Septynmetę nuo sunkios ligos apsaugoti panorusiai vilnietei – poliklinikos akibrokštas: nepadėtų net už pinigus

Gripo sezonas skaičiuoja jau trečią savaitę, bet mokamų vakcinų nuo šio infekcinio susirgimo turi dar ne visos gydymo įstaigos. Tokių poliklinikų pacientams tenka patiems  aiškintis, kur jie galėtų gauti skiepą nuo gripo. 

Poliklinika negalėjo nuo gripo paskiepyti sentynmetės.<br>lrytas.lt koliažas
Poliklinika negalėjo nuo gripo paskiepyti sentynmetės.<br>lrytas.lt koliažas
Skiepai nuo gripo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skiepai nuo gripo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Antakalnio poliklinika<br>V.Balkūno nuotr.
Antakalnio poliklinika<br>V.Balkūno nuotr.
Skiepai nuo gripo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skiepai nuo gripo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skiepai nuo gripo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skiepai nuo gripo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-10-19 21:52, atnaujinta 2022-10-20 12:39

Į naujienų portalo lrytas.lt redakciją besikreipusi vilnietė pasakojo, kad jos sentynmetė dukra pavasarį itin sunkiai susirgo gripu. Aukšta, net 40 laipsnių temperatūra laikėsi kelias dienas. Susirūpinusi mama nusprendė vaiką šiemet paskiepyti, tačiau susidūrė su netikėta problema – Vilniaus Centro poliklinika, kurioje registruota pati moteris ir jos dukra, atsisakė mergaitę paskiepyti.

„Pirmiausia nustebino tai, kad skiepas vaikui mokamas. Aš galiu susimokėti, man ne problema. Bet poliklinikoje paaiškino, kad jie skiepyti dukros vis tiek negali. Pasiūlė nuvesti dukrą į vaistinę. Ten dabar galima gauti skiepą nuo gripo“, – pasakojo moteris.

Tačiau vilnietė atsitrenkė į dar vienas duris. Vaistininkė jai paaiškino, kad nepilnamečių skiepyti negali. „Tai, kur mano vaikui tą vakciną gauti?“, – pasipiktinimo neslėpė pašnekovė.

Galiausiai moteris užregistravo dukrą privačioje medicinos klinikoje.

„Aš nesuprantu, kodėl taip apsunkintas skiepijimas?, – stebėjosi vilnietė. – Nuolat girdi, kad reikia apsisaugoti, pasiskiepyti, o kai pabandai, tai nėra taip lengva“.

Nepavyko nusipirkti skiepų

Lrytas.lt pasidomėjo, kokios priežastys sukliudė mergaitę paskiepyti Vilniaus Centro poliklinikoje. Pasirodo, įstaiga šiuo metu gali skiepyti tik rizikos grupių asmenis: 65 metų amžiaus ir vyresnius žmones, nėščiąsias, socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojus, taip pat sergančiuosius lėtinėmis ligomis. Šie žmonės Valstybinės ligonių kasos (VLK) nupirkta vakcina skiepijami nemokamai.

Kiti gyventojai skiepijimo paslaugą gali pirkti. Bet tam skirtų skiepų įstaigai dar nepavyko įsigyti.

„Poliklinika dalyvauja komercinių vakcinų pirkimo procese. Deja, dėl ribotos tiekėjų pasiūlos, pirkimas yra užtrukęs. Tikimės artimiausiu metu įsigyti komercinės gripo vakcinos ir paskiepyti visus norinčius mūsų poliklinikos pacientus“, – teigia Vilniaus Centro poliklinikos atstovai.

Be siuntimo – dvigubai brangesnis skiepas

Tuo metu Vilniaus Antakalnio poliklinika nurodo, kad turi mokamų skiepų nuo gripo visiems norintiems.

„Šiuo metu skiepijimas nuo gripo vyksta aktyviai. Šeimos gydytojų komandos kviečia pacientus, kurie priklauso rizikos grupėms skiepytis, taip pat ir patys pacientai aktyviai registruojasi šiems skiepams.

Sulaukiame didelio ne tik rizikos grupėms priklausančių pacientų susidomėjimo, bet ir tų, kurie nori skiepytis savo lėšomis. Šiuo metu poliklinikoje turime Vaxigrip tetra vakciną.

Jos kaina 12 eur 55 ct, taip pat pacientas turi susimokėti už skiepijimo paslaugą. Jos kaina 3 eurai“, – lrytas.lt nurodė Antakalnio poliklinikos komunikacijos koordinatorė Rūta Vanagienė.

Ji paaiškino, kad mokamomis vakcinomis šioje įstaigoje pasiskiepyti gali ne tik prie Antakalnio poliklinikos prisirašę pacientai. Tačiau jiems reikalingas šeimos gydytojo siuntimas (išduotas tą pačią dieną, kaip ir atliekamas skiepijimas).

„Nepateikus siuntimo papildomai reikia susimokėti už Šeimos gydytojo komandos pirminės konsultacijos profilaktiniam sveikatos tikrinimui ne poliklinikos pacientui paslaugą – 15 eurų“, – paaiškino R.Vanagienė. Tokiu atveju skiepijimas kainuotų 27 eur 55 ct.

Bijo pakartoti pernykštę klaidą

Mokamai pasiskiepyti nuo gripo gyventojai gali ir Vilniaus Karoliniškių poliklinikoje.

Šios įstaigos slaugos administratorė Vaida Danielė „Žinių radijo“ eteryje trečiadienį pasakojo, kad poliklinikos šiemet patyrė sunkumų, bandydamos savarankiškai įsigyti skiepų nuo gripo.

„Mokamų vakcinų negalėjome nusipirkti per centrinę pirkimų organizaciją (…) pirkome tiesiogiai iš tiekėjų. Gavome mažesnį kiekį, nei buvome numatę“, – tvirtino V.Danielė.

Ji paaiškino, kad po praėjusio peršalimo ligų sezono liko daug nepanaudotų vakcinos nuo gripo dozių, nes gyventojai COVID-19 pandemijos metu labiau rūpinosi skiepais nuo koronaviruso.

Todėl šiemet dėl nuostolių susirūpinę tiekėjai atliko mažesnius užsakymus. To pasekmė – ne visoms sveikatos priežiūros įstaigoms pavyko lengvai įsigyti gripo vakcinos, kuria galėtų būti skiepijami rizikos grupėms nepriklausantys asmenys.

Ar tai reiškia, kad šiemet gali pritrūkti skiepų?

„Manau, kad vakcinų nepristigsime. Svarbiausia suvakcinuoti senjorus, lėtinėmis ligomis sergančius pacientus, sveikatos priežiūros darbuotojus. Šitiems žmonėms skiepų pakaks, o visi kiti mokamomis vakcinomis gali skiepytis ir vaistinėse. Labai tikiuosi, kad visi norintys gaus vakciną“, – sakė V.Danielė.

VLK jau anksčiau skelbė, kad vasarį nupirko daugiau nei 201 tūkst. keturvalentės gripo vakcinos dozių. Privalomojo sveikatos draudimo fondui pirkinys atsiėjo kiek daugiau nei 1,5 mln. eurų.

Lrytas.lt primena, kad gripo sezonas įprastai prasideda spalį, o baigiasi – gegužę. Skiepijimas nuo gripo infekcijos ypač aktualus koronaviruso pandemijos laikotarpiu, nes susirgus gripu ir COVID-19 infekcija gydymas yra sudėtingesnis, išauga sunkių komplikacijų tikimybė, didžiulė našta tektų sveikatos sektoriui, kuri gali tapti nepakeliama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.