Į buksuojančią e.sveikatą privačias gydymo įstaigas stumia buldozeriu

Privačios odontologijos klinikos iki rugsėjo 1-osios privalo prisijungti prie e.sveikatos sistemos. To ne– padariusioms įstaigoms Sveikatos apsaugos ministerija grasina sankcijomis, o medikai įspėja apie galimus trikdžius ir dėl to augsiančias paslaugų kainas.

Odontologai įspėja, kad dėl vykdomų permainų gali išaugti jų teikiamų paslaugų kainos ir sumažėti jų prieinamumas.
Odontologai įspėja, kad dėl vykdomų permainų gali išaugti jų teikiamų paslaugų kainos ir sumažėti jų prieinamumas.
Gydytojų odontologų draugijos tarybos pirmininkas M Aleksiejūnas.
Gydytojų odontologų draugijos tarybos pirmininkas M Aleksiejūnas.
Daugiau nuotraukų (2)

Aistė Kurauskaitė

Aug 16, 2022, 1:02 PM

Privačios odontologijos klinikos stumiamos į nuolat stringančią, neefektyvią elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinę sistemą (ESPBI IS), plačiau žinomą kaip esveikata.lt.

Privačių odontologijos klinikų ir kabinetų Lietuvoje veikia apie 4300, prisijungti prie esveikata.lt šios įstaigos privalo vėliausiai iki šių metų rugsėjo 1 d. Šio reikalavimo neįvykdžiusioms privačioms sveikatos priežiūros įstaigoms bus stabdomos licencijos.

Lietuvoje net 91 proc. odontologijos gydymo įstaigų yra privačios, apie 90 proc. gydytojų odontologų dirba privačiame sektoriuje, todėl odontologai siekia, kad priimant sprendimus su jais būtų tariamasi ir kad Sveikatos apsaugos ministerija jų atstovus pakviestų į pasitarimus, kuriuose svarstomi dalykai, susiję su privačių odontologijos įstaigų veikla. Dabar odontologai į jokias konsultacijas nekviečiami, dėl ko vėliau SAM nutarimai tampa nesuprantami ir sunkiai įgyvendinami.

Žada taikyti sankcijas

Iniciatyva, kad visos asmens sveikatos priežiūros įstaigos privalo sudaryti sutartis su ESPBI IS, nėra nauja, ji siekia 2018 m. priimtus sveikatos apsaugos ministro sprendimus. Tačiau 2021 m. gruodį priimtais Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pakeitimais numatytos sankcijos asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, kurios nesudarys sutarties su ESPBI IS ir nustatyta tvarka neteiks duomenų.

Gydytojų odontologų draugijos tarybos pirmininkas Marijus Aleksiejūnas pabrėžė: privatūs odontologijos kabinetai palaiko prisijungimo prie bendros sveikatos paslaugų elektroninės sistemos iniciatyvą.

„Tačiau e.sveikatos sistema visiškai nepritaikyta odontologams, didina privačioms klinikoms administravimo naštą, nors valstybė tikina, kad šią naštą reikia mažinti. Akivaizdi nelygybė prie sistemos jungiantis viešosioms ir privačioms įstaigoms – pirmosioms buvo numatyta tam tikra finansinė parama IT sprendimams, mokymams, žmogiškiesiems ištekliams. Privačios odontologijos klinikos viską privalo atlikti savo lėšomis. Apskritai visa sistema buvo subalansuota viešosioms, bet ne privačioms įstaigoms. Tad nereikia stebėtis, jei privačių įstaigų pacientai stebės dėl tokių valdžios sprendimų kylančias paslaugų kainas, o dar blogiau, kad pradėjus atiminėti licencijas tiesiog sumažės paslaugų prieinamumas“, – nepatogumus vardijo M.Aleksiejūnas.

Išdėstė reikalavimus

Vyriausybei, Sveikatos apsaugos ministerijai, Seimo Sveikatos reikalų komitetui ir kitoms institucijoms adresuotame rašte Gydytojų odontologų draugija išvardijo savo argumentus, kuriais grindžia nepritarimą visų odontologijos klinikų prijungimui prie ESPBI IS.

Pirmiausia, draugijos teigimu, įstatymų pakeitimai buvo priimti visiškai nepasitarus su odontologų bendruomene ir jai atstovaujančiomis organizacijomis – Odontologų rūmais, Gydytojų odontologų draugija, taip galimai buvo pažeistas teisėkūros procesas.

