Sunku protu suvokti, kokius nuodus deda į elektronines cigaretes: medikų rankose – apsinuodiję paaugliai

Tarp paauglių ypač išpopuliarėjusios elektroninės cigaretės kelia nerimą. Norint pajusti didesnį jų keliamą efektą, pasitelkiamos įvairios psichoaktyvios medžiagos. Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijoje tokie bandymai trims paaugliams baigėsi liūdnai. Parūkę, galimai žiurkių nuodų, atsidūrė ligoninėje.

Parūkę elektroninių cigarečių, kaip įtariama, apsinuodijo trys sostinės gimnazistai.<br>lrytas.lt koliažas
Parūkę elektroninių cigarečių, kaip įtariama, apsinuodijo trys sostinės gimnazistai.<br>lrytas.lt koliažas
Gabija Laubner Sakalauskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabija Laubner Sakalauskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintarė Kavaliauskaitė, Karolina Navakauskaitė

Oct 27, 2022, 7:22 AM, atnaujinta Oct 28, 2022, 8:18 AM

Pirmadienis Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijoje sukrėtė ne tik mokyklos darbuotojus ir vaikus, bet ir jų tėvus. Neaiškias psichoaktyvias medžiagas rūkę mokiniai apsinuodijo ir pateko į gydytojų rankas.

„Vaikams, trims mokiniams pasidarė bloga, todėl buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba, informuoti mokinių tėvai ir iškviesti į gimnaziją. Įvykio aplinkybėms nustatyti iškviesta policija“, – pasakojo gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jūratė Poškaitė-Genienė.

Policija: sulaukta ne vieno pranešimo

Lrytas.lt šaltinių žiniomis, prieš beveik dvi savaites Rudaminos Ferdinando Ruščico gimnazijos tualete rasta sąmonės netekusi paauglė taip pat buvo skubiai nugabenta į vieną iš sostinės gydymo įstaigų. Policija patvirtino gavusi pranešimą dėl šio atvejo.

„Sostinės policija pastaruoju metu gavo ne iš vienos mokyklos pranešimų, kad nepilnamečiai mokiniai apsinuodijo kažkokiomis neaiškiomis galbūt narkotinėmis medžiagomis“, – pastebėjo Vilniaus apskrities policijos atstovas Tomas Bražėnas.

J.Poškaitės-Genienės teigimu, sukviesti specialistai aiškinasi pirmadienio įvykio aplinkybes, o vaikus konsultuoja psichologai.

„Gimnazijoje dirba mokytojų, švietimo pagalbos specialistų komanda, sudėliotas veiksmų planas, kam reikalinga psichologo, kitų specialistų pagalba“, – paaiškino J.Poškaitė-Genienė.

Svaiginasi žiurkių nuodais?

Tėvams išplatintame mokyklos administracijos pranešime rašoma, kad nerimą kelia elektroninių cigarečių skysčių sudėtis. Įtariama, kad mokiniai galėjo rūkyti žiurkių nuodų, aušinimo skysčio, kitų psichoaktyvių medžiagų.

„Žiurknuodžiai – viena iš priemaišų (naudojamų, red. pastaba) sustiprinti kanabinoidų ir haliucinogenų poveikį. Tai yra medžiaga, kuomet vienas plius vienas jau nebėra du“, – pasakojo Respublikinės Vilniaus universtitetinės ligoninės klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Laubner-Sakalauskienė.

Medikės teigimu, tiek žiurkių nuodai, tiek kitos psichoaktyvios medžiagos, priklausomai nuo dozės, gali sukelti lengvą apsinuodijimą ar net mirtį. Gydytoja atkreipia dėmesį ir į legalių elektroninių cigarečių užpildo sudėtį.

„Tai yra užpildas, kuris degdamas suformuoja tam tikras pakankamai nuodingas medžiagas. Tai ir formaldehidai, ir propianglikolis, ir acetaldehidas bei įvairūs sunkieji metalai“, – pridūrė G.Laubner-Sakalauskienė.

Imasi priemonių

Policija teigia nuolat bendradarbiaujanti su mokymo įstaigomis. Mokiniams pasakojama apie elektroninių cigarečių ir kitų pavojingų medžiagų žalą sveikatai. Pareigūnai patruliuoja prie mokyklų, o gavus pranešimą iškart reaguojama.

„Pareigūnai, žinoma, skiria išskirtinį dėmesį. Tiek patruliai pravažiuoja, patikrina, tiek pasišneka su jaunuoliais, kuriuos mato besiburiuojančius ir galimai rūkančias elektronines cigaretes. Tačiau, žinote, kiekvieno asmens nepatikrinsi. Stengiamės reaguoti į tuos pranešimus ir norime, kad tokių atvejų, kai apsinuodija ir atsiduria net ligoninėje, būtų kuo mažiau.

Jau pradėtas ikiteisminis tyrimas, kurio metu bus siekiama išsiaiškinti įvykio detales: kaip psichoaktyvios medžiagos pateko į rankas moksleiviams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.