstame. Mažai tokių yra, kurie makaronus kabintų. Vienas ar kitas prisimeluos – bala nematė“, – sakė šeimos gydytoja.

Namų testai patikimai nustato ligą

Virusologas Saulius Čaplinskas teigė, kad nauja COVID-19 nustatymo galimybė padės efektyviau kontroliuoti viruso plitimą.

„Šitas sprendimas yra teisingas ir savalaikis, nes palengvins diagnostiką. Reikia išmokti gyventi su koronavirusu ir valdyti rizikas“, – lrytas.lt sakė S.Čaplinskas.

Jis patikino, kad dėl vaistinėse ir parduotuvėse parduodamų testų tikslumo abejonių kilti neturėtų bent jau tais atvejais, kai susirgimas patvirtinamas.

„Kalbant apie testų patikimumą, jei rezultatas teigiamas, nekyla abejonių, kad žmogus yra ne tik užsikrėtęs, bet ir išskiria pilnavertį, gyvybingą virusą. Tai reiškia, yra ir užkrečiamas“, – sakė S.Čaplinskas.

Pasak jo, testas gali būti neigiamas, nors žmogus ir užsikrėtęs, bet taip nutinka itin retais atvejais. Jei jaučiami ligos simptomai, tyrimą namuose galima ir pakartoti. Tačiau esminė taisyklė, S.Čaplinsko teigimu, vengti nebūtinų kontaktų esant bet kokiems virusinės ligos simptomams, nesvarbu ar sergama koronavirusu.

„Kai pasireiškia klinikiniai reiškiniai, yra peršalimas, kosulys, sloga, tai žmogus reiškia yra užkrečiamas, galbūt jis kitą virusą skleidžia. Tai būtų gripas, paragripas ar koronavirusas, prevencinės priemonės būtų tokios pačios“, – akcentavo S.Čaplinskas.

SAM pabrėžia, kad savikontrolės greitojo antigeno testo pagrindu negalės būti išduodamas ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas. Norėdami gauti šį dokumentą, gyventojai turės gauti gydytojo siuntimą ir atvykti ištyrimui į gydymo įstaigą.

Pajutus COVID-19 ligai būdingus simptomus gyventojai gali kreiptis į artimiausią sutartį su teritorine ligonių kasa turinčią šeimos medicinos paslaugas teikiančią gydymo įstaigą, net jeigu nėra prie jos prisirašę.

Jeigu asmuo yra apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu, mokėti už gydytojo konsultacija ir tyrimą nereikės. Tai gali būti aktualu atostogaujantiems ir dėl kitų priežasčių iš gyvenamosios vietos išvykusiems žmonėms.

Dar vienas svarbus pokytis yra tai, kad COVID-19 ligą integravus į bendrą per orą plintančių užkrečiamųjų ligų valdymo sistemą, šios ligos rodikliai buvo įtraukti į epidemijų skelbimo kriterijus, atsirado galimybė, esant aukštam sergamumui COVID-19 infekcija, paskelbti epidemiją savivaldybės lygmeniu. Plačiau apie tai galite rasti čia.

Per praėjusią parą nustatyta 1513 naujų COVID-19 atvejų, mirė vienas žmogus, rodo ketvirtadienį paskelbti Statistikos departamento duomenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.