Pagal Teisėkūros įstatymo nuostatas, pasirinktos reguliavimo priemonės turi sudaryti kuo mažesnę administracinę ir kitokią naštą, tačiau šiuo atveju odontologų bendruomenei sukuriamos papildomos finansinės ir administracinės sąnaudos, apsunkinama veikla.

„Odontologų bendruomenės atstovai nebuvo pakviesti į naujų reikalavimų svarstymą, nebuvo informuoti apie naujus projektus, kurie turi didelę įtaką odontologų darbui ir netgi kelia riziką netekti licencijų“, – teigė M.Aleksiejūnas. Jo nuomone, pasitelkus odontologų bendruomenės atstovus buvo galima priimti kur kas labiau pasvertus, efektyviau ir tinkamais terminais įgyvendinamus sprendimus.

Gydytojų odontologų draugija pasigedo ir išsamaus numatomų pakeitimų teisinio vertinimo – šiuo atveju Teisingumo ministerijai pakako konstatuoti, kad teisės aktas neprieštarauja ES teisei, tačiau koks bus numatomų pakeitimų poveikis suinteresuotų asmenų grupėms, ekonomikai, socialinei aplinkai, liko nežinioje.

Kaip tvarkyti duomenis?

Šiuo metu daugelis privačių odontologijos klinikų naudojasi savo lėšomis įsigytomis informacinėmis sistemomis ir duomenų bazėmis, sukurtomis specialiai odontologijos sektoriui. Į šias sistemas suvedama paciento medicininė informacija ir kiti duomenys.

„Daugybė neatsakytų klausimų. Mes net nežinome, ar mūsų naudojamos duomenų sistemos gali būti integralios su ESPBI IS. Tikėtina, kad visiems šiems duomenims perkelti reikės nemažų papildomų lėšų. Net jei ir investuosime į tai, nesame tikri dėl rezultato – vieša paslaptis, kad ESPBI IS nėra paruošta odontologų prisijungimui. Negana to, nors įsigaliojo reikalavimas visus duomenis sukelti į e.sveikatą, vis dėlto nėra panaikinta ar numatyta panaikinti prievolė odontologams pildyti paciento duomenis popierinėje kortelėje. Taigi galite įsivaizduoti būsimus paciento vizitus pas odontologą – jis tikriausiai didžiąją vizito dalį praleis pildydamas dokumentus, o ne rūpindamasis paciento burnos sveikata“, – apgailestavo M.Aleksiejūnas.

Odontologai kelia klausimus sprendimų priėmėjams – ar yra sukurtos techninės priemonės, leidžiančios odontologams pildyti medicininę kortelę ir kitus duomenis ESPBI IS? Jei tokios priemonės yra, kodėl jos nepristatomos odontologų bendruomenei? Jei tokių techninių priemonių nėra, kaip odontologams vykdyti naujuosius reikalavimus? Ir koks popierinių medicininių kortelių likimas?

Sistema gali įstrigti

Taip pat nėra aišku, kas nutiktų tokiu atveju, jei e.sveikata neveiktų ar strigtų, – tokie atvejai nėra reti. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) argumentuoja, kad įstrigus sistemai ar jai neveikiant efektyviai gydymo įstaigos pacientų sveikatos duomenis turi fiksuoti raštu, o vėliau juos sukelti į elektroninę erdvę.

„Nesunkiai galiu įsivaizduoti, kaip užlūžta e.sveikata prie jos urmu prisijungus visiems privatiems odontologams. Tvarkant tokių incidentų pasekmes mums klius dviguba prievolė pildyti duomenis, didės veiklos sąnaudos. Yra ir dar daugiau niuansų – kasdienio darbo metu e.sveikata po tam tikro laiko automatiškai atsijungia, gydytojas turi prisijungti iš naujo. Taip gaištamas laikas, kurį geriau būtų skirti pacientui“, – sakė M.Aleksiejūnas.

Odontologams kyla abejonių ir dėl pacientų duomenų apsaugos – prisijungę prie e.sveikatos gydytojai odontologai galės matyti visiškai su odontologinėmis problemomis nesusijusius jautrius pacientų duomenis.

