Pasibaisėjo, kas vyksta Širvintų ligoninėje: matė, kaip girta gydytoja pro duris išstūmė ligonį Ligoninė: medikė nušalinta nuo darbo

Širvintų ligoninėje jaučiamas ne tik vaistų, bet ir alkoholio kvapas, skundžiasi į naujienų portalo lrytas.lt redakciją besikreipusi širvintiškė Janina (vardas pakeistas). Pasak jos, ligoninėje dirbanti gydytoja darbe nuolat pasirodo akivaizdžiai girta, atsisako padėti pacientams, o gydymo įstaigos administracija užmerkia akis prieš medikės prasižengimus. Širvintų ligoninės atstovai nurodo, kad gydytoja nuo darbo jau nušalinta.

Širvintose už prasižengimus nušalinta gydytoja.<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
Širvintose už prasižengimus nušalinta gydytoja.<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
Širvintose už prasižengimus nušalinta gydytoja.<br>Širvintų savivaldybės nuotr.
Širvintose už prasižengimus nušalinta gydytoja.<br>Širvintų savivaldybės nuotr.
Širvintų rajono savivaldybė<br>V.Balkūno nuotr.
Širvintų rajono savivaldybė<br>V.Balkūno nuotr.
Sveikatos apsaugos ministerija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministerija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 20, 2022, 8:04 PM, atnaujinta Sep 22, 2022, 10:39 AM

„Viena gydytoja jau du metai nuolat geria, bet niekas nepastebi. Žmogus sunkiai ant kojų pastovi, o visi apsimeta, kad nemato“, – skundėsi Janina vardu ir pavardę įvardijusi medikę, kurios elgesys kelia susirūpinimą.

Širvintiškė patikino, kad problema sena ir daugeliui miesto gyventojų puikiai žinoma, sunkiai prognozuojamo medikės elgesio liudininke tapo ir ji pati.

„Į ligoninės priėmimo skyrių atėjo girta gydytoja, pasižiūrėjo į ligotą, vos paeinantį žmogų su siuntimu. Nepatikėsite, liepė eiti namo ir išstūmė pro duris. Ar aš po tokio reginio eisiu pas šitą gydytoją? Aišku, kad ne“, – baisėjosi Janina.

„Sesutės labai malonios, bandė padėti, bet jei gydytoja nepriėmė, nežinia, kaip tam žmogui baigėsi“, – pridėjo pašnekovė.

Janina pastebėjo, kad nuolatinio vadovo gydymo įstaiga neturi jau 6-erius metus. Ji svarstė, kad su nuolatiniu direktoriumi ligoninėje būtų ir daugiau tvarkos.

„Kiek ilgai dirbti gali laikinas vadovas? Būtų paskelbtas konkursas, ateitų nuolatinis vadovas, jis gal atsakomybę neštų, geriančių gydytojų nepriimtų“, – svarstė širvintiškė.

Gydytoją nušalino

Lrytas.lt dėl Janinos skundo kreipėsi į Širvintų ligoninės administraciją. Šios atstovai patikino, kad minima gydytoja sulaukė nuobaudos.

„Įvardinta gydytoja jau buvo nušalinta nuo darbo dėl fiksuotų pažeidimų“, – nurodė gydymo įstaiga.

Tačiau patikino, kad gyventojai dėl gydytojos girtavimo į ligoninės administraciją nesikreipė.

„Stengiamės, kad pacientai mūsų įstaigoje gautų tik kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas. Galbūt todėl pacientų skundų dar neturime“, – teigė Širvintų ligoninės administracija.

Ligoninės ateitis nėra aiški

Vietinė rajono valdžia gyventojų skundų dėl ligoninės darbuotojų girtavimo taip pat nėra gavusi. Tiesa, vasaros pabaigoje net keliems Širvintų ligoninės medikams darbo vietoje buvo nustatytas girtumas. Tai lrytas.lt patvirtino ir Širvintų r. savivaldybės mero patarėja Aušrinė Miliukaitė-Janovskienė.

„Apie rugpjūčio mėnesio 22 d. įvykį pranešė pati Širvintų ligoninės administracija, kuri buvo įpareigota nedelsiant imtis visų teisinių priemonių užtikrinti, kad situacija nepasikartotų. Administracijos žiniomis, priemonių buvo imtasi“, – informavo A.Miliukaitė-Janovskienė.

Pasiteiravus, kodėl gydymo įstaiga jau ne vienerius metus gyvena be nuolatinio vadovo, ji paaiškino, kad konkursas įstaigos direktoriaus pareigoms eiti neorganizuojamas, nes ligoninės ateitis skendi migloje.

„Savivaldybei sulaukiant vis naujos informacijos apie planuojamą sveikatos reformą, keičiantis teisės aktams šalies mastu, jau kelerius metus yra svarstomos rajono sveikatos įstaigų pertvarkos galimybės. Kadangi Širvintų ligoninės kaip atskiro juridinio vieneto ateitis nėra aiški, konkurso į direktoriaus pareigas artimiausiu metu neplanuojama skelbti“, – teigė A.Miliukaitė-Janovskienė.

Ministerija ragina pranešti

Komentarą pateikę sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai pabrėžė, kad darbo apsvaigus nuo alkoholio arba kitų medžiagų nėra toleruotinas, toks elgesys diskredituoja mediko vardą. SAM ragina griežtas sankcijas taikyti visiems pažeidėjams be išimties, neatsižvelgiant į darbuotojo pareigas ir nuopelnus.

„Pasirodymas neblaiviam darbo vietoje yra laikomas šiurkščiu darbo pareigų pažeidimu tiek gydymo įstaigoje, tiek bet kurioje kitoje darbo vietoje. Tokį pažeidimą padaręs darbuotojas tuoj pat nušalinamas nuo darbo, jam taikomos Darbo kodekse ir kituose teisės aktuose numatytos nuobaudos.

Jeigu pacientas gydymo įstaigoje susidūrė su neblaiviu darbuotoju, jis turėtų nedelsdamas informuoti apie tai gydymo įstaigos vadovą, kuris yra atsakingas už tinkamą darbo organizavimą ir Darbo kodekso nuostatų įgyvendinimą.

Pacientas su skundu dėl jo pažeistų teisių, susijusių su asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumu ir kokybe, gynimo turi teisę kreiptis į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – Akreditavimo tarnyba).

Akreditavimo tarnyba pagal kompetenciją kontroliuoja, kaip laikomasi sveikatos priežiūros paslaugų kokybę reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų, vykdo pacientų teisių priežiūrą ir atlieka asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybės patikrinimus, kurių metų nustatoma pacientui teiktų ar nesuteiktų asmens sveikatos priežiūros paslaugų atitiktis teisės aktų reikalavimams“, – teigiama ministerijos atsiųstame komentare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.