Valdovų rūmuose atidaryta tarptautinė psichiatrijos konferencija: laukia garbūs svečiai ir svarbios temos

Ketvirtadienį Vilniuje, LDK Valdovų rūmuose, atidaryta tarptautinė psichikos sveikatos konferencija „Rethinking Mental Health Care“, į Lietuvą sutraukusi beveik 40 aukščiausio lygio psichiatrijos ir susijusių sričių ekspertų.

Renginio akimirka.<br>Laimos Penek nuotr.
Renginio akimirka.<br>Laimos Penek nuotr.
Renginio akimirka.<br>Laimos Penek nuotr.
Renginio akimirka.<br>Laimos Penek nuotr.
Renginio akimirka.<br>Laimos Penek nuotr.
Renginio akimirka.<br>Laimos Penek nuotr.
Renginio akimirka.<br>Laimos Penek nuotr.
Renginio akimirka.<br>Laimos Penek nuotr.
Renginio akimirka.<br>Laimos Penek nuotr.
Renginio akimirka.<br>Laimos Penek nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 8, 2022, 3:31 PM

„Pirmą kartą Vilniuje rengiama‚ Rethinking Mental Health Care“ konferencija yra didžiausia psichiatrijos konferencija Lietuvoje, pagrindinis dėmesys joje bus skiriamas svarbioms žmogaus teisių, įtraukties, inovacijų ir socialinių veiksnių, turinčių įtakos psichikos sveikatai, klausimams.

Joje dalyvaus ne tik psichikos sveikatos specialistai, bet ir jų klientai – asmenys, susidūrę su psichikos sunkumais“, – teigia prof. Robert van Voren, federacijos „Globali iniciatyva psichiatrijoje“ vadovas, konferencijos organizatorius.

Konferenciją atidaręs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad laukia ypatingas renginys, kuriame bus aptariamos karo traumos, psichikos sveikatos ateitis ir žmonių, su išgyventa patirtimi, poreikiai.

„Labai svarbu, kad prie mūsų prisijungė 150 ukrainiečių, kurie susipažins su moderniais karo traumų gydymo būdais, kurių jiems prireiks ne tik dabar, bet ir ateityje, karui pasibaigus. Lietuvoje konferencija vyksta ypatingu metu – kuriame naują psichikos sveikatos sistemą. Ši sritis Lietuvoje vis dar neatitinka klientų poreikių lyginant su kitomis užsienio šalimis“, – sakė Arūnas Dulkys

Ministras jau prieš konferenciją, atkreipė dėmesį: „Tyrimai rodo, kad psichikos sutrikimai yra ne už tvoros, bet kiekvieno iš mūsų namuose, tačiau norime apsimesti, kad tai mūsų neliečia. Stigmų mažinimas yra ilgas procesas, bet be pokyčių visuomenės, profesinės bendruomenės požiūryje, psichikos sveikatos paslaugų pertvarkymas neįmanomas.

Tolerancija pati neateina, ji turi būti ugdoma. Džiaugiuosi, kad šioje vietoje nebijome imtis iniciatyvos ir paslaugų reformos kontekste numatome ilgalaikius veiksmus didinant gyventojų psichikos sveikatos raštingumą bei stigmos mažinimo iniciatyvas remdamiesi kitų šalių pasiteisinusia patirtimi.“

Pasak konferencijos organizatoriaus Roberto van Voreno, konferencija ypač svarbi šiuo metu, kai Ukrainoje psichikos sveikatos tarnybos yra tiesiogiai atakuojamos, o milijonai ukrainiečių patiria įvairiausių psichologinių sunkumų dėl karo. Psichikos sveikatos specialistams iš Ukrainos (beveik 150 žmonių) jau nuo vakar vyksta pusantros dienos trukmės mokymai apie karo traumas.

„Tai darome dėl dviejų priežasčių – pirma norime pagerinti jų žinias apie karo traumas, kurių jiems prireiks savo šalyje, o antra – tai investicija į ateities Ukrainos psichikos sveikatos paslaugas. Tikimės, kad ta sistema po karo bus kitokia nei jam prasidėjus. Tai siekis krizę paversti galimybe.

Į Vilnių atvyko kelios grupės žmonių, kuriems dalyvavimas šiuose mokymuose nekainuos. Tai žmonės iš Baltarusijos, kurie padėjo savo valdžios represijų aukoms, taip pat 150 ukrainiečių iš Lvivo, jiems bus apmokėtos registracijos ir apgyvendinimo išlaidos“, – pasakoja organizatorius prof. Robert van Voren.

Konferencija „Rethinking Mental Health Care“ yra tarsi forumas, skirtas keistis idėjomis apie prieinamos psichikos sveikatos priežiūros gerinimą. Joje pranešimus skaitys ir lietuviai – VU profesorius, Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Dainius Pūras, Lietuvos negalios organizacijų forumo prezidentė Dovilė Juodkaitė ir VšĮ Psichikos sveikatos perspektyvos vadovė Karilė Levickaitė, aktorius Marius Repšys. Konferencija vyks anglų kalba, bus teikiamas sinchroninis vertimas į rusų kalbą.

„Esame įsitikinę, kad į psichikos sveikatos apsaugos paslaugų kūrimą turi būti įtraukti žmonės, kurie tomis paslaugomis naudojasi, žmonės su išgyventa patirtimi. Paslaugos turi būti individualizuotos ir paremtos pagarba, žmonių orumo išlaikymu.

Klientas turi turėti galimybę išsakyti savo nuomonę. Jeigu prekybos centrai visad klausia klientų, ko jie norėtų, kodėl negali to paties būti psichikos sveikatos srityje? Aišku, teoriškai viskas skamba labai gražiai, bet su sunkesniais atvejais yra ir komplikuotesnių situacijų. Kada gali gydyti asmenį prieš jo valią? Jei jis atsisako naudoti medikamentus, ar turėtum su tuo sutikti ar visgi jei reikia vaistų, juos skirti ir priversti juos vartoti“, – teigia „Rethinking Menatal Health Care“ organizatoriai.

Tarp daugiau nei keturiasdešimties pranešėjų yra tarptautiniu mastu žinomų psichikos sveikatos priežiūros ekspertų. Pateikiame pagrindinių pranešėjų sąrašą, kurį sudaro ilgametę patirtį turintys asmenys iš Europos, Afrikos, Šiaurės Amerikos ir Okeanijos šalių.

Žymiausi konferencijos pranešėjai:

Prof. Norman Sartorius – garsus psichiatras, buvęs Psichinės sveikatos direktorius Pasaulio sveikatos organizacijoje, dabar – Psichikos sveikatos programų tobulinimo asociacijos prezidentas. (Šveicarija)

Prof. Helen Herrman – buvusi Pasaulio psichiatrijos asociacijos vadovė, profesorė emeritė Melburno universitete, Tarptautinės moterų psichinės sveikatos asociacijos vadovė.

Dr. Vikram Patel – profesorius Blavatniko instituto Pasaulinės sveikatos ir socialinės medicinos katedroje Harvardo medicinos mokykloje (JAV) bei Indijos visuomenės sveikatos fondo docentas.

Prof. seras Graham Thornicroft – Londono Karaliaus koledžo Psichiatrijos, psichologijos ir neurologijos instituto Pasaulinės psichikos sveikatos centro psichiatrijos profesorius (Didžioji Britanija)

Charlene Sunkel – Pasaulinio psichinės sveikatos kolegų tinklo įkūrėja ir generalinė direktorė (Pietų Afrikos Respublika)

Clauda Sartor – Pasaulinio psichikos sveikatos kolegų tinklo generalinio direktoriaus pavaduotoja (Pietų Afrikos Respublika)

Dr. Philippe Delespaul – Mastrichto universiteto Inovacijų psichikos sveikatos srityje profesorius, psichologijos knygų autorius (Nyderlandai)

Prof. Dainius Pūras – Vaikų ir paauglių psichiatrijos ir visuomenės psichikos sveikatos profesorius Vilniaus universitete, Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius (Lietuva)

Prof. Gavin Davidson – daug metų dirbęs socialiniu darbuotoju, dabar tyrinėja psichikos sveikatos paslaugų efektyvumą ir teikia rekomendacijas (Šiaurės Airija)

Dr. Piers Gooding – mokslinis bendradarbis iš Melburno universiteto teisės mokyklos ir Australijos mokslinių tyrimų tarybos narys (Australija)

Prof. Richard Wilkinson – Notingamo universiteto medicinos mokyklos socialinės epidemiologijos profesorius emeritas (Didžioji Britanija)

Dr. Lucy Johnstone – konsultantė klinikinė psichologė, įvairių psichiatrijos knygų autorė ir redaktorė (Didžioji Britanija)

Daugiau informacijos apie pranešėjus: https://www.rethinkingmnh.org/speakers/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.