Odontologų siūlymai

Gydytojų odontologų draugija sutinka, kad medikams dirbti vienoje efektyvioje sistemoje būtų patogu, bet šiuo metu tam nėra sukurta pagrindo, o egzistuojanti ESPBI IS nėra pritaikyta odontologų veiklai.

Pasak draugijos, būtų efektyvu, jei kol kas privačioms odontologijos klinikoms būtų leista naudotis esamomis sistemomis pacientų sveikatos duomenims pildyti. Priešingu atveju būtina tinkamai pritaikyti ESPBI IS odontologų veiklai per atitinkamą pereinamąjį laikotarpį.

„Odontologijos klinikos siekia efektyvios, kuo mažiau gydytojų darbo laiko ir papildomų sąnaudų reikalaujančios sistemos, juk visas šias sąnaudas galiausiai padengs pacientai“, – pabrėžė draugijos vadovas.

Sistema pritaikyta ne visiems

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nurodė, kad prievolę visoms sveikatos priežiūros įstaigoms naudotis elektronine sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacine sistema (ESPBI IS) numato Sveikatos sistemos įstatymas ir kiti teisės aktai. Vadovaujantis ESPBI IS tvarkos aprašu ši prievolė galioja nuo 2018 m. kovo 1 d.

Įvertinus asmens sveikatos priežiūros įstaigų pasirengimą naudotis sukurtomis e.sveikatos paslaugomis bei įrankiais nuo 2016 m. palaipsniui buvo nustatoma, kokie medicinos dokumentai privalomi tvarkyti e.sveikatos sistemoje.

Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pakeitimas, kuris įpareigoja sveikatos priežiūros įstaigas sudaryti sutartis dėl naudojimosi ESPBI IS, buvo priimtas 2021 m. gruodžio 16 d., tačiau jo įsigaliojimas buvo atidėtas iki 2022 m. rugsėjo 1 d. SAM teigimu, įstaigos turėjo daugiau nei aštuonis mėnesius pasiruošti naudotis ESPBI IS – sudaryti sutartį su pagrindiniu ESPBI IS tvarkytoju Registrų centru, jei reikia, atlikti informacinių sistemų pakeitimus arba išmokti naudotis e.sveikatos portalu.

Ministerijos atstovas J.Gališanskis aiškino, kad siekiant užtikrinti asmens sveikatos duomenų mainus tarp įvairių įstaigų bei šių duomenų prieinamumą pacientams per portalą esveikata.lt privaloma į ESPBI IS teikti tam tikrus duomenis, tačiau visa kita paciento informacija ir toliau tvarkoma pagal įstaigos vidaus numatytą tvarką – įstaigų informacinėse sistemose ar popierinėse kortelėse. Sveikatos priežiūros įstaigoms sudarytos galimybės naudotis portalu esveikata.lt arba dirbti pagal principą „sistema-sistema“.

SAM atstovas atkreipė dėmesį, kad kitų sričių medikai taip pat pildo specifinę su jų sritimi susijusią informaciją savo vidinėse informacinėse sistemose, nes ESPBI IS nėra pritaikyta jų sričiai. ESPBI IS yra orientuota į bazinės, visoms sveikatos sritims pritaikytos informacijos gavimą ir perdavimą.

SAM teigimu, visi tiek viešųjų, tiek privačių sveikatos priežiūros įstaigų tvarkomi dokumentai niekada nebus perkelti į ESPBI IS, nes šios sistemos tikslas yra kaupti apie pacientą tik svarbiausią informaciją, tokią kaip diagnozė, vartojami vaistai, atlikti tyrimai. Tai daroma siekiant palengvinti medikų darbą, priimti greitesnius sprendimus dėl gydymo ir sudaryti galimybes pacientams sekti savo sveikatos būklę.

Ministerija atkreipė dėmesį, kad tiek e.sveikatos sistemoje, tiek gydymo įstaigos vidinėje informacinėje sistemoje saugoma paciento elektroninė sveikatos istorija yra konfidenciali.

SAM atkreipė dėmesį, kad savo informacinių sistemų neturinčios gydymo įstaigos, naudodamosi portalu www.esveikata.lt, duomenis gali tvarkyti nemokamai. Naudotis ESPBI IS galima išmokti naudojantis parengtais naudotojų vadovais, portale www.esveikata.lt ir „YouTube“ skelbiamais mokomaisiais vaizdo klipais.

Esant poreikiui Registrų centras organizuoja mokymus, kaip pildyti elektroninius dokumentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.