Meta gelbėjimosi ratą ligoninėms – sąskaitas už elektrą švelnins aštuonženklės sumos

Ligoninių vadovai šį rudenį prabilo apie kelis kartus išaugusias sąskaitas už elektrą. Problema opi. Liūto dalį biudžeto gydymo įstaigos skiria medikų algoms, jau būgštauta, kad bus pasirinktas taupymas darbuotojų sąskaita. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) antradienį pristatė pagalbos planą ligoninėms – komunaliniams mokesčiams šiemet skirti papildomi 17 mln. eurų.

Ligoninė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ligoninė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arūnas Dulkys<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Arūnas Dulkys<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Ministerijos numatytas pagalbos planas ligoninėms.<br>V.Ščiavinsko asociatyvinė nuotr.
Ministerijos numatytas pagalbos planas ligoninėms.<br>V.Ščiavinsko asociatyvinė nuotr.
Ligoninė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ligoninė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ligoninė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ligoninė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 4, 2022, 11:11 AM, atnaujinta Oct 4, 2022, 12:03 PM

„Mes turime padaryti, kad gydymo įstaigose paslaugų teikimas būtų nepertraukiamas (…) Žiūrint tik į 2022 m. rezultatus, du trečdaliai įstaigų veikia teigiamai, jos veikia su pliusu, o ne su minusu. Reiškia, kad bėdų turime tik su šviežiausiais mėnesiais“, – antradienį sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Šiemet Privalomajojo sveikatos draudimo fonde (PSDF) buvo numatyti papildomi 12 mln. eurų gydymo įstaigų komunalinėms išlaidoms, bet šią vasarą ištikęs energetikos kainų šokas planus sumaišė.

Nuo spalio 1 d. ligoninėms iš PSDF rezervo numatyti papildomi 5 mln. eurų. Lėšos gydymo įstaigas pasieks per padidintus sveikatos priežiūros paslaugų įkainius.

Jei energetikos kainos ir toliau augs, lapkritį papildomas finansavimas gali būti dar kartą padidintas. Jau dabar numatyta, kad 2023 m. komunalinėms gydymo įstaigų išlaidoms iš viso turėtų būti skirta 20 mln. eurų daugiau nei šiemet.

„Lapkričio mėnesio sąskaitos bus apskaičiuotos pagal padidintą įkainį. Dabar sudarytos visos sąlygos netaupyti nei medikų atlyginimų, nei paslaugų kokybės sąskaita“, – pabrėžė A.Dulkys.

Iš rezervo – dar 44 mln. eurų už kovidinį krūvį

Šį mėnesį gydymo įstaigas taip pat pasieks kompensacijos už išaugusį COVID-19 krūvį 2020 m. balandžio – 2021 m. gruodžio mėnesiais. Finansinė injekcija iš PSDF rezervo sieks 44 mln. eurų. SAM teigimu, šie pinigai taip pat turėtų palengvinti gydymo įstaigoms tenkančią naštą.

„Lėšų poreikis atsirado, nes į mus kreipėsi keletas gydymo įstaigų, kurios indikavo, kad turi minusinį rezultatą, nes paslaugos įkainis buvo netinkamas“, – pasakojo ministras.

Pasak jo, peržiūrėjus įkainius išryškėjo, kad 2022 m. gydymo įstaigoms atlyginta teisingai, tačiau pandemijos pradžioje išaugusių finansinių kaštų ligoninėms iš anksto numatyti nebuvo galima.

„Todėl pagal 2022 m. paslaugos įkainį buvo peržiūrėti neatitikimai 2020 m. ir 2021 m. ir būtent toms įstaigoms, kurios dirbo su COVID-19 stacionarinėmis paslaugomis, ligonių kasa išskaičiavo atitinkamą pinigų sumą pagal 2022 m. įkainio logiką. Taip atsirado papildomi 44 mln. eurų“, – paaiškino A.Dulkys.

Jis pridūrė, kad priedai ir priemokos medikams už darbą sudėtingomis sąlygomis išmokėti buvo anksčiau.

Ministerijos atstovai pabrėžia, kad papildomos lėšos skirtos komunalinių išlaidų kainų augimui amortizuoti, tačiau dėl pinigų panaudojimo apsispręs pačios gydymo įstaigos.

SAM atstovai nurodo, kad komunalinės išlaidos sudaro tik nedidelę ligoninių išlaidų dalį. Komunalinės paslaugos sudaro 3 proc. sąnaudų, o maitinimui – 1 proc. Skaičiuojama, kad šių paslaugų kainos išaugo 30 ir 50 proc. atitinkamai.

Tikimasi, kad energetikos taupymo priemones pritaikiusios gydymo įstaigos galėtų sutaupyti 1–2 proc. nuo šiuo metu komunaliniams mokesčiams skiriamų 80 mln. eurų.

„Tai yra labai puiki proga visoms gydymo įstaigoms, kurioms tai kelia nerimą, persižiūrėti savo nekilnojamo turto valdymo strategiją. Juk kalbame ne tik apie pacientus, palatas ir chirurginius skyrius. Kai kurios gydymo įstaigos turi labai senus, nepatogius pastatus, nekilnojamo turto“, – pastebėjo ministras.

„Svarbi kiekviena lemputė. Tą darome ir patys ministerijoje. Virduliai, šildytuvai, kondicionieriai – visa tai yra peržiūrėta, taikoma daugiau nuotolinio darbo, kur tai įmanoma“, – pridūrė A.Dulkys